Nauka

Delovi glečera "Sudnji dan" na Antarktiku mogli bi da se odlome za pet godina, posledice bi bile katastrofalne

Komentari

Autor: Euronews, Lottie Limb

20/12/2021

-

07:20

Delovi glečera "Sudnji dan" na Antarktiku mogli bi da se odlome za pet godina, posledice bi bile katastrofalne
Delovi glečera "Sudnji dan" na Antarktiku mogli bi da se odlome za pet godina, posledice bi bile katastrofalne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delovi najrizičnijeg glečera na Antarktiku mogli bi da se odvoje u narednih pet do 10 godina, upozoravaju naučnici. Glečer Thwaites, koji nazivaju još i "glečer sudnjeg dana" po dimenzijama je sličan Velikoj Britaniji, a nazvan je "sudnji" zbog katastrofalnih efekata do kojih bi dovelo njegovo otapanje.

Na prezentaciji koja je održana 13. decembra, stručnjaci su prikazali da bi zagrevanje okeana dovelo do topljenja istočnog dela glečera i nastajanja brojnih pukotina na njemu.

"To bih opisala kao pukotinu na staklu automobila koja se polako širi, a zatim kad naiđete na rupu tokom vožnje, pukotina brzo počne da se širi na sve strane", objašnjava dr Erin Petit sa državnog Univerziteta u Oregonu.

Pojačane aktivnosti na Južnom polu dolaze do izražaja zbog temperaturnih rekorda do kojih dolazi na severnom delu planete, Arktiku. U Sibiru je tokom leta 2020. godine zabeležena temperatura od 38 stepeni, čime je upaljen alarm zbog velikih klimatskih promena, objasnio je šef Svetske meteorološke organizacije.

profimedia

 

Šta bi se desilo kada bi se odlomili delovi "sudnjeg" glečera

Istočna ledena polica sada pluta po površini okeana. Sa glečerom Thwaites povezana je podvodnim grebenom. Analizom satelitskih snimaka od prošlog meseca i snimanjem zvukova koje pravi led, naučnisi su napravili nekoliko mogućih scenarija do kojih bi moglo da dođe. 

Ako se ledena polica ne podeli na stotine santi leda, mogla bi cela da se odvoji od grebena i morskog dna i da se oslobodi. Iako bi oslobađanje ledene police od glečera značilo da se od njega odvojio tek jedan mali deo, posledice bi bile strašne.

Šta god da se desi, naučnici se plaše da bi sa glečera Thwaites mogle da počnu da se urušavaju litice leda.

"Apokaliptične scene leda koji se stropoštava u more tek će se videti na Antarktiku, a kada počnu ponavljaće se iznova i iznova", objašnjava Ana Kraford, glečerolog sa Univerziteta Sent Endrjuz.

Mada će proći možda i vekovi dok se to ne desi, novi podaci su, ipak, dovoljno alarmantni. Glečer Thwaites koji Krafordova opisuje kao "čudovište", u more pušta 50 biliona tona leda svake godine, čime je podigao nivo mora za četiri odsto.

Kada bi se glečer u potpunosti urušio povećao bi nivo svetskog mora za 65 centimetara čime bi ugrozio milione ljudi koji žive na ostrvima i u priobalnim mestima. Pukotine u ledu koje su vidljive na oba pola planete ukazuju da bi morale da se uvedu hitne mere u smanjenju globalnog otopljavanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin