Evropa

Menjaju se pravila za dobrovoljno davanje krvi u Austriji

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

10:32

Menjaju se pravila za dobrovoljno davanje krvi u Austriji
Menjaju se pravila za dobrovoljno davanje krvi u Austriji - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji se od 1. septembra menjaju pravila za dobrovoljno davanje krvi, tako da više neće biti razlike između hetero, bi ili homoseksualaca. "Novim pravilima ukinuta je konačno diskriminacija homo i biseksualnih muškaraca, njihovih partnera i trans osoba", rekao je ministra zdravlja Austrije Johanes Rauh.

On je ukazao da se LGBTIQ+ zajednica poslednje dve decenije bori protiv ove nepravde.

Izmenama se omogućava homoseksualcima da daju krv, a od davanja krvi biće isključeni oni koji su u proteklih tri meseca promenili više od tri različita seksualna partnera. Uz to će i nezaštićeni seks neposredno pred davanje krvi biti privremeni razlog za isključenje.

Osobe koje su imale seksualni kontakt sa licima zaraženim hepatitisom B, C ili HIV neće moći godinu dana da daju krv. Isto tako neće moći da doniraju krv osobe koje su nešto pre planiranog davanja krvi izlečeni od neke bolesti, prehlade, ili koji su imali ujed krpelja, odnosno boravili u tropskim područjima u kojima vlada malarija.

Upitnik je prilagođen novim pravilima i biće primenjen u celoj Austriji, a donatori će morati svaki put iznova da ga ispunjavaju. Prema podacima Crvenog krsta, doborovljnih davalaca krvi u Austriji je prošle godine bilo svega 3,56 odsto od starosno podobnih stanovnika, a u Beču svega 1,4 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa