Evropa

Ekstremna godina suša: Evropi neophodna strategija prilagođavanja klimatskim promenama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2022

-

15:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Evropa je usred krize suše izazvane klimatskim promenama. Akomulacije se isušuju, zemlja je ispucala na šta je upozoreno u prošlogodišnjem izveštaju Evropske unije u kojem se navodi da je polovina teritorije EU i Britanije u riziku od suše.

Andrea Toreti, viši istraživač pri zajedničkom Istraživačkom centru Evropske komisije, kaže da je ovo prema svim parametrima ekstremna godina.

"Sve je zapravo počelo krajem 2021. godine gde se neki regioni u Evropi poput severa Italije suočavaju sa manjkom padavina, ali takođe tu je i veoma slaba akumulacija na čitavim Alpima. Situacija je počela da se pogoršava kako se leto bližilo što je posledica pojave toplotnih talasa kakve smo doživeli u julu", navodi on.

Kombinacija faktora poput manjka kiše i dramatičnog skoka prosečnih temperatura može da izazove sušu i tako doprinese energetskoj krizi. Toreti navodi da ovako ekstremne suše utiču na sve socio-ekonomske aspekte, poput poljoprivrede, energetike, rečnog transporta i mnoge druge.

"Kada je reč o energetici suša utiče na hidroelektrane, ali i na druge tipove elektrana, jer je voda svima potrebna u različitim okolnostima, recimo za hlađenje. Pored toga ovako ekstremne suše utiču i na reke, pa tako nizak nivo Rajne i ekstremno nizak nivo reke Po utiču na proizvodnju energije", navodi istraživač.

Prema njegovim rečima, sve članice EU se suočavaju sa ovakvim ekstremima i primenjuju specifične protiv mere. Međutim, ističe, da bi svi zajedno morali da izradimo strategiju prilagođavanja klimatskim promenama.

"EU to radi investiranjem u niz projekata kako bi se povećala otpornost Evrope na klimatske ekstreme, kao i da se naravno izrade strategije za trenutnmo delovanje zbog klimatskih promena koje doživljavamo kao i dugoročnu strategiju", zaključuje on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa