Evropa

Udvostručen broj migranata na granicama EU, najviše prelazaka hrvatske granice zabeleženo iz BiH

Komentari

Autor: Tanjug, Večernji list

24/06/2021

-

11:41

Udvostručen broj migranata na granicama EU, najviše prelazaka hrvatske granice zabeleženo iz BiH
Udvostručen broj migranata na granicama EU, najviše prelazaka hrvatske granice zabeleženo iz BiH - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Broj nezakonitih prelazaka spoljnih granica Evropske unije u prvih pet meseci ove godine bio je 47.100, što je za gotovo 50 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, piše zagrebački Večernji list.

List piše da je na tzv. balkanskoj ruti taj procenat još veći i sa 14.734 ilegalna pokušaja prelaza ove godine prestigao je prošlogodišnji broj incidenata za 104 posto.

"Na području zemalja zapadnog Balkana u maju je zabeleženo 2.900 pokušaja ilegalnih prelazaka granica, što je dvostruko više od prošlog maja. Na tom području najviše ilegalnih migranata dolazi iz Sirije i Avganistana", piše list pozivajući se na podatke Agencije za evropsku graničnu i obalnu stažu Frontex.

Promenu trenda, navodi se, Frontex pripisuje tome što su granice prošle godine bile zatvorene zbog pandemije korona virusom.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema tim podacima, brojevi rastu gotovo na svim prilazima Starom kontinentu - u zapadnom Mediteranu bilo je u maju više od 1.350 ilegalnih prelazaka granice, gotovo dvostruko više nego u istom mesecu 2020. Ukupno je u prvih pet meseci 2021. bilo 4.550 prelazaka ili 21 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Najveći je pritisak na granice EU-a i dalje zbog migranata koji dolaze preko srednjomediteranske rute - broj migranata koji su u maju prešli srednji Mediteran popeo se na gotovo 4.200, što je dvostruko više nego pre godinu dana.

Od januara do maja ove godine broj ilegalnih prelazaka na toj ruti se više nego udvostručio - 15.700.

Samo korak iza srednjeg Mediterana je područje zapadnog Balkana, odakle deo migranata kreće i prema Hrvatskoj, većina s namerom da preko nje stignu u druga odredišta u EU.

Najviše nezakonitih prelazaka hrvatske državne granice zabeleženo je iz BiH koja se sve teže nosi s teretom migracija, piše Večernji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa