Evropa

Oprečne poruke Kanade i Gasproma o turbinama za Severni tok 1

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

15:53

Oprečne poruke Kanade i Gasproma o turbinama za Severni tok 1
Oprečne poruke Kanade i Gasproma o turbinama za Severni tok 1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Ruski Gasprom je saopštio danas da nijedna turbina koja se koristi na gasovodu Severni tok 1 nije na održavanju u Kanadi, dan nakon što je iz Kanade najavljeno da će biti vraćeno pet turbina koje se tamo nalaze.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli, koju je citirala televizija CBC Njuz, izjavila da Kanada planira da vrati u Nemačku pet turbina za Severni tok 1, prenosi Rojters.

"Nijedna turbina za kompresorsku stanicu Portovaja nije na remontu u Kanadi", navodi se u današnjem saopštenju Gasproma objavljenom na društvenoj mreži Telegram.

Ruski gasni holding nije naveo gde se trenutno nalaze turbine, a nemački proizvođač turbina Simens Enerdži nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentarom.

Gasprom planira radove na održavanju kompresorske stanice Portovaja od 31. avgusta do 2. septembra, zbog čeha će prekinuti protok gasovodom Severni tok 1 koji se proteže od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora.

Vraćanje jedne turbine Rusiji, koja je ranije poslata kanadskoj podružnici kompanije Simens Enerdži na redovno održavanje, odloženo je zbog sankcija, što je navelo Gasprom da smanji protok gasa kroz Severni tok 1, navodi britanska agencija.

Ovaj gasovod trenutno radi sa samo 20 odsto kapaciteta, što je dovelo do rasta ionako visokih cena energije i podstaklo zemlje širom Evrope da donesu planove za uštedu energije u vanrednim okolnostima.

Berlin optužuje Moskvu da koristi turbinu, koja je nakon remonta isporučena iz Kanade u Nemačku, kao izgovor za ograničavanje protoka gasa i da koristi energiju kao političko oružje u pokušaju da oslabi odlučnost Evropske unije vezano za sankcije uvedeme Rusiji zbog vojne akcije u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa