Evropa

RAT U UKRAJINI Vašington optužuje Moskvu da ne priznaje da postoji radiološki rizik u Zaporožju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2022

-

09:00

RAT U UKRAJINI Vašington optužuje Moskvu da ne priznaje da postoji radiološki rizik u Zaporožju
RAT U UKRAJINI Vašington optužuje Moskvu da ne priznaje da postoji radiološki rizik u Zaporožju - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 186. dan rata u Ukrajini. Nuklearna elektrana Zaporožje i dalje je u fokusu rata. Juče su se nastavile međusobne optužbe ruske i ukrajinske strane oko granatiranja najveće nuklearne elektrane u Evropi. Za to vreme, prma pisanju Njujork tajmsa, Međunarodna agencija za atomsku energiju formirala je misiju koja bi naredne sedmice trebalo da otputuje u Ukrajinu i poseti Zaporožje, a tim bi trebalo da predvodi direktor agencije Rafael Grosi. Ratni sukobi u zemlji ne jenjavaju. Vojna komanda Ukrajine saopštila je da su juče uzvratili na napade ruskih snaga u regionu Donjecka. 

Ključni događaji:

  • Ukrajina prekinula saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije
  • Rusko ministarstvo odbrane: Novi napadi Ukrajine na kompleks NE Zaporožje
  • UN: Osloboditi silose starih zaliha
  • Njujork tajms: IAEA odredila tim za Zaporožje
  • Novo granatiranje u Hersonu
  • Energoatom: Rusi ponovo grantirali Zaporožje

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.09 Zelenski smenio zamenika komandante Nacionalne garde Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je večeras na sajtu predsednika Ukrajine.

"Spodar Jaroslav Bogdanovič razrešen je sa mesta zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine", navodi se u tekstu dokumenta.

Više detalja nije objavljeno, dodaje RIA Novosti.

21.55 Lavrov: Zapad diplomatiju zamenio sankcijama

Zapadne zemlje su diplomatiju zamenile politikom sankcija, kojoj se protivi Pokret nesvrstanih, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Zapad živi samo od sankcija. Ustvari, Zapad je sankcijama zamenio nešto što se nekada zvalo diplomatija", rekao je Lavrov za televizijski kanal "Zvezda".

20.44 Nehamer za ograničenje cena struje

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da podržava ideju da se na nivou Evropske unije ograniči cena električne energije.

"Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se događa na energetskim tržištima, a to je moguće samo kroz evropsko rešenje", rekao je Nehamer i dodao da će nastojati da razuveri članice Evropske unije koje se protive takvom rešenju, prenosi Hina. Opširnije u posebnoj vesti.

19.23 SAD:Rusija ne priznaje da postoji ozbiljan rizik u Zaporozju

Sjedinjene Američke Države saopštile su da Rusija nije želela da prizna da postoji ozbiljan radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje, dodajući da je to razlog što je Moskva blokirala konačni nacrt Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"Ruska Federacija je jednostrano odlučila da blokira konsenzus o finalnom dokumentu na zaključku 10. konferencije o Sporazumu o neširenju nenkulearnog oružja. Rusija je to učinila sa ciljem da negira da postoji veliki radiološki rizik u nuklearki", naveo je Stejt department, preneo je Rojters.

18.10 UN nastavljaju kupovinu ukrajinskog žita za humanitarne operacije

Svetski program za hranu UN nastavlja kupovinu ukrajinske pšenice za potrebe svojih humanitarnih operacija u glađu pogođenim delovima sveta, uključujući Etiopiju i Jemen, izjavio je danas Amir Mahmud, koordinator Crnomorske inicijative za žitarice Ujedinjenih nacija.

"Dok sporazum bude pokrivao komercijalne operacije kontinuiranog izvoza, Inicijativa omogućava Svetskom programu za hranu da ponovo kupuje ukrajinsko žito za svoje humanitarne operacije u zemljama pogođenim glađu, poput Etiopije i Jemena", rekao je Mahmud, prenosi TASS.

Sporazum koji ima za cilj da pomogne oko izvoza hrane i đubriva na svetska tržišta potpisan je 22. jula u Istanbulu.

17.31 Medvedev: Gas može da košta i do 5.000 evra za hiljadu kubika

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izneo je novu prognozu po pitanju cene gasa u Evropi rekavši da veruje da bi do kraja godine mogla da poraste do 5.000 evra za hiljadu kubika.

Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government

 

17.05 Jedinstvo EU biće na testu, teška zima i ekonomska kriza će komplikovati konsenzus o sankcijama

Kada je 24. februara otpočeo invaziju na Ukrajinu, ruskog predsednika Vladimira Putina, kako su mnogi ocenjivali, iznenadio je jedinstven odgovor Evropske unije koja mu je glasno rekla "ne" i uvela Rusiji niz oštrih sankcija. Šest meseci kasnije, kada sukob, kako se čini, ide ka nestabilnoj pat poziciji, jedno od ključnih pitanja koje postavljaju zapadni mediji je kako će EU reagovati dalje kako rat bude prolongiran. Opširnije u posebnom tekstu

15.54 FT: EU priprema suspenziju viznog režima sa Rusijom

Evropska unija planira naredne nedelje da suspenduje sporazum o putničkim vizama sa Rusijom, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na više izvora. Plan o zamrzavanju sporazuma iz 2007. godine trebalo bi, kako se navodi, da Rusima oteža i poskupi dobijanje dokumenata za ulazak u Šengenski prostor.

Do toga dolazi nakon što su neke istočne zemlje članice EU zapretile da će jednostrano zatvoriti svoje granice za ruske turiste, dok su druge zemlje pozvale na kolektivnu akciju kako bi sprečile građane Rusije da putuju u EU sa turističkim vizama. Na potpunu zabranu ulaska građana Rusije u EU pozivao je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, podseća Gardijan.

14.45 Energoatom: U slučaju havarije oblak bi išao ka Rusiji

Ukrajinska državna kompanija Energoatom navela je na svom Telegram profilu da bi, u slučaju teške havarije u NE Zaporožje, oblak radijacije zahvatio deo juga Ukrajine i jugozapadne regione Rusije. Stručnjaci Državne regulatorne komisije za atomsku energiju Ukrajine dali su odgovarajuću proračunsku prognozu za 29. avgust 2022. godine rekavši da bi se oblak u slučaju katastrofe kretao jugoistično ka Rusiji. Energoatom će izavati proračunske prognoze sve dok je NE Zaporožje u riziku od havarije.

14.11 Rusija: Pogođen pogon za servis ukrajinskih vojnih helikoptera

Rusija tvrdi da je pogodila objekat gde se popravljaju i servisiraju ukrajinski vojni helikopteri u fabrici namenske industrije u ukrajinskoj oblasti Zaporožje. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da su vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile visokopreciznim naoružanjem pogon za remont helikoptera ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u okviru fabrike u Zaporožju, prenosi londonski Gardijan. U istom saopštenju ruskog MO ukrajinska vojska se optužuje da je u poslednja dva dana izvršila više artiljerijskih napada na nuklearnu elektranu (NE) Zaporožje.

11.36 Njujork tajms: IAEA sastavila tim za posetu NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sastavila je tim za koji se očekuje da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, objavio je "Njujork tajms". Kako se navodi u izveštaju, tim će predvoditi generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi, uključujući još 13 stručnjaka iz uglavnom neutralnih zemalja, prenela je agencija TAS S. Na spisku tima nema predstavnika iz Sjedinjenih Američkih Država, kao ni iz Velike Britanije.

Associated Press

11.10 Berbok: Rat bi mogao trajati godinama, pomoć sve dok treba

Ministarka inostraniih poslova Nemačke Analena Berbok ukazala je da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama, i da bi Ukrajini idućeg leta moglo zatrebati još novog oružja. Ona je, u intervjuu za nemački "Bild", istakla da Ukrajina brani „našu slobodu, svetski poredak“ i da će Nemačka toj zemlji pružati finansijsku i vojnu podršku sve dok bude trebalo.

09.20 Vlasti Zaporožja razradile plan evakuacije stanovništva

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, a između ostalog razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je danas za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki.

"Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima, prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno", rekao je Balicki.

08.30 Blumberg: EU ostaje podeljena oko ruskih turističkih viza

Francuska i Nemačka su saopštile da bi EU trebalo da nastavi da izdaje vize Rusima koji nisu povezani sa vladom – posebno studentima, umetnicima, naučnicima i profesionalcima, čak i dok zemlje koje susedne Rusiji, uključujući baltičke nacije i Finsku, žele da Blok zabrani ruske turiste, piše Blumberg.

08.10 UN: Osloboditi silose starih zaliha

Iako je iz Ukrajine do sada izvezeno više od milion tona žitarica, silosi su još puni starim zalihama, koje treba isprazniti da bi se napunili novim usevima, rekao je juče koordinator UN za dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica Amir Abdula. Više od milion tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara do sada je izvezeno iz Ukrajine u okviru dogovora koji je Kijev potpisao sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čija primena je počela od 1. avgusta.

08.00 Ukrajina prekinula saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije

Ukrajinska vlada juče se povukla iz sporazuma s Vladom Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, izjavio je predstavnik ukrajinske vlade u Vrhovnoj Radi Taras Melničuk. "Sporazum između vlada Ukrajine i Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, potpisan 14. januara 1993. godine u Moskvi, poništen je", saopštio je Melničuk na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

07.40 Njujork tajms: IAEA odredila tim za Zaporožje

Tanjug/AP

 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) formirala je misiju koja bi naredne sedmice trebalo da otputuje u Ukrajinu i poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, objavio je juče Njujork tajms. Kako se navodi, međunarodni tim će predvoditi generalni direktor IAEA Rafael Grosi, a u misiji će biti još 13 stručnjaka, uglavnom iz neutralnih zemalja. Na listi članova misije nema predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

07.10 Ukrajinski mornari će moći da napuste zemlju zbog posla

Ukrajinskim mornarima biće dozvoljeno da napuste zemlju radi posla, prenosi Kijev Independent. Kabinet ministara Ukrajine saopštio je juče da će mornarima biti dozvoljeno da putuju na posao u inostranstvo. Premijer Denis Shmihal rekao je da će muškarcima u vojnoj dobi koji su zaposleni kao članovi posade biti dozvoljeno da napuste zemlju sve dok imaju dozvolu da pređu granicu od svojih lokalnih vojnih kancelarija.

Do sada, muškarcima od 18 do 60 godina koji su bili sposobni za vojnu službu nije bilo dozvoljeno da putuju van Ukrajine. Prema Šmihalovim rečima, više od 100.000 Ukrajinaca radi u brodarskoj industriji

Komentari (0)

Evropa