Nauka

Visoke temerature izazvale produženi morski toplotni talas: Ugroženi ekosistemi na Mediteranu

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

15:40

Visoke temerature izazvale produženi morski toplotni talas: Ugroženi ekosistemi na Mediteranu
Visoke temerature izazvale produženi morski toplotni talas: Ugroženi ekosistemi na Mediteranu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Visoke temperature širom Evrope ovog meseca izazvale su produženi toplotni talas u Sredozemnom moru koji bi mogao da opustoši ekosisteme i ubije nekoliko vrsta u narednim nedeljama, upozorili su naučnici.

Ekstremne vrućine poslednjih nedelja već su izazvale požare i dovele do hiljada smrtnih slučajeva u Evropi, preneo je Rojters.

Topliji vazduh, zajedno sa promenljivim okeanskim strujama i stabilnom površinom mora, zagrejali su priobalne mediteranske vode za nekoliko stepeni Celzijusa iznad prosečne temperature od 24 stepena Celzijusovih do 26 stepena Celzijusovih za ovo doba godine.

Vode između španskih Balearskih ostrva i italijanske obale bile su do pet stepeni Celzijusovih toplije nego u isto vreme prošle godine, saopštila je danas Španska meteorološka agencija AMET - istovremeno upozoravajući da će temperature oko španske obale biti od tri do četiri stepena Celzijusovih više, najmanje do sredine avgusta.

Španska lučka uprava saopštila je da je voda u Kabo de Gati, na jugoistoku zemlje, u ponedeljak zabeležila desetogodišnji rekord od skoro 28 stepeni Celzijusovih.

Stručnjak za okeane Žan-Pjer Gatuso rekao je britanskoj novinskoj agenciji da je 25. jula izmerena temperatura vode u blizini francuskog primorskog grada Nice 29,2 stepeni Celzijusovih - oko 3,5 stepeni Celzijusovih više u odnosu na isti dan prošle godine.

"Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994. godine, a vrlo verovatno i ranije. Okean i more su neka vrsta sunđera za vrućinu", rekao je on.

Morski toplotni talasi pogodili su Mediteran od 2015. do 2019. godine, što je dovelo do masovnog odumiranja morskog života, pokazalo je ovonedeljno istraživanje španskog Instituta za morske nauke.

Ovogodišnji toplotni talas je gori.

"Duži je, a i magnituda je veća", rekao je Gatuso i dodao da će ugrožene vrste uginuti verovatno kasnije u avgustu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin