Evropa

Solomonsko rešenje o caru Samuilu: Zajednička komisija predložila rešavanje spornih pitanja između Sofije i Skoplja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Bntnews.bg

15/08/2022

-

18:48

Solomonsko rešenje o caru Samuilu: Zajednička komisija predložila rešavanje spornih pitanja između Sofije i Skoplja
Solomonsko rešenje o caru Samuilu: Zajednička komisija predložila rešavanje spornih pitanja između Sofije i Skoplja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Car Samuilo je bio vladar velike srednjovekovne države, koju većina savremenih istorijskih nauka smatra bugarskim carstvom sa centrom na teritoriji današnje Republike Severne Makedonije. Ovo se navodi u zvaničnim preporukama Zajedničke istorijske komisije vladama u Sofiji i Skoplju za zajedničko obeležavanje ličnosti i događaja iz zajedničke istorije, prenela je bugarska BTV.

Pitanje cara Samuila bilo je jedno od najtežih za rešavanje između dve zemlje i nakon dvogodišnjih pregovora Komisija je konstatovala da je srednjovekovna država kralja Samuila, koja se smatra Kraljevinom Bugarskom, pokrivala većinu zemalja i stanovništva Balkanskog poluostrva i preporučuje da obe strane zajedno slave Samuila.

profimedia

 

Osim zbog cara Samuila koplja su se lomila i zbog svete braće Ćirila i Metodija, ali i Svetog Klimeta Ohridskog.

Za svetu braću Ćirila i Metodija, istorijska komisija, sastavljena od bugarskih i makedonskih istoričara, navodi da se "njihovo delo razvijalo u književnim centrima Preslava i Ohrid, koji su se tada nalazili na teritoriji srednjovekovne bugarske države, gde su njihovi studenti imali uslove za rad". To, ističu istoričari, daje povoda savremenim državama da zajedno proslavljaju Dan Ćirila i Metodija.

Slično rešenje komisija sugeriše i u slučaju Svetog Klimeta Ohridskog za koga se navodi da je jedna od najznačajnijih ličnosti za kulturu današnje Republike Severne Makedonije i Republike Bugarske.

"Sve to daje osnovu dvema državama da neguju sećanje na delo Svetog Klimenta kroz zajednički pomen u prigodnim prilikama".

Slična je odluka i u vezi Svetog Nauma Ohridskog  za koga se kaže da njegov prosvetni rad predstavlja osnovu za obe zemlje da neguju uspomenu na njegov rad, kroz zajedničko obeležavanje prigodnih praznika i jubileja.

Kulturno nasleđe i istorijska pitanja bila su jedan od "kamena spoticanja" dveju zemalja. Naime, Bugarska je stavljala veto na napredak Severne Makedonije u evropskim intgeracijama.

Međutim, 17. jula ove godine, dve zemlje su prihvatile francuski predlog o rešavanju međusobnih problema  čime je otvoren put za pretpristupne pregovore Skoplja sa Evropskom unijom (EU).

Preporuka za vas

Komentari (1)

dusko

15.08.2022 21:54

treba vratiti svakom svacije pa ko nije sposoban nek crkne a ne da se slepa nudeci i suverenitet i ima zemlje,.

Evropa