Evropa

Da li je "za dlaku" izbegnuta katastrofa: Oprečne informacije o elektrani Zaporožje, očekuje se dolazak misije IAEA

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan, Rojters

26/08/2022

-

16:28

Da li je "za dlaku" izbegnuta katastrofa: Oprečne informacije o elektrani Zaporožje, očekuje se dolazak misije IAEA
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koju od marta kontrolišu ruske snage, ali čijim radom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, postala je glavna tema rata nakon što je juče prvi put u svojoj istoriji isključena iz električne mreže.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi nedeljama je pod lupom svetske javnosti budući da se nalazi blizu linije fronta i da je prethodnih sedmica bila izložena višestrukim napadima, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe, ali i međusobne optužbe obe strane da dovode svet u rizičnu situaciju.

Međusobne prozivke ruske i ukrajinske strane nastavljene su i u slučaju isključenja elektrane.

Ukrajinska državna kompanija Energoatom objavila je da je zbog požara koji je oštetio tri dalekovoda u četvrtak elektrana prvi put nakon 40 godina ostala bez struje i prestala sa radom. Iako je najpre objavljeno da je rad obnovljen, danas je ukrajinska strana objavila da šest reaktora ipak ne radi.

"Od jutros u devet svi blokovi NE Zaporožje su isključeni iz električne mreže", navodi se u saopštenju kompanije koje je preneo CNN.

Kompanija dalje navodi da je za sopstvene potrebe za električnom energijom obezbedila dovod preko remontovanog voda i to iz energetskog sistema Ukrajine. Nakon višesatnog očekivanja informacija, elektrana je počela da radi danas posle podne, saopštio je Energoatom, ali Kijev navodi da proizvodi struju za Ukrajinu.

Gardijan tvrdi da je juče elektrana bila isključena dva puta, a da je danas požar zahvatio i poslednji reaktor, pa je zbog toga došlo do dodatne intervencije. Energoatom je za Gardijan naveo da ne može da komentariše bezbedonosne sisteme ili rad opreme. Ruska strana pak tvrdi da je elektrana sve vreme radila, doduše u smanjenom kapacitetu zbog požara, ali da proizvedenu struju isporučuje Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti koju kontrolišu Rusi.

Zelenski: Svet za dlaku izbegao katastrofu u Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski reagovao je ovim povodom i rekao da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu i da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala.

Zelenski je saopštio da je jučerašnje rusko granatiranje izazvalo požar u obližnjoj termoelektrani, što je izazvalo isključenje reaktorskog kompleksa iz električne mreže.

Rezervni dizel generatori su obezbedili snabdevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

"Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posledicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe", saopštio je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Ukrajinski predsednik izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela treba da deluju mnogo brže i da je potrebno da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

"Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu", naveo je Zelenski.

Ruska strana tvrdi da elektrana nije prestala da radi ni jednog trenutka

Sa druge strane zvaničnici administracije u grad Energodar saopštili su danas da se struja iz Zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini i da nema kvarova, saopštio je šef uprave Energodara Aleksandar Volga, prenosi agencija RIA Novosti.

On je naveo da je u četvrtak popodne došlo do nestanka struje u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Prema njegovim rečima, razlog je kratak spoj u mreži nakon granatiranja koje su izvele ukrajinske trupe i požara u Energodaru, zbog čega su proradili bezbednosni sistemi u nuklearki Zaporožje i dva bloka su isključena sa mreže.

"Nije bilo gašenja nuklearke Zaporožje u potpunosti, kako kaže Zelenski. Došlo je do vanredne situacije koja je sprečena automatskim zaštitnim uređajima na teritoriji nuklearke", dodao je Volga.

Kazao je da su potrošači ponovo priključeni, a nekoliko sati kasnije obnovljeno je napajanje Zaporoške i Hersonske oblasti, naveo je ruski zvaničnik, prenosi RIA Novosti.

Vladimir Rogov, zvaničnik proruskih vlasti u Energodaru okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi nedaleko od elektrane. On je rekao da su gradovi u toj oblasti u četvrtak ostali bez struje na nekoliko sati.

"Isključenje nuklearne elektrane Zaporožje sa mreže je rezultat provokacija boraca Zelenskog. Samo isključenje je izazvano požarom i kratkim spojem na dalekovodima", napisao je Rogov na Telegramu.

IAEA bi mogla uskoro da poseti Zaporožje

Zbog aktuelne situacije oko Zaporožja, izvesno je da će delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetiti nuklearnu elektranu Zaporožje krajem avgusta ili početkom septembra, izjavio je sinoć prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitri Poljanski za kanal Solovjev, a preneo TASS.

Direktor te agencije Rafael Grosi za TV Frans 24 rekao je da je IAEA veoma blizu mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu. I francuski redsednik Emanuel Makron apelovao je juče da IAEA što pre pošalje misiju u Ukrajinu. 

"Predsednik Republike je izjavio da je Francuska podržala planove da se što pre pošalju eksperti IAEA u nuklearku Zaporožje, kako bi se osigurala bezbednost nuklearnog objekta", navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Podrška oko rešavanja ovog pitanja stiže i iz SAD. Naime portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer juče je nevale da bi Rusija trebalo da pristane da se demilitarizuje zona oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ona je rekla novinarima da je juče tokom razgovora sa Volodimirom Zelenskim američki predsednik Džo Bajden ponovio da pruža podršku Ukrajini protiv Ruske agresije, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa