Društvo

Novi toplotni talas stiže u Srbiju za vikend: Osveženje od nedelje, ali ne zadugo

Komentari

Autor: Euronesw Srbija

05/08/2022

-

07:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Još jedan u nizu toplotnih talasa zahvatiće Srbiju tokom vikenda. Republički hidrometeorološki zavod Srbije od petka prognozira veoma toplo vreme u većem delu zemlje, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 37 stepeni Celzijusa. Prema najavama meteorologa, osveženje nam stiže od nedelje, a do kraja avgusta toplo leto se nastavlja ali, kako prognoziraju, u blažoj formi.   

RHMZ upozorava da će u subotu i na području Beograda biti veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom oko 35 stepeni, dok se visoke temperature u južnim i jugoistočnim krajevima očekuju u nedelju.

Visoke temperature u kombinaciji sa sušnim periodom bez kiše uzrokuju i povećanje FWI indeksa, pa je tako procenjena mogućnost opasnosti pojave šumskih požara ekstremna.

Avgust topao i suv, ali blaže vrućine nego tokom jula

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković navodi da će vedro i sunčano vreme ostati sve do nedelje za kada se prognozira postepeno naoblačenje i lokalne padavine. 

"Mešanje tople i hladne vazdušne mase iznad naše zemlje uzrokovaće formiranje i razvoj oblaka koji će padavine doneti prvo južnim i istočnim predelima. Sa oblacima stiže i blaži pad temperature, dok na severu, sve do ponedeljka ostaje pretežno sunčano i toplije", istakla je Gojković.

Do proširivanja padavinske zone ka severu dolazi u ponedeljak, a nestabilno vreme zadržava se tokom cele sledeće nedelje, što znači više oblaka, lokalnih padavina i dnevne temperature oko 30 stepeni.

Mateorolog Marko Čubrilo objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk da će se svežije vreme, uz pljuskove koji će ponegde biti i jaki, zadržati sve do srede, kada će ponovo biti toplije uz ređe pljuskove.

Sredinom meseca moguće je novo otopljenje, a kako navodi meteorolog, toplo leto će se nastaviti, doduše u blažoj formi nego tokom jula.

RHMZ navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, za oko 1,9 stepeni.

Stručnjaci prognoziraju da će padavine u ovom mesecu najverovatnije biti ispod višegodišnjeg proseka, čime bi se nastavila ovogodišnja suša, koja je do sada pričinila dosta štete kad je poljoprivreda u pitanju, posebno rod kukuruza.

Međutim, u sezonskoj prognozi RHMZ-a objavljeno je da će u Beogradu i široj okolini avgustovka suma padavina iznositi oko 45 mm, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je u Beogradu registrovano 38,2 mm. 

Kako se zaštititi

RHMZ upozorava i na veoma visok nivo UV indeksa. Cela zemlja će tokom sutrašnjeg dana biti "u crvenom", a UV indeks će iznositi osam ili devet, što se kategoriše "vrlo visokim". Upozoravajući nivo UV zračenja biće i narednih dana, zbog čega posebno treba voditi računa i zaštititi se.

Iako visoke temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe kod cele populacije, oprez se posebno savetuje osetljivim grupama - pre svega su ugrožena mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne bolesti i drugih hroničnih bolesti. Takođe su ugoženi i sportisti i radnici koji vežbaju ili rade na otvorenom, izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, ali i svi oni koji rade u previše toplim ili zagušljivim prostorijama.

Doktorka i saradnica u Crvenom Krstu Srbije Ljubica Aleksić upozorila je ranije da visoke letnje temperature doprinose i povećanom broju srčanih zastoja, a da se sedam od deset srčanih zastoja dogodi u svakodnevnim okolnostima - na ulici, kod kuće ili tokom sportskih aktivnosti.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje savetuju da bez preke potrebe ne treba boraviti na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati.

"Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana - u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru). Izbegavajte vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana", navode iz Zavoda.

Takođe, savetuje se nošenje lagane, široke odeće svetlih boja, od prirodnih materijala, kao i pokrivanje glave šeširom ili kapom sa širokim obodom.

Unos tečnosti je od posebnog značaja, a osim vode, preporučuju se supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima.

Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke. Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni u toku dana, odnosno 24 stepena u toku noći.

Komentari (0)

Srbija