Fokus

Gori gasovod u Venecueli, ministar upozorava: Novi napad terorističkih grupa na gasni sistem zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

08:35

Gori gasovod u Venecueli, ministar upozorava: Novi napad terorističkih grupa na gasni sistem zemlje
Tarek El Aisami - Copyright AP/Ariana Cubillos

veličina teksta

Aa Aa

Tehničko osoblje venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i vatrogasci gase požar na gasovodu na istoku zemlje, objavio je ministar nafte Tarek El Aisami, navodeći da se radi o "novom napadu" terorističkih grupa na gasni sistem zemlje.

El Aisami, u objavi na Tviteru u nedelju uveče, nije precizirao koji gasovod gori, a tri izvora iz industrije su rekla da je mislio na požar na delu cevovoda u državi Monagas, prenosi Rojters.

On je požar pripisao neidentifikovanim terorističkim grupama, navodeći da su to "iste terorističke grupe kao i uvek, koje rade protiv nacionalnih interesa kako bi uticale na život našeg naroda".

"U ovom trenutku nastojimo da ugušimo vatru izazvanu ovom kriminalnom akcijom, kako bismo ovu infrastrukture stavili u funkciju", napisao je El Aisami, ne iznoseći detalje o tome da li je požar uticao na naftne operacije.

Požar je izbio u subotu kasno popodne na delu gasovoda u blizini fabrike Aguasaj 5A, prema internom izveštaju PDVSA. u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija navodi da vlasti u Venecueli, koja ima najveće rezerve nafte na svetu, redovno pripisuju nestanke struje i požare sabotažama terorističkih grupa, dok vladini kritičari tvrde da su oni uzrokovani višegodišnjim nedovoljnim ulaganjima i lošim upravljanjem.

Pomenuti gasovod prenosi gas do petrohemijskog kompleksa Hoze Antonio Anzoategui, u blizini grada Barselone. Izvori iz industrije su izjavili da su požar i nedostatak gasa pogodili rad fabrike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet