Evropa

Prvi slučaj na svetu - Italijan istovremeno pozitivan na koronu, majmunske boginje i HIV

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

16:56

Prvi slučaj na svetu - Italijan istovremeno pozitivan na koronu, majmunske boginje i HIV
Prvi slučaj na svetu - Italijan istovremeno pozitivan na koronu, majmunske boginje i HIV - Copyright AP/NIAID-RML

veličina teksta

Aa Aa

Jedan Italijan je prva osoba na svetu koja je istovremeno pozitivno testirana na majmunske boginje, koronavirus i HIV.

Pacijent starosti 36 godina došao je kod lekara nakon što je, po povratku sa petodnevnog putovanja po Španiji, gde je imao nezaštićeni seks sa muškarcima, dobio visoku temperaturu, bol u grlu i glavi, kao i upalu u predelu prepona.

Tri dana nakon pojave simptoma, pozitivno je testiran na koronavirus, objavio je stručni časopis "Journal of Infection".

Samo par sati nakon pozitivnog korona testa, pojavilo mu se crvenilo na levoj ruci. Nakon par dana, boginje su mu se proširile po celom telu, pa je primljen u bolnicu u Takaniji.

U klinici sproveden je niz testova tokom kojih je ustanovljeno da je pozitivan i na majmunske boginje, koronu i HIV. Test na HIV je prikazao visoki nivo virusa, a negativan test urađen pre godinu dana ukazuje na to da se tek nedavno zarazio.

Nakon nedelju dana on je pušten iz bolnice, pošto se izlečio od koronavirusa i majmunskih boginja.

"Ovaj slučaj pokazuje kako mogu se se preklope simptomi majmunskih boginja i korone, te potvrđuje da je u slučaju koinfenkcije bitno da se ispitaju seksualne navike, kako bi se došlo do ispravne dijagnoze", poručuju naučnici sa Univerziteta Katanija u svom izveštaju.

Upozorili su da je bris iz grla pacijenta i posle 20 dana bio pozitivan, što ukazuje da je ta osoba i dalje bila zarazna. Pošto se radi o prvom slučaju osobe zaražene sa tri virusa nema, kažu, dovoljno dokaza da ta kombinacija može pogoršati stanje pacijenta.

Komentari (0)

Evropa