Evropa

Ekstremna suša u Portugalu, ministar životne sredine: Situacija je kritična, vlada traži da se poveća cena vode

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

14:14

Ekstremna suša u Portugalu, ministar životne sredine: Situacija je kritična, vlada traži da se poveća cena vode
Ekstremna suša u Portugalu, ministar životne sredine: Situacija je kritična, vlada traži da se poveća cena vode - Copyright Tanjug AP/John Locher

veličina teksta

Aa Aa

Portugalska vlada je preporučila da 43 lokalne zajednice privremeno povećaju cene vode najvećim potrošačima i obustave čišćenje ulica, zalivanje javnih parkova i bašta, zbog toga što se zemlja bori sa do sada nezabeleženom sušom, prenosi Rojters. Čitav kontinentalni deo Portugala bori se sa teškom ili ekstremnom sušom posle toplotnog talasa poslednjih meseci, saopštio je državni meteorološki institut IPMA.

Ministar životne sredine Duarte Kordeiro saopštio je u sredu da je od 61 brane u u Portugalu, 10 u kritičnoj situaciji, sa zapreminom uskladištene vode ispod 20 odsto njihovog kapaciteta.

Ovo skoro suve brane snabdevaju 40 opština na severu i u centralnom delu zemlje, a tri su u regionu Algarvea, koji "živi" od turizma. Iako zemlja, posmatrajući u celosti, ima dovoljno vode u svojim rezervoarima za dve godine potrošnje, 10 regiona je u kritičnoj situaciji i nemaju dovoljno vode za jednu godinu, rekao je Kordeiro.

Portugalski ministar je naveo da je za 43 najteže pogođene opštine, vlada preporučila da u periodu najveće suše povećaju cenu za domaćinstva i kompanije koje troše više od 15 kubnih metara vode mesečno.

One takođe treba da "privremeno obustave korišćenje vode koja nije neophodna, odnosno za pranje ulica i zalivanje zelenih površina, kao i u dekorativnim fontanama i bazenima", saopštio je ministar, dodajući da će vlada pomoći da se obezbedi brza primena ovih mera.

Kordiero je naglasio da „uvek postoji zakonska mogućnost da vlada usvoji mere sa većom snagom od preporuka, mada to za sada nije neophodno“, pošto, kako je rekao, opštine su spremne da deluju. Portugal ima ukupno 278 opština i one su odgovorne za vodosnabdevanje stanovništva, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa