Planeta

SMO: Svetski okeani u 2021. godini najtopliji, klima se menja pred našim očima

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

15:33

SMO: Svetski okeani u 2021. godini najtopliji, klima se menja pred našim očima
SMO: Svetski okeani u 2021. godini najtopliji, klima se menja pred našim očima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svetski okeani su 2021. godine postali najtopliji i dostigli najviši nivo kiselosti u istoriji, a otapanje lednika je još više podiglo nivo mora, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO).

"Klima se menja pred našim očima, a toplota gasova staklene bašte izazvana ljudskim faktorom zagrevaće planetu decenijama", saopštio je generalni sekretar SMO Peteri Talas, prenosi Rojters.

SMO je detaljno opisala klimatske promene u svom godišnjem izveštaju "Stanje globalne klime“.

Izveštaj SMO objavljen je posle poslednje klimatske procene Ujedinjenih nacija, koja upozorava da čovečanstvo mora drastično da smanji emisije gasova staklene bašte ili će se suočiti sa sve gorim i gorim promenama klime.

Nivoi ugljen-dioksida i metana koji zagrevaju atmosferu 2021. godine premašili su prethodne rekordne vrednosti, saopštila je SMO, navodi Rojters.

Svet se približava pragu iznad kojeg se očekuje da će efekti zagrevanja postati drastični, stoji u saopštenju.

"Samo je pitanje vremena kada ćemo videti još jednu najtopliju godinu u istoriji", izjavio je Talas, prenosi Rojters.

Okeani su najugroženiji, jer vodena tela apsorbuju oko 90 odsto Zemljine akumulirane toplote i 23 odsto emisije ugljen-dioksida izazvane ljudskom aktivnošću.

Okeani su se u poslednjih 20 godina zagrevali znatno brže nego ranije, dostigavši novi maksimum 2021. godine, a očekuje se da će postati još topliji.

Dostigli su najviši nivo kiselosti u prethodnih 26.000 godina, jer apsorbuju više ugljen-dioksida iz atmosfere, stoji u saopštenju, prenosi Rojters.

Nivo mora porastao je 4,5 centimetara u poslednjoj deceniji, a godišnje povećanje između 2013. i 2021. godine premašilo je dvostruke vrednosti od onih između 1993. i 2002. godine.

SMO je naveo pojedinačne ekstremne toplotne talase, šumske požare, poplave i druge katastrofe povezane sa klimom širom sveta, iznoseći izveštaje o šteti od više od 100 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet