Planeta

Ekološki samit u Brestu: Više od 100 država priključilo se akciji za očuvanje okeana

Komentari

Autor: Guardian

11/02/2022

-

19:49

Ekološki samit u Brestu: Više od 100 država priključilo se akciji za očuvanje okeana
Ekološki samit u Brestu: Više od 100 država priključilo se akciji za očuvanje okeana - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici više od 100 zemalja obavezali su se na mere koje imaju za cilj očuvanje okeana, uključujući jačanje borbe protiv ilegalnog ribolova, smanjenje plastičnog zagađenja i bolju zaštitu međunarodnih voda.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u petak bio domaćin sednice na visokom nivou samita "Jedan okean", rekao je da je 2022. "odlučujuća godina i da ovde, u Brestu, treba da preuzmemo jasne i čvrste obaveze", prenosi Gardijan.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri rekao je da je "okean ono što čini život na Zemlji mogućim i proizvodi više od polovine kiseonika koji udišemo. Okean i klima su neraskidivo povezani. Oni su jedno te isto".

Dvhahahahaadeset sedam država EU i 16 drugih složili su se da do kraja godine postignu globalni sporazum o regulisanju održivog korišćenja otvorenog mora – voda koje leže van jurisdikcije bilo koje zemlje – i očuvanju njihovog biodiverziteta.

"Tako smo blizu, ali moramo da poguramo [da bi se sporazum potpisao 2022.] Nadamo se da će četvrta i poslednja runda pregovora UN-a postići dogovor u Njujorku u martu", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu.nis

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Pegi Kalas, iz Alijanse otvorenog mora, rekla je da je ova najava "blagovremena i važna obaveza za zaštitu naših globalnih dobara". 

Francuska je saopštila da je premašila cilj da se 30 odsto kopnenih i morskih prostora pod svojom jurisdikcijom svrsta u zaštićena područja nakon stvaranja drugog najvećeg zaštićenog morskog područja na svetu, oko svojih južnih i antarktičkih zemalja.

SAD su saopštile da će podržati otvaranje pregovora u UN o međunarodnom sporazumu o zagađenju plastikom, stavljajući svoju težinu iza EU27 i oko 10 drugih zemalja.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se Evropskoj investicionoj banci (EIB) i razvojnim bankama u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji u "inicijativi za čiste okeane" za smanjenje devet miliona tona plastike koja završi u moru, obećavajući izdvajanje od četiri milijarde evra do 2025. godine.

 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet