Evropa

Upozoravajući izveštaj: Evropska unija bi mogla da se suoči sa još tri sušna meseca

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

15:37

Upozoravajući izveštaj: Evropska unija bi mogla da se suoči sa još tri sušna meseca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delovi Evropske unije mogli bi da se suoče sa još tri meseca toplih i sušnih vremenskih uslova u momentu dok je Evropa izložena velikoj suši koja je dovela do šumskih požara, presušivanja reka i uništavanja useva, upozorava se u izveštaju programa EU Kopernikus.

"U zapadnom evro-mediteranskom regionu verovatno će doći do toplijih i sušnijih vremenskih uslova u narednim mesecima, do novembra ove godine, posebno u Španiji i Portugalu", navodi se u izveštaju za avgust Kopernikusa, programa nadgledanja životne sredine i vremenskih uslova.

U skoro polovini članica EU je na snazi upozorenje na sušu, a uslovi se pogoršavaju u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Portugalu, Rumuniji i Španiji, preneo je AP.

U izveštaju se takođe navodi rastuća opasnost od suše van EU, u Velikoj Britaniji, Srbiji, Ukrajini i Moldaviji. Kako se navodi, nedostatak kiše i niz toplotnih talasa od maja meseca doveli su do suša i nižeg nivoa reka, što je zauzvrat pogodilo energetski sektor.

Nedostatak vode i toplotni talasi takođe smanjuju prinose evropskih useva, a najteže su pogođeni kukuruz, soja i suncokret. Nedavne padavine u avgustu pomogle su nekim regionima, ali su usevi u drugim oblastima pogođeni grmljavinom.

Izveštaj dolazi u trenutku kada stručnjaci kažu da bi mogla da bude najgora suša na kontinentu u poslednjih 500 godina.

U Italiji, vlasti koje upravljaju severnom rekom Po stavile su najduži plovni put u zemlji na najviši nivo opasnosti od suše. Sušni uslovi već su naneli milijarde evra gubitaka poljoprivrednicima.

Više od 100 opština u Francuskoj ima problema sa vodosnabdevanjem, a voda za piće se dostavlja kamionima. Više od 60 francuskih departmana nalazi se na najvišem nivou upozorenja na sušu.

Pad vodostaja reke takođe pogada transport uglja i nafte u Holandiji. Vodostaj Dunava, druge po dužini reke u Evropi, jedan je od najnižih nivoa zabeleženih u prošlom veku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa