Evropa

Predsednik Nemačke Štajnmajer se izvinio zbog pogibije izraelskih sportista 1972. godine

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

19:19

Predsednik Nemačke Štajnmajer se izvinio zbog pogibije izraelskih sportista 1972. godine
Tanjug/AP/Sven Hoppe - Copyright Tanjug/AP/Sven Hoppe

veličina teksta

Aa Aa

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer danas se izvinio za višestruke neuspehe svoje zemlje pre, tokom i nakon Olimpijskih igara u Minhenu 1972, kada je ubijeno 11 izraelskih sportista u napadu palestinskih militanata.

On je to rekao nakon što se pridružio izraelskom kolegi i rođacima žrtava na ceremoniji obeležavanja godišnjice događaja na aerodromu Furstenfeldbruk nadomak Minhena, prenosi AP.

Na mestu gde se 1972. dogodio neuspešni pokušaj spasavanja u kojem je poginulo devet izraelskih sportista, zapadnonemački policajac i petoro napadača danas su Štajnmajer i izraelski predsednik Isak Hercog položili vence.

Ceremonija je održana nekoliko dana po okončanju dugog spora oko obeštećenja, a nakon što su rođaci poginulih sportista zapretili da će bojkotovati obeležavanja godišnjice zbog prošlonedeljnog sporazuma.

AP napomnje da će oni dobiti ukupno 28 miliona evra na ime obeštećenja, što je značajno povećanje u odnosu na prvobitnu ponudu od 10 miliona evra.

Nemačka je, kao deo sporazuma, pristala da prizna propuste tadašnjih vlasti i dozvoli nemačkim i izraelskim istoričarima da preispitaju događaje u vezi s napadom.

"Govorimo o velikoj tragediji i trostrukom neuspehu", rekao je nemački predsednik, uz objašnjenje da se prvi neuspeh odnosi na pripreme Olimpijskih igara i bezbednosni koncept, drugi neuspeh su događaji od 5. i 6. septembra 1972, a treći neuspeh počeo je dan posle napada - ćutanjem, poricanjem i zaboravom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa