Evropa

RAT U UKRAJINI Grupa stručnjaka iz UN krenula put nuklearne elektrane Zaporožje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2022

-

09:20

RAT U UKRAJINI Grupa stručnjaka iz UN krenula put nuklearne elektrane Zaporožje
RAT U UKRAJINI Grupa stručnjaka iz UN krenula put nuklearne elektrane Zaporožje - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue, Efrem Lukatsky, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 187. dan rata u Ukrajini. Borbe na terenu se nastavljaju, a analitičari i zvaničnici upozoravaju da bi rat mogao da potraje. Amerika je jeuče optužila Rusiju da ne priznaje da postoji ozbiljan radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje, a Energoatom je naveo da bi u slučaju teške havarije oblak radijacije zahvatio deo juga Ukrajine i jugozapadne regione Rusije. Zapadni mediji pišu i da EU priprema suspenziju sporazuma o putničkim vizama sa Rusijom.

Ključni događaji

  • Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine 
  • SAD: Rusija ne priznaje da postoji ozbiljan rizik u Zaporožju 
  • Medvedev: Gas može da košta i do 5.000 evra za hiljadu kubika  
  • Izvori Fajnenšl tajmsa navode da EU planira da suspenduje sporazum o putničkim vizama sa Rusijom  

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

22.20 SAD: Demilitarozovana zona oko Zaporožja najbezbednija opcija

Bela kuća pozvala je danas Rusiju da pristane na formiranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, rekao je novinarima da bi najbezbednija opcija bila kontrolisano gašenje tog postrojenja, prenosi Rojters.

22.00 Ukrajinski zvaničnici: Dve osobe poginule prilikom granatiranja Mikolajiva

Dve osobe su stradale prilikom ruskog granatiranja stambenih naselja u južnom ukrajinskom gradu Mikolajivu, rekli su gradski zvaničnici i svedoci. Jedna žena je preminula nakon što je udar pogodio njenu kuću, javio je dopisnik Rojtersa. Vlasnik kuće, Oleksandr Šulga, rekao je da je odrastao u kući i da je u njoj živeo ceo život. Njegova supruga je preminula na licu mesta, rekao je Šulga. Policija, vojni zvaničnici i ukrajinski tužioci za ratne zločine bili su na licu mesta u stambenoj četvrti Mikolajiva.

20.30 Ukrajinska kontraofanziva kod Hersona - naredne nedelje odlučujuće

Ukrajinske snage pokrenule su kontraofanzivu na jugu zemlje, sa ciljem da potisnu ruske trupe nazad preko reke Dnjepar i da povrate grad Herson, saopštile su lokalne ukrajinske vlasti. "Danas je došlo do snažnih artiljerijskih napada na neprijateljske položaje... na celoj teritoriji okupirane Hersonske oblasti", rekao je lokalni zamenik i savetnik regionalnog guvernera Sergej Klan ukrajinskim medijima. Više o tome zašto bi naredne nedelje mogle da odluče rat u Ukrajini, pročitajte u odvojenom tekstu.

20.00 Lideri na Bledu: Zelenski snažan lider, EU ima alternativu za ruski gas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je snažan lider koji brani svoju teritoriju i potrebno mu je pružiti podršku da pobedi Rusiju, saglasni su učesnici panela lidera održanog u okviru 17. Bledskog strateškog foruma. Na liderskom panelu učestvovali su premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Albanije Edi Rama, premijer Slovenije Robert Golob predsednik Islanda Gvidni Johaneson i predsednica Moldove Maia Sandu.

Tanjug/STA/Nebojša Tejić

 

Govoreći o energetskoj krizi, slovenački premijer Golob je istakao da se EU nalazi na dobrom putu da obezbedi gas za zimu iz izvora koji nisu ruski. To ne znači da će gas biti jeftin ili da će ga biti u izobilju, ali izgleda da Evropa može preživeti zimu. To je trenutna perspektiva“, rekao je Golob. lenković je kazao da Hrvatska ima kapacitete za snabdevanje dela Evrope plinom i naveo da uz Jadransko - jonski plinovod ima i LNG terminala na Krku, a Rama da "Albanija ni do sada nije koristila ruski gas te da zato može da vodi „tvrdu“ politiku prema Rusiji".

19.05 Misija IAEA danas stiže u Kijev

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja treba da obiđe nuklearnu elektranu Zaporožje, napustila je Beč i trebalo bi da kasnije danas stigne u Kijev, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas je rekao da će Rusija garantovati bezbednost misiji IAEA u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje.

AP Photo

 

18.10 Zelenski: Rusija veštački napravila energetsku krizu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se putem video linka na 17. Bledskom strateškom forumu, kazao je da će Evropa snositi posledice ukoliko bude mirno posmatrala rusko uništavanje Starog kontinenta i ocenio da je Rusija veštački napravila energetsku krizu i krizu u prehrambenoj industriji kako bi to "podmuklo koristila". "Visoke cene gasa, obustave isporuke gasa, obustave tranzita žitarica iz luka u Crnom moru, sve je to veštački stvoreno“, kazao je ukrajinski predsednik.

16.34 Rogov tvrdi da su Ukrajinci probili krov skladišta goriva u Zaporožju

Portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je saopštio da su projektili koje su ispalile ukrajinske snage probile krov prostorije specijalne zgrade u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje gde se nalazi gorivo za reaktor.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na levoj obali Dnjepra. Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

13.22 Peskov: Rusija garantuje bezbednost misiji IAEA kod Zaporožja

Rusija će garantovati bezbednost misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje kod grada Energodar, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da će misija IAEA doći na teritoriju koja je pored nuklearke Zaporožje preko zone koju kontroliše ukrajinska vojska. Peskov je rekao da je Rusija čekala na ovu misiju dugo vreme i da je radila u pripremi dolaska ljudi iz IAEA.

Associated Press • Euronews Serbia

11.45 Balicki: Oboreni dron iznad Zaporožja američke proizvodnje

Bespilotna letelica koja je u nedelju oborena u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaprožje je dron kamikaza američke proizvodnje, izjavio je danas proruski lider regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki. "Sakupili smo delove drona i utvrdili poreklo. Vojska kaže da je ovo američki dron kamikaza", kazao je on, preneo je TAS S.

Gradska uprava Energodara, na čijem području se nalazi nuklearka, saopštila je u nedelju da su ruske oružane snage oborile ukrajinski dron kamikazu iznad NE Zaporožja, a da je meta drona bilo skladište istrošenog nuklearnog goriva.

11.34 Rusi pozdravljaju dolazak IAEA u Zaporožje

Visoki ruski diplomata Mihail Uljanov izjavio je danas da Moskva pozdravlja predstojeću posetu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, prenela je RIA Novosti. Uljanov, stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču, rekao je da je Rusija dala značajan doprinos poseti koja će se dogoditi ove nedelje. Proruske snage na istoku Ukrajine saopštile su danas da će lokalne vlasti osigurati bezbednost misiji IAEA, naveo je TAS S.

10.56 Grosi: Grupa stručnjaka na putu do Zaporožja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslala je tim koji će posetiti nuklearnu elektranu Zaporožje ove nedelje, izjavio je u ponedeljak šef IAEA Rafael Grosi. "Došao je i taj dan, misija IAEA za podršku i pomoć Zaporožju je na putu", rekao je Grosi dodajući da će tim UN-ovog tela stići do najveće nuklearke u Evropi "kasnije ove nedelje".

09.20 Rusija likvidirala kvalifikovani letački sastav ukrajinske avijacije

Vazdušno-kosmičke snage i protivvazdušna odbrana Rusije, faktički su likvidirale kvalifikovani letački sastav ukrajinskog vazduhoplovstva, prenose ruski mediji pozivajući se na tvrdnje vojno-diplomatskog izvora. "Ceo koliko-toliko kvalifikovani letački sastav bivših vazduhoplovnih snaga Ukrajine - aviona MiG-29, Su-27 i Su-25 - praktično je eliminisan efikasnim dejstvima Vazdušno-kosmičkih snaga i protivvazdušne odbrane", rekao je taj izvor, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da je Kijev za borbene zadatke angažovao polaznike Vojnog instituta Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u Harkovu, koji nisu imali vremena da završe školovanje.

08.40 Ukrajina optužila Rusiju za granatiranje Energodara

Rusija granatira grad Energodar u kojem se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, tvrdi ukrajinska strana, navodeći da ruske snage ciljaju stambene četvrti. "Automobili i stambeni objekti su u plamenu", saopštila je na Telegramu ukrajinska vojska, uz snimke napada na kojima se može videti više zapaljenih automobila i vatrogasci koji žure da ugase požar, prenosi londonski Gardijan.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimir Zelenski takođe je potvrdio ove izveštaje kasno sinoć na svom Telegram kanalu, sa snimkom vatrogasaca koji gase zapaljene automobile.

Euronews

07.30 Zelenski: Ukrajina će se vratiti u Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će se Ukrajina vratiti u Donbas. Zelenski je u video obraćanju, povodom Dana grada Donjecka i Dana rudara, koji se u Ukrajini obeležavaju poslednjeg vikenda u avgustu, rekao da Ukrajina nije i neće zaboraviti nijedan svoj grad i ni jednog svog čoveka. Donjeck je oduvek bio jedan od najbogatijih i najmoćnijih gradova Ukrajine, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema njegovim rečima, Donbas je sada skoro uništen i razoren ruskim udarima.

06.45 SAD: Rusija ne priznaje da postoji ozbiljan rizik u Zaporožju

Sjedinjene Američke Države saopštile su da Rusija nije želela da prizna da postoji ozbiljan radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje, dodajući da je to razlog što je Moskva blokirala konačni nacrt Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. "Ruska Federacija je jednostrano odlučila da blokira konsenzus o finalnom dokumentu na zaključku 10. konferencije o Sporazumu o neširenju nenkulearnog oružja. Rusija je to učinila sa ciljem da negira da postoji veliki radiološki rizik u nuklearki", naveo je Stejt department, preneo je Rojters.

Associated Press

06.30 Zelenski smenio zamenika komandante Nacionalne garde Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je večeras na sajtu predsednika Ukrajine. "Spodar Jaroslav Bogdanovič razrešen je sa mesta zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine", navodi se u tekstu dokumenta. Više detalja nije objavljeno, dodaje RIA Novosti.

06.00 Jedinstvo EU biće na testu, teška zima i ekonomska kriza će komplikovati konsenzus o sankcijama

Kada je 24. februara otpočeo invaziju na Ukrajinu, ruskog predsednika Vladimira Putina, kako su mnogi ocenjivali, iznenadio je jedinstven odgovor Evropske unije koja mu je glasno rekla "ne" i uvela Rusiji niz oštrih sankcija. Šest meseci kasnije, kada sukob, kako se čini, ide ka nestabilnoj pat poziciji, jedno od ključnih pitanja koje postavljaju zapadni mediji je kako će EU reagovati dalje kako rat bude prolongiran. Opširnije u posebnom tekstu

Komentari (0)

Evropa