Društvo

Stiže novi toplotni talas, ali bez brige - biće kratkog daha: Već u petak nagla promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2022

-

10:59

Stiže novi toplotni talas, ali bez brige - biće kratkog daha: Već u petak nagla promena vremena
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Vreo Afrički vazduh koji se pod uticajem visinskih vetrova postepeno premešta ka Balkanskom poluostrvu donosi nam treći toplotni talas ove sezone. Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije danas je izdao upozorenje na visoke temperature na području cele zemlje sve do petka. Ipak, kako navode meteorolozi, toplotni talas ovaj put neće potrajati, a najtopliji deo leta već je uveliko iza nas.

Pod toplotnim talasom podrazumeva se period od najmanje 3 dana sa temperaturama od pet i više stepeni iznad prosečnih vrednosti, a dugogodišnji prosek maksimalne temperature za ovo doba godine iznosi 30 stepeni.

Maksimalna temperatura u sredu će, kako navodi RHMZ, biti od 32 do 35 stepeni Celzijusove skale, u četvrtak od 34 do 37, a u petak na jugu i istoku Srbije lokalno i do 39 stepeni.

Na području Beograda najviša temperatura u sredu će biti oko 34 stepena, dok se u četvrtak očekuje najtopliji dan sa temperaturama oko 37, dok u petak temperatura ne bi trebalo da pređe 35. podeok.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković navodi da će se vedro i sunčano vreme zadržati sve do petka uveče uz temperature koje ponovo prelaze vrelih 35 stepeni. Već od sutra će, kako kaže, u Vojvodini lokalno biti do 36, a u četvrtak i do 38 stepeni.

Sunčano i veoma toplo vreme od srede do petka najavljuje i meteorolog Đorđe Đurić. On ističe da će noći u većini predela biti ugodne i prijatne, dok se u Beogradu i u delovima severne Srbije očekuju tropske noći, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C. 

Osveženje brzo stiže

Iako će temperature u narednih nekoliko dana biti ekstremno iznad proseka, toplotni talas ovaj put neće potrajati.

 
"Prodor ciklona sa Atlantika dublje u kontinent krajem ove radne nedelje donosi nam promenu vremena. Hladan front, deo ovog sistema niskog vazdušnog pritiska, zahvatiće severne i zapadne predele Srbije u petak tokom dana. Vreme će biti promenljivo oblačno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinom. Pad temperature od skoro pet stepeni, u petak će zahvatiti sever i zapad zemlje. To znači da će maksimalna dnevna temperatura i dalje biti oko 33 stepena, dok na krajnjem jugu, sve do subote, ostaje vrelih 38 stepeni", kaže meteorološkinja Euronews Srbija.

Za vikend, prema njenim rečima, ostaje nestabilno, ali sa nešto više sunčanih perioda, a u najtoplijem delu dana očekuje se oko 30 stepeni, dakle na gornjoj granici prosečnih vrednosti.

"Trenutni prognostički modeli za sledeću nedelju najavljuju stabilizaciju vremena, međutim severozapadni vetar ostaje, što će sprečiti intenzivno otopljenje i omogućiti da vreme bude prijatno toplo", navodi Gojković.

Meteorolog Đorđe Đurić na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je da će u petak Srbiji doći do promene i pogoršanja vremena kao i da će biti uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Međutim, kako navodi, padavine će biti prolaznog karaktera.

On prognozira da se za vikend očekuje promenljivo oblačno i uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, uz jak severozapadni vetar naročito u nedelju.

Đurić navodi da će osim perioda od srede do petka, maksimalne temperature biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine ili za koji stepen iznad (26-30°C). 

"Ono što i dalje pravi ogroman problem jeste suša, zbog koje su posledice u poljoprivredi i ratarstvu ogromne, dok će nivo rečnog vodostaja i do kraja meseca biti ekstremno nizak, što će i dalje ugrožavati živi svet u rekama, ali i ometati plovidbu na većim rekama", zaključuje on.

 

Komentari (0)

Srbija