Evropa

Orban: Ako ne promenimo politiku sankcija, situacija u Evropi neće biti laka

Komentari

Autor: Teleks

08/09/2022

-

23:48

Orban: Ako ne promenimo politiku sankcija, situacija u Evropi neće biti laka
Orban: Ako ne promenimo politiku sankcija, situacija u Evropi neće biti laka - Copyright EPA/SZILARD KOSZTICSAK

veličina teksta

Aa Aa

Zbog rata i sankcija postoji opasnost da u Evropi neće biti dovoljno energije, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, prenosi dnevni list Teleks.

Orban je naglasio da trenutno postoji 11.000 sankcija Rusiji, ali je rat i dalje u toku, a pokušaji da se Rusi oslabe nisu bili uspešni. S druge strane, brutalna inflacija i nestašice energenata mogli bi Evropu da bace na kolena.

"Ako ne promenimo politiku sankcija, situacija u Evropi neće biti laka", ističe mađarski premijer.

Prema Orbanu, "situacija je takva da je Evropi ponestalo energije", a energenti koji stižu su skupi. On je naglasio da je neophodno boriti se sa "birokratama umešanim u geopolitičke igre", koje, kako je rekao u svom govoru, treba ubediti da ne isključe različite izvore energije iz mogućih opcija.

"Iz političkih razloga odustajemo od korišćenja različitih izvora energije jedan za drugim, čime sebi poskupljujemo život i otežavamo situaciju sopstvenoj industriji u globalnoj konkurenciji. Malo je kontinenata u tako teškoj situaciji kao Evropa, ali samo ovaj kontinent sebi otežava život", rekao je on.

Orban je naglasio da će "Mađarska imati gasa i dovoljno struje", odnosno da nema potrebe za gašenjem ili zatvaranjem bilo koje fabrike zbog nestašica energije.

Na sednici vlade šef kabineta premijera Mađarske Gergelj Guljaš ograničio je maksimalnu temperaturu u državnim institucijama na 18 stepeni, a ministri su dobili dve nedelje da smanje potrošnju gasa za 25 odsto u svojoj oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa