Evropa

Šta izbor nove premijerke Velike Britanije znači za Evropu: Resetovanje odnosa Brisela i Londona malo verovatno

Komentari

Autor: Euronews

06/09/2022

-

17:39

Šta izbor nove premijerke Velike Britanije znači za Evropu: Resetovanje odnosa Brisela i Londona malo verovatno
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je dobila novog premijera, nakon što je Liz Tras većinom glasova izabrana za lidera britanske Konzervativne partije, ostavivši iza sebe Ršija Sunaka, bivšeg ministra finansija u vladi Borisa Džonsona. Doskorašnja ministarka spoljnih poslova Velike Britanije na premijersko mesto dolazi u vremenu velike krize, nakon pandemije koraonavirusa na koju se nadovezala kriza uzrokovana ratom u Ukrajini, pa će jedan od njenih najvažnijih zadataka biti vraćanje zemlje sa ivice recesije.

Osim unutrašnjih pitanja, pred premijerkom stoji i otvoreno pitanje odnosa sa Evropskom unijom nakon Bregzita januara 2020. godine, kako na polju saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane tako u na polju ekonomije.

U članku za ECFR u januaru, Izabela Antinozi istraživački analitičar na Institutu RUSI, istraživačkom centru za odbranu i bezbednost u Londonu tvrdila je da bi EU i Britanija trebalo da pokušaju da revitalizuju svoje odnose u oblastima politike kao što je bezbednosna saradnja.

Kao potencijalni premijer, ona je napisala da je Tras imala "snažan podsticaj da počne iznova u odnosima sa EU" i da "treba da shvati da su bezbednost i odbrana obećavajuće oblasti u kojima će se naći kraj u bolnom razvodu EU-UK".

Međutim, u prvom govoru Tras kao ministra inostranih poslova prethodnog meseca jedva da se pominje EU, niti revizija odbrane, bezbednosti i spoljne politike Ujedinjenog Kraljevstva 2021.

Danas Antinozi kaže da je pesimistična u pogledu bilo kakvog značajnog poboljšanja odnosa UK-EU pod vođstvom novog premijera.

"Prvo, zato što je malo verovatno da će voditi radikalno drugačiju spoljnu politiku od svog prethodnika, tako da će biti nastavljen večiti Bregzit. Drugo, i možda najvažnije, zato što dosledno pokazuje veoma loše diplomatske veštine", rekla je ona za Euronews.

Rat u Ukrajini šansa za poboljšanje saradnje sa EU

"Saradnja u oblasti bezbednosti i odbrane, posebno od rata u Ukrajini, definitivno je mogla da posluži kao funkcionalan kanal za rešavanje ili barem ublažavanje političkih razmirica sa EU: to su dobra područja za početak produbljivanja ili obnavljanja političkih veza“, navodi  Antinozi.

Saradnja u oblasti odbrane sa partnerima iz EU bi se definitivno nastavila, dodala je, ali sa pojedinačnim ili malim grupama zemalja. Što se tiče odbrambenih inicijativa EU, Ujedinjeno Kraljevstvo "ni izbliza nije pokazalo" spremnost da učestvuje.

Procena Britanske grupe za spoljnu politiku, kada je Tras u pitanju, sugeriše da iza kulisa nije sve tako mračno kao što sugerišu javni sukobi.

"Ona je takođe predsedavala skromnim, ali ne i beznačajnim poboljšanjem odnosa sa EU i uspostavila bliže veze sa nekoliko zemalja članica EU tokom ukrajinske krize", navedeno je u analizi spoljne politike Tras kao kandidata za lidera u julu.

U opširnoj izjavi o Ukrajini britanskom parlamentu u aprilu, Tras je rekla da vlada "radi na zajedničkoj komisiji sa Poljskom" kako bi pomogla ukrajinskoj dugoročnoj samoodbrani. Ona je spomenula "stalni kontakt sa saveznicima i partnerima", ali nije progovorila ni reč o Evropskoj uniji.

Čarls Grant, direktor Centra za evropske reforme, izvestio je u junu nakon posete Parizu gde je razgovarao sa zvaničnicima, da su "britansko-francuski odnosi i dalje loši".

"Svim Francuzima je dosta što Džonson, Tras i njihovi referenti stalno govore 'Francuzi su blagi prema Ukrajini' kada u suštini Velika Britanija i Francuska imaju istu poziciju", napisao je on na Tviteru.

Nova premijerka je provela poslednja dva meseca udvarajući se pretežno evroskeptičnom članstvu Konzervativne stranke, ali sada mora da se suoči sa širim svetom.

U krugovima EU postoji bojazan da bi moglo biti teško odupreti se iskušenju od upuštanja u još više napada na Brisel kako bi se skrenula pažnja sa ogromnih domaćih kriza.

Ipak, pojedini analitičari se nadaju da bi mogla, kao što je postala jedna od najvećih pobornica Bregzita posle referenduma, nakon što je prethodno vodila kampanju za ostanak zemlje u Evropskoj uniji, sada krenuti u neku vrstu obrnute transformacije ka pomirenju sa EU.

Resetovanje u odnosima EU i Britanije je malo verovatno

Odnosi EU i Velike Britanije nisu zadovoljavajući ni na ekonomskom planu, iako je dolazak Tras na čelo ministrastva spoljnih poslova početkom 2022. i njeno preuzimanje pregovora o Severnoj Irskoj nakon Bregzita, bilo pozdravljeno u krugovima EU.

Njen prethodnik Dejvid Frost bio je nepopularan i smatran je nepopustljivim.

"Nakon što je Liz Trus došla, imali smo nadu, ali pogledajte kako je to ispalo", rekao je visoki diplomata za Euronews u julu. "Ona je trebalo da bude pragmatičnija i rekla je da želi da reši problem, ali pogledajte je sada - ona ​​ima mnogo ekstremniji pristup."

Ipak i pre nego što je postala premijerka, Tras je već postavila britansku vladu na suprostavljen kurs EU. Pokrećući svoju lidersku kampanju, ona je navela Predlog zakona o protokolu Severne Irske, koji je od strane EU okarakterisan kao  "nezakonit", među nekoliko ličnih dostignuća u vladi.

Sada Predlog zakona prolazi kroz parlament i otvara put britanskim ministrima da pocepaju deo sporazuma o Bregzitu koji pokriva teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ovo bi moglo da izazove trgovinski rat i pogoršalo bi već zategnute odnose Ujedinjenog Kraljevstva i EU", stav je Ananda Menona, direktora istraživačkog centra "Velika Britanija u Evropi koja se menja“, u radu koji ispituje politiku kandidata za lidere konzervativaca.

Analitičari Centra za evropsku politiku, istraživačkog centra sa sedištem u Briselu smatraju da je čak i sa novim rukovodstvom, radikalno resetovanje odnosa EU-Britanije je malo verovatno, tvrdeći da "Tras otelotvoruje kontinuitet" iz Džonsonove ere.

Prema Srbiji isto kao i do sada

Kada su u pitanju stavovi koje će nova premijerka Velike Britanije zauzeti u pogledu Zapadnog Balkana, Helena Ivanov sa instituta "Henri Džekson" ne smatra da će se bilo šta promeniti za Srbiju.

"Mislim da će stvari manje-više ostati iste, jer Džonson i Tras imaju veoma slične spoljne politike. Sve što smo videli kada je u pitanju britansko tretiranje Zapadnog Balkana pod Džonsonom, videćemo i pod Liz Tras", ističe Ivanov za Euronews Srbija.

Tras je poslednji put bila u poseti ovom regionu krajem maja, i tom prilikom je putovala u Bosnu i Hercegovinu, gde se sastala sa tamošnjim zvaničnicima. Tom prilikom, Tras je poručila da "rusko mešanje na Zapadnom Balkanu rizikuje da region vrati u rat".

Ona je tada, u svojstvu ministarke spoljnih poslova, optužila Moskvu da "vrši zlobni uticaj u zemljama koje su nekada činile Jugoslaviju", a Zapad je pozvala da se suprotstavi Vladimiru Putinu na Zapadnom Balkanu, isto kao i u Ukrajini.

 

Komentari (0)

Evropa