Evropa

Jandroković: Ne priznajemo optužnice Srbije, Hrvatska će zaštititi svoje građane

Komentari

Autor: Fonet

21/08/2022

-

19:10

Jandroković: Ne priznajemo optužnice Srbije, Hrvatska će zaštititi svoje građane
Gordan Jandroković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema, izjavio je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Apelacioni sud u Beogradu u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom hrvatske akcije "Oluja" 1995.

Kako javlja Hina, Jandroković je u Barbanu rekao kako Hrvatska odbacuje tu optužnicu koja je "političke prirode“, da ona "nema nikakvog pravnog osnova"i da će Hrvatska "zaštititi svoje građane“.

"To što oni rade ne pridonosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa“, rekao je predsednik hrvatskog parlamenta o srpskoj politici.

Prema njegovim rečima, "Srbija je zemlja koja ima puno vlastitih problema“, kao što su pitanje Kosova ili odluke o tome želi li Beograd "na rusku ili na stranu zapada“.

Osvrnuo se i na pregovore oko pristupanja Srbije u EU.

"Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati. Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju se evropski ponašati. Moraju odlučiti žele li prema Rusiji ili Zapadu", rekao je Jandroković, a prenosi index.hr.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji "Oluja" dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Drugostepeni sud je odbio žalbe branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu odluku Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, precizirano je u odluci objavljnoj na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa