Zdravlje

Eko-anksioznost sve češći problem: Mlade plaši budućnost planete, veruju da je čovečanstvo "osuđeno na propast"

Komentari

Autor: FoNet

22/04/2022

-

22:18

Eko-anksioznost sve češći problem: Mlade plaši budućnost planete, veruju da je čovečanstvo "osuđeno na propast"
Eko-anksioznost sve češći problem: Mlade plaši budućnost planete, veruju da je čovečanstvo "osuđeno na propast" - Copyright AP Photo/Anupam Nath

veličina teksta

Aa Aa

Sve više dece i mladih širom sveta oboleva od "eko-anksioznosti", odnosno hroničnog straha od propasti životne sredine, zbog čega budućnost vide kao "zastrašujuću", misle da je čovečanstvo "osuđeno na propast" ili oklevaju da imaju potomstvo.

Američko udruženje psihologa definisalo je eko-anksioznost kao hronični strah od propasti životne sredine, izvestio je BBC.

Ovo udruženje je, zajedno sa organizacijama Klima za zdravlje i Eko-Amerika, objavilo izveštaj u kome je navedeno da ekološka anksioznost može biti uzrokovana stresnim i zastrašujućim iskustvom "gledanja kako se odvijaju spori i naizgled neopozivi uticaji klimatskih promena", uz brigu za sopstvenu budućnost, kao i budućnost svoje dece i budućih generacija.

Tanjug/AP/Annette Riedl

 

Eko-anksioznost može doći sa "osećajem gubitka, bespomoćnosti i frustracije", ali i krivicom, jer oboleli osećaju da nisu u stanju da zaustave klimatske promene.

Dok aktivnost čoveka povećava rizik od ekstremnih vremenskih prilika, uključujući vrućine, suše i poplave, a Ujedinjene nacije upozoravaju na "crveno svetlo" za čovečanstvo, istraživanja pokazuju da deca i mladi pate od klimatske anksioznosti češće nego odrasli.

Najmlađi osećaju brigu, strah, ljutnju, tugu, očaj, krivicu i stid, koji fluktuiraju, a mogu da uključe i pozitivne senzacije, poput nade.

Tanjug/AP/Adrienne Surprenant

 

Psihoterapeut sa Univerziteta Bet u Velikoj Britaniji Kerolajn Hikman, koja je2021. godine vodila globalno onlajn istraživanje o klimatskoj anksioznosti, kaže da su deca mnogo više informisana nego što njihovi roditelji misle.

Istraživanjem je obuhvaćeno 10.000 tinejdžera i mladih između 16 i 25 godina u 10 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Brazil, Indiju i Filipine.

Blizu 60 odsto ispitanika reklo je da zabrinutost zbog klimatskih promena oseća "veoma" ili "izuzetno", a za čak 75 procenata "budućnost je zastrašujuća". Da je "čovečanstvo osuđeno na propast" veruje 56 odsto ispitanih, dok 39 procenata okleva da ima decu. Više od polovine, 58 odsto, izjavilo je da vlasti izdaju njih ili buduće generacije.

profimedia/Fabian Sommer/dpa

 

Hikman savetuje roditelje kako da se postave ukoliko dete postavlja pitanja o klimatskim promenama.

Najpre saznajte, kaže, šta je naučilo o toj temi i da li na internetu čita zastrašujuće priče, a potom pohvalite dete za postavljeno "briljantno pitanje" i recite mu: "Želim da se osećaš ponosno na ta osećanja, jer anksioznost ili brigu osećaš samo zato što ti je stalo do planete".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin