Evropa

Kako će izgledati sahrana kraljice: Kovčeg krenuo na put do Londona, građani će imati četiri dana da se oproste

Komentari

Autor: BBC

11/09/2022

-

14:20

Kako će izgledati sahrana kraljice: Kovčeg krenuo na put do Londona, građani će imati četiri dana da se oproste
Kako će izgledati sahrana kraljice: Kovčeg krenuo na put do Londona, građani će imati četiri dana da se oproste - Copyright Tanjug/AP/Brian Lawless/PA

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta II biće, prema najavama, sahranjena u ponedeljak 19. septembra u glavnom gradu Velike Britanije. Prethodno će građani imati priliku da joj odaju poštu, dok njeno telo bude izloženo u palati Holirudhaus i Vestminster holu.

Kovčeg u kojem će kraljica Elizabeta II biti sahranjena danas je iz zamka Balmoral krenuo ka Edinburgu, odakle će nastaviti put ka glavnom gradu. Kralj Čarls III će takođe krenuti na turneju po sve četiri nacije koje čine Britaniju. BBC je predstavio protokol u kome se detaljno opisuje šta će se dogoditi nakon smrti kraljice Elizabete II. 

Kraljičin hrastov kovčeg, koji se do danas nalazio u plesnoj sali u zamku Balmoral, zamku u kome je provela detinjstvo, ali i poslednje dane života,  lovočuvari su preneli do mrtvačkih koja su potom krenula ka Edinburgu. To putovanje trajaće oko šest sati, duž više od 280 kilometara koliko deli dva britanska mesta. Prema planu, kovčeg će stići u palatu Holirudhaus - zvaničnu rezidenciju britanskog monarha u škotskoj prestonici - i ležati u prestonoj sali.

Paralelno, u Londonu će se kralj Čarls III sastati sa generalnim sekretarom Komonvelta u Bakingemskoj palati, a kasnije bi u u sali palate trebalo da ugosti visoke komesare iz zemalja čiji je monarh posatao nakon smrti majke. 

Dužnosti novog kralja

Najstariji sin Elizabete Druge, Čarls III, koji je smrću kraljice postao automatski kralj Čarl Treći, u danima pred sahranu majke, sa suprugom Kamilom otputovaće u Škotsku, Severnu Irsku i Vels. To je deo operacije kodnog imena Prolećna plima, kojom se označava njegovo prvo putovanje oko sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva kao kralja. U ponedeljak 12. septembra, kralj Čarls će započeti dan posetom Vestminster holu, gde će se sastati oba doma parlamenta kako bi izrazili saučešće. U pratnji svoje supruge Kamile, putovaće u Edinburg, gde će posetiti škotski parlament.

Prema protokolu u ponedeljak popodne će kraljičin kovčeg iz škotske rezidencije stići do katedrale Svetog Džajlsa u Edinburgu, u pratnji kralja i članova kraljevske porodice. Upravo tu će građani će moći da vide njen kovčeg, tokom bdenja koja će trajati 24 sata. Uveče će kralj, zajedno sa članovima kraljevske porodice u katedrali Svetog Džajlsa održati bdenje.

Tanjug AP/Victoria Jones/Pool Photo via AP

 

Kraljevski par će nakon toga u utorak otputovati avionom u Belfast i posetiti zamak Hilsboro, gde će pogledati izložbu o dugoj vezi kraljice sa Severnom Irskom. Oni će takođe prisustvovati službi u znak sećanja na kraljicu i dobiti poruku saučešća od predsednika Skupštine Severne Irske.

U sredu, nakon povratka u London, kralj će dočekati kovčeg preminule kraljice Elizabete Druge, posle čega bi trebalo da u petak otputuje u Vels.

Put za London i poslednji kraljičnin let

Bakingemska palata saopštila je da će kovčeg u utorak avionom biti transportovan iz Edinburga za London. U pratnji će biti kraljičina jedina ćerka, princeza Ana. Očekuje se da će kraljičin poslednji let iz Škotske za London stići nešto pre 19 časova. Odatle će stići u Bakingemsku palatu, zvaničnu rezidenciju britanskih monarha u Londonu od 1837. Dolasku kovčega u palatu će svedočiti kralj Čarls III i Kamila, kraljica supruga.

Pre toga, kako je najavljeno, kralj i Kamila će posetiti Belfast u Severnoj Irskoj. Zatim će otputovati u zamak Hilsboro da pogledaju izložbu o dugoj vezi kraljice sa Severnom Irskom. Kralj Čarls će se potom sastati sa državnim sekretarom za Severnu Irsku, poslanikom Krisom Hiton-Harisom, kao i sa drugim partijskim liderima. Dobiće i poruku saučešća koju će predvoditi predsednik Skupštine Severne Irske. Nakon sastanka sa verskim vođama, kralj Čarls i Kamila prisustvovaće molitvi u katedrali Svete Ane, a zatim se vratiti u London.

Četiri dana u Vestminsterskoj palati

U sredu će kovčeg iz Bakingemske palate u svečanoj povorci biti premešten u salu u Vestminsterskoj palati nešto posle 14 časova. Njen kovčeg će biti nošen na lafetu Kraljevske konjske artiljerije, a pratiće ga vojna parada kao i članovi kraljevske porodice. Kralj Čarls će predvoditi povorku iza kočije koja će biti ogrnuta Kraljevskim standardom. Očekuje se da će putovanje trajati oko 40 minuta. Za tu priliku biće postavljeni i veliki televizijski ekrani, posebno u kraljevskim parkovima u prestonici.

Kada se nađe u Vestminster holu, kovčeg će počivati na uzdignutoj platformi poznatoj kao katafal, a na vrhu će biti imperijalna državna kruna, kugla i žezlo. Svaki ugao platforme će čuvati 24 sata dnevno vojnici iz jedinica koje služe Kraljevskom domu. Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi obaviće kratku službu kojoj će prisustvovati kralj Čarls i drugi članovi kraljevske porodice, pre nego što sala bude otvorena za javnost.

profimedia

 

Kako je potvrdila Bakingemska palata kraljičin kovčeg će tamo biti izložen četiri dana. Zatvoreni kovčeg će biti postavljen na podignutu platformu i javnost će moći da prođe i oda počast. Detalji će biti objavljeni kasnije o tome kako ljudi mogu da učestvuju, ali se očekuje da će stotine hiljada ožalošćenih moći da odaju počast u zgradi iz 11. veka, najstarijem delu Vestminsterske palate.

Sahrana 19. septembra, tačno u podne dva minuta ćutanja

U ponedeljak 19. septembra tokom jutra kovčeg će u povorci biti odnesen u Vestminstersku opatiju na državnu sahranu, koja je praznik u Velikoj Britaniji.

Među gostima koji će se pridružiti članovima njene porodice biće visoki britanski političari i šefovi država iz celog sveta. Tačno u podne u celoj zemlji će se održati dva minuta ćutanja. 

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Nakon ceremonije sledi još jedna povorka do kapelice Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, gde će uslediti poslednji oproštaj od kraljice. Ona će potom biti sahranjena u memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI u dvorcu Vindzor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa