Evropa

Sovjetski spomenik visok 80 metara srušen u centru Rige: "Letonija zatvara još jedan bolni period istorije"

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2022

-

18:58

Sovjetski spomenik visok 80 metara srušen u centru Rige: "Letonija zatvara još jedan bolni period istorije"
Tanjug/AP/Kaspars Krafts/F64 - Copyright Tanjug/AP/Kaspars Krafts/F64

veličina teksta

Aa Aa

Obelisk iz sovjetskog doba, središnji deo spomenika koji slavi oslobođenje Letonije od nacističke Nemačke, srušen je u četvrtak.

Betonski toranj visok 80 metara, ukrašen crvenim petokrakim zvezdama na vrhu, bio je istaknut u centru Rige. Rušenje ovog obeliska su letonski mediji prenosili uživo. Ovo je poslednje u nizu demoliranja sovjetskih spomenika posle početka rata u Ukrajini.

AP Photo/Roman Koksarov, File

 

Obelisk je stajao između dve grupe statua — s jedne strane je bila grupa od tri vojnika Crvene armije, a sa druge strane žena koja je sa visoko podignutim rukama predstavljala otadžbinu.

Spomenik oslobodiocima sovjetske Letonije i Rige od nemačkih fašističkih osvajača podignut je 1985. godine dok je Letonija još bila deo Sovjetskog Saveza. To je izazvalo kontroverze otkako je Letonija ponovo stekla nezavisnost 1991. godine i na kraju postala članica NATO-a i Evropske unije.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs je na Tviteru poručio da skidanjem spomenika, "Letonija zatvara još jedan bolni period istorije i nada se boljoj budućnosti".

Letonija ima veliku populaciju etničkih Rusa, od kojih su neki protestovali zbog rušenja spomenika iz sovjetskog doba. Zemlja deli granicu od 214 kilometara sa Rusijom i ima veliku etničku rusku manjinu, koja čini oko 25 odsto stanovništva.

Tanjug/AP/Roman Koksarov

 

Na ruski Dan pobede, kojim se obeležava sovjetska pobeda u Drugom svetskom ratu, ljudi su se okupili ispred spomenika u Rigi da polože cveće.

Letonski parlament glasao je za odobrenje rušenja spomenika Parka pobede u maju, a Gradsko veće Rige je sledilo taj primer.

Radovi na raščišćavanju spomenika počeli su pre tri dana uklanjanjem statua. Područje je tada ograđeno, a vlasti su zabranile podizanje dronova na toj teritoriji. Policija je u četvrtak privremeno zatvorila saobraćaj u blizini parka iz bezbednosnih razloga.

Komentari (0)

Evropa