Evropa

Kako će izgledati sahrana kraljice Elizabete II: Verska služba, povorka i istorijska kočija od topovskih postolja

Komentari

Autor: BBC

09/09/2022

-

14:35

Kako će izgledati sahrana kraljice Elizabete II: Verska služba, povorka i istorijska kočija od topovskih postolja
Vestminsterska opatija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta II preminula je juče u Balmoral zamku u Škotskoj, čime je okončan najduži period vladavine jednog monarha u britanskoj istoriji. U narednim danima biće obavljene pripreme za njenu sahranu, koja je već odavno detaljno isplanirana pod kodnim imenom "Operacija Londonski most".

Nakon što se kovčeg sa njenim telom prebaci u London, biće u dugoj procesiji praćenom vojnom paradom prenesen u Vestminstersku dvoranu.

Reč je o najstarijem delu Vestminsterske palate, srca britanske vlasti, a poslednji član kraljevske porodice koji je ležao na tom mestu bila je Kraljica Majka 2002. čiji je kovčeg obišlo više od 200.000 ljudi.

profimedia

Kraljica Elizabeta II u Vestminsterskoj dvorani otvara međuparlamentarnu konferenciju 1975. godine

Kovčeg kraljice Elizabete II biće stavljen na izdignutu platformu poznatu kao katafalk i okružen članovima kraljevske garde.

Tokom procesije kovčeg će biti umotan u "kraljevski standard", odnosno zastavu koja predstavlja monarhiju, a u Vestminsterskoj palati na njega će biti stavljena kruna Britanske imperije, kraljevski šar (ili kugla) i skiptar.

Nakon što kovčeg bude smešten na katafalk, biće održana kratka verska služba, nakon koje će dvorana biti otvorena za javnost.

Kada će kraljica biti sahranjena?

Sahrana kraljice biće prva sahrana monarha u Vestminsterskoj opatiji još od 18. veka i trebalo bi da se održi za manje od dve nedelje, a tačan datum potvrdiće Bekingemska palata.

Šefovi država iz celog sveta doputovaće u London da izjave saučešće članovima kraljevske porodice i prisustvuju događaju.

profimedia

Krunisanje kraljice Elizabete II 

Kraljičin kovčeg biće prenet u opatiju na lafetu Kraljevske mornarice i smešten u crkvu u kojoj su se vekovima krunisali britanski kraljevi i kraljice. U njoj je krunisana i kraljica Elizabeta II i tu se i venčala sa svojim mužem, pokojnim princom Filipom 1947.

Lafet, odnosno kočija sačinjena od topovskih postolja i točkova, poslednji put je upotrebljena na sahrani lorda Mauntbatena 1979. i tada su je vukla 142 pripadnika Kraljevske mornarice.

U povorci će odmah iza kovčega biti članovi kraljevske porodice, uključujući i novog kralja. Služba će najverovatnije biti poverena poglavaru opatije Dejvidu Hojlu, a propoved će održati kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi. BBC piše da se očekuje da će govoriti i premijerka Liz Tras.

Nakon službe, kovčeg će u povorci proći kroz Velingtonski luk u londonskom Hajd parku, a zatim u mrtvačkim kolima prevezen u Vindzor. 

Tog popodneva biće smešten u Kapelu Svetog Đorđa u zamku i održaće se opelo tokom kog će kovčeg sa kraljičinim telom biti spušten u Kraljevski trezor i smešten u memorijalnu kapelu kralja Džordža VI gde će večno počivati.

Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

 

Kraljica Elizabeta II ostaće upamćena kao monarh koji je najduže proveo na britanskom tronu - 70 godina, a druga u svetu, iza francuskog kralja Luja XIV, koji je vladao više od 72 godine. Njenu dugu i uglavnom mirnu vladavinu obeležile su promene u životima ljudi oko nje, promene u političkoj moći Britanije i načinu na koji se na tu zemlju gleda u svetu.

Kraljica je svojevremeno izjavila da je vlastitu ulogu doživela kao "vođenje kraljevstva kroz vreme promene", a te reči, kako ocenjuje Bi-Bi-Si (BBC) najbolje ilustruju izazov koji je Elizabeta postavila pred sebe: da konzistentnost i konstantnost učini ključnim kvalitetima njene vladavine, usavršivši imidž monarha koji je pouzdan i lojalan.

Nakon njene smrti, njen najstariji sin Čarls, bivši princ od Velsa, predvodiće zemlju u žalosti kao novi kralj i šef države i 14 kraljevstava Komonvelta.

Komentari (0)

Evropa