Život

Međunarodni Dan planete Zemlje: Svet na ivici šestog velikog izumiranja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2022

-

15:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Klimatske promene značajno utiču na život na Zemlji, pa stručnjaci upozoravaju i da je svet na ivici šestog velikog izumiranja, istakao je za Euronews Srbija Vladimir Đurđević, profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta.

U svetu se 22. aprila obeležava međunarodni Dan planete Zemlje upravo u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanje negativnih posledica na životnu sredinu.

Obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na zemlji, ekosistemima i urbanim zonama usled rasta industrije, povećane potrošenje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Profesor Vladimir Đurđević ukazao je da su klimatske promene glavni parametar koji pokazuje koliko je svet ugrožen.

"Tokom korone je bilo priče da se priroda oporavlja, bile su i manje emisije gasova staklene bašte, ali su se 2021. vratile na raniji nivo. Klimatske promene su glavni parametar, te emisije bi trebalo smanjiti na nulu. Trenutno ne postoji veliki porast, ali su emisije i dalje ogromne i samo će rasti", kazao je Đurđević.

profimedia

 

On je rekao da su ugrožene šume i da ih je sve manje, da su vodotokovi zagađeni, te da se svet nalazi na ivici šestog velikog izumiranja.

"U narednih 100 godina će se videti pad biodiverziteta što je velika opasnost. Mi smo sastavni deo prirode i to svi moraju da shvate, da bez prirode ne bismo mogli da postojimo, činimo tu sliku celovitom i tako moramo da razumemo svoju ulogu", kazao je Đurđević.

On je rekao i da zbog klimatskih promena dolazi do jačih oluja, češćih toplotnih talasa, što je primetno i na našem području.

"Veliki je broj toplotnih talasa kod nas, stalno se pojavljajuju i to su opasne pojave po život građana. Kada su u pitanju oluje, naša i globalna infrastruktura nije spremna za te jače udare nevremena koji su takođe sada česti. Dolazi i to poplava, ali i do suša, što ugrožava veliki broj ljudi", istakao je Đurđević za Euronews Srbija.

Ono što bi pomoglo, a što je predviđeno da se dostigne do 2050. godine jeste prelazak na obnovljive izvore energije.

"Ozbiljne analize pokazuju da energija koja nam je potrebna može biti proizvedena iz obnovljivih izvora. Imamo znanje i tehnologiju za to", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin