Evropa

Vojne vežbe Rusije, Kine i Indije: Nasmejani Putin obišao poligon na Dalekom istoku

Komentari

Autor: Ria, Reuters

06/09/2022

-

14:57

Vojne vežbe Rusije, Kine i Indije: Nasmejani Putin obišao poligon na Dalekom istoku
Vojne vežbe Rusije, Kine i Indije: Nasmejani Putin obišao poligon na Dalekom istoku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je vojnim vežbama Vostok-2022 na dalekom istoku Rusije, hiljadama kilometara daleko od rata u Ukrajini. Predsednik Rusije izgledao je vidno raspoloženo dok je sedeo sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom. U vežbi Vostok-2022 (istok) učestvuju i trupe iz Kine i Indije.

Vojna novinska služba "Zvezda" objavila je snimak na kojem se vidi kako Putin sedi pored ministra odbrane Sergeja Šojgua, sa kojim je razmenjivao šale dok su slušali naredbe načelnika Generalštaba i posmatrali vojnu vežbu.

Ministarstvo odbrane kaže da ratne igre koje su počele 1. septembra uključuju 50.000 vojnika, što je samo delić od navodnih 300.000 za koje su rekli da je učestvovalo 2018. godine.

profimedia

 

Štaviše, ministarstvo odbrane Rusije je u utorak objavilo video-snimak pomorskog dela vežbe na kojem se vidi kako ruska Pacifička flota uvežbava lansiranje krstarećih raketa Kalibr za koje je rečeno da su uspešno pogodile metu udaljenu više od 300 kilometara.

Zajedničkim snagama, ruski i kineski borbeni brodovi su u ponedeljak uvežbavali odbijanje neprijateljskog vazdušnog napada uz pomoć artiljerijskih sistema protivvazdušne odbrane. Prošle nedelje su ratni brodovi dve zemlje izvršili protivbrodske, protivvazdušne i protivpodmorničke odbrambene zadatke u Japanskom moru, saopštilo je ministarstvo.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

Inače, Putin i kineski lider Si Đinping su u februaru proglasili partnerstvo bez ograničenja obećavajući da će bliže sarađivati protiv Zapada.

profimedia

 

Moskva kaže da u ratnim igrama učestvuju i vojni kontigenti i posmatrači iz Indije, Alžira, Laosa, Mongolije, Nikarave, Sirije i šest bivših sovjetskih republika.

Komentari (0)

Evropa