Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski objavio da su ukrajinske snage oslobodile 6.000 kvadratnih kilometara teritorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2022

-

07:39

RAT U UKRAJINI Zelenski objavio da su ukrajinske snage oslobodile 6.000 kvadratnih kilometara teritorije
RAT U UKRAJINI Zelenski objavio da su ukrajinske snage oslobodile 6.000 kvadratnih kilometara teritorije - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa, Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 201. dan. Urajinske snage napreduju severno od grada Harkova, na istoku zemlje i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom. Takođe, one deluju ofanzivno i na jugu i istoku ovog regiona. Harkov je juče pogodio i nestanak struje i vode, a razlog za taj što je tokom vojnih okršaja pogođena značajna infrastrukutra. U međuvremenu, s ruske strane stiže i poruka da Moskva ne odbacije pregovore sa Kijevom, a ovo je potvrdio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je naveo da bilo kakvo odlaganje razgovora dveju strana može samo negativno da utiče na postizanje sporazuma.

Ključni događaji:

  • Rusija i Ukrjaina su zainteresovane za uspostavljanje zaštitne zone u Zaporožju, navodi direktor IAEA
  • Nemačka i dalje odbacuje zahteve da dostavi tenkove Ukrajini
  • Ankara i Kijev razmenile stavove o humanitarnoj pomoći, žitu
  • Erdogan će ponuditi Putinu da se sastane sa Zelenski9m
  • Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen
  • Ukrajinske snage napreduju u regionu Harkova
  • Guverner regiona Harkov: Nestanak struje i prekid vodosnabdevanja

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.35 Pušilin: Neutralisane ukrajinske snage kod aerodroma u Donjecku

Skoro sve ukrajinske snage koje su pokušale da napreduju ka aerodromu u Donjecku su neutralisane, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. "Neprijatelj je, verovatno vođen medijskom pompom, pokušao da napreduje ka aerodromu u Donjecku. Ali ga je dočekala hrabra Sparta, koja je sve uradila kako treba. Neprijatelj, praktično cela grupa, je neutralisan", rekao je on u video obraćanju na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

U subotu je komandant bataljona Sparta Artjom Žoga (kodno ime Kolima) odbacio navode da su ukrajinske trupe zauzele aerodrom u Donjecku. Kasnije je Pušilin rekao da aerodrom kontrolišu snage DNR.

23.20 Gocanjuk: Ukrajina neće nikada moći da destablizuje Krim

Ukrajina nikada neće moći da destabilizuje situaciju na Krimu, uprkos bilo kakvoj provokaciji koju može da izvede, izjavio je danas premijer Krima Jurij Gocanjuk. "Kijevski režim nastoji da destabilizuje situaciju na poluostrvu, ali naše policijske agencije čine sve da osiguraju bezbednost u republici", rekao je on u intervjuu za krimsko-tatarski televizijski kanal Milet, preneo je TAS S. Prema njegovim rečima, nebo iznad Krima je zaštićeno PVO sistemima, a vode oko njega čuva Crnomorska flota.

22.55 Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca. "Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters. Dodao je da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja.

S druge strane, SAD ocenjuju da je Rusija u velikoj meri izgubila osvojenu teritoriju u blizini Harkova, izjavio je danas visoki američki vojni zvaničnik. On je rekao da su mnogi ruski vojnici koji su se povlačili napustili Ukrajinu vraćajući se preko granice u Rusiju, preneo je Rojters.

"Sve u svemu, procenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i povrate teritoriju na jugu i istoku", kazao je američki vojni zvaničnik novinarima, pod uslovom da ne bude imenovan.

21.56 Čižov: EU otišla predaleko sa antiruskim sankcijama

Evropska unija je otišla predaleko u svojim antiruskim sankcijama i ne može da se povuče, rekao je danas novinarima stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov uoči odlaska iz Brisela. "One (zemlje EU) su otišle predaleko i ne mogu da se povuku. Jer na primer, mogli bi da otvore slavinu Severnog toka 2. i njihov problem će biti rešen. Ali to bi značilo neuspeh njihove celokupne politike, koja je usmerena na poraz Rusije i njenog predsednika", istako je Čižov, preneo je TAS S. Kako je objasnio, uključivanje Severnog toka 2 u takvoj situaciji značilo bi priznavanje njihovog neuspeha.

20.59 Kadirov najavljuje iznenađenje za ukrajinske snage

Borci tima "Akhmat" pripremaju "zanimljivo iznenađenje" za ukrajinske snage, napisao je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu. On je naveo da "neće još da otkriva šta to ukrajinskim milicijama priprema tim za denacifikaciju Ukrajine predvođen Sultanom Rašajevim, jer će se to uskoro saznati", prenosi Tas s.

Kadirov ističe da su sve akcije boraca precizno planirane i napomenuo da se specijalna vojna operacija uspešno odvija na području odgovornostI čečenskih snaga, zahvaljujući njihovom herojstvu, kao i racionalizovanoj saradnji sa zajedničkim snagama.

18.30 Bela kuća najavila nastavak pomoći Ukrajini

Bela kuća je danas obećala nastavak pružanja pomoći Ukrajini. "Ukrajina treba da obrazloži svoje operacije, ali je jasno da se ona žestoko bori da povrati teritoriju", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima dok je predsednik Džozef Bajden leteo u Boston, preneo je Rojters. Ona je naglasila da će "SAD nastaviti da pružaju podršku Ukrajini dok oni nastavljaju da brane svoju demokratiju protiv ruske agresije".

17.40 Sinehubov: U Harkovu poginula jedna, ranjeno šest osoba

U ruskim napadima na ukrajinski grad Harkov poginula je najmanje jedna osoba, a šest je povređeno, dok je snabdevanje strujom i vodom i dalje delimično u prekidu, saopštili su danas zvaničnici. U napadima je poginuo 37-godišnji muškarac, a šest osoba, uključujući 18-godišnju devojku, povređeno je u napadima, naveo je guverner Harkova Oleh Sinehubov na Telegramu.

15.19 Grosi: Ukrajina i Rusija zainteresovane za zaštitnu zonu

Ukrajina i Rusija su zainteresovane za predlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se uspostavi zaštitna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je danas direktor Agencije Rafael Grosi, što bi, kako je rekao, podrazumevalo prekid vatre.

On je pozvao obe strane da hitno prekinu granatiranje i obezbeđivanje formalne nuklearne bezbednosti i zaštine zone oko nuklearke.

"Video sam znake da su zainteresovani za taj sporazum. Vidim dve strane koje se angažuju sa nama i postavljaju mnogo pitanja", rekao je Grosi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, pitanja o kojima se razgovara uključuju radijus zone i ulogu osoblja IAEA.

Dodao je da su dva zvanicnika IAEA trenutno stacionirana u Zaporožju i da je to ono što agencija naziva stalnim prisustvom u toj nuklearki. Na pitanje da li se njegov predlog odnosio na prekid vatre, a ne na uklanjanje sve vojne opreme ili osoblja, Grosi je rekao da ono što je sugerisao obuhvata prekid vatre, ali da može da uključuje i druge stvari.

"U suštini, to je obaveza da nijedna vojna akcija neće uključivati niti će podrazumevati gađanje nuklearke ili područje na kojem bi to moglo da utiče na njen normalan rad. To je ono što ocekujemo", rekao je Rosi.

14.41 Putin: Ekonomski "blickrig" protiv Rusije nije uspeo

Rusija se suočava sa finansijskom i tehnološkom agresijom, ali ekonomski "blickrig" protiv nje nije uspeo, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Rusija se ubedljivo bori sa spoljnim pritiskom, možda bi se reklo, sa finansijskom i tehnološkom agresijom od strane nekih zemalja. Taktike ekonomskog blickriga nisu delovale, to je već očigledno svima, pa i njima", rekao je Putin.

Tanjug/Stanislav Krasilnikov/TASS News Agency Host Pool Photo via AP

 

On je naveo da će budžet Rusije u naredne tri godine ispuniti prioritete i izazove pred kojima je zemlja. Pritoritet je makroekonomska stabilnost Rusije, naglasio je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

12.26 Lambreht: Nećemo dostavljati borbene tenkove Ukrajini

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht odbacila je zahteve da se Kijevu isporuče borbeni tenkovi. "Nijedna država nije dosad dostavila borbena pešadijska vozila zapadne proizvodnje ili borbene tenkove", rekla je Lambreht u Berlinu dodajući da se Nemačka dogovorila sa svojim partnerima da neće preduzimati takve akcije jednostrano, prenosi Rojters.

12.17 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima u Ukrajini

Euronews

11.53 Ukrajina smanjuje zimsku setvu za 30 odsto

Ukrajinski poljoprivrednici će najverovatnije smanjiti zimsku setvu za 30 odsto zbog povećanja cena semena i goriva, u kombinaciji sa niskim prodajnim cenama njihovih žitarica, saopštilo je danas Udruženje poljoprivrednika Ukrajine.

Ukrajina je već počela sa zimskom setvom, a Ministarstvo poljoprivrede je prošlog meseca navelo da očekuje da bi zimska setva mogla da se smanji na 3,8 miliona hektara, sa 4,6 miliona prošle godine.

11.31 Komesar UN za ljudska prava: Rusija zastrašivala građane

Vršilac dužnosti komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija Nada al-Našif izjavila je da je Rusija zastrašivala svoje građane, protivnike rata u Ukrajini.

"Zastrašivanja, restriktivne mere, kazne građanima Ruske Federacije koji se protive ratu u Ukrajini, podrivaju ustavom zagarantovane osnovne ljudske slobode, uključujcuhi i pravo na slobodno okupljanje izražavanje stava i udruživanje", rekla je Al-Našif na otvarajnu saveta UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Ona je, takođe, rekla da Moskva kršila pristup informacijama tako što je pritiskala novinare, blokirala internet i primenjivale ostale vrste cenzure.

10.56 Gancev: Ukrajinske trupe osam puta brojnije u kontraofanzivi

Predstavnik proruskih vlasti u Harkovskom regionu izjavio je da su ukrajinske snage osam puta brojnije od ruskih i proruskih snaga tokom kontraofanzive u toj oblasti, koju su Ukrajinci pokrenuli prošle sedmice.

Govoreći na ruskom TV kanalu Rusija-24, Vitalij Gančev rekao je da su ukrajinske snage povratile naselja koja su bila pod ruskom kontrolom na severu Harkovske oblasti i da je oko 5.000 civila evakuisano u Rusiju, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

09.06 Ergodan ce ponuditi Putinu da se sastane sa Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložiće na sastanku u uzbekistanskom Samarkandu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

"Najvažnija tema sastanka Erdogana i Putina biće situacija u Ukrajini. Erdogan će ruskom kolegi preneti poruku da će Turska nastaviti da ulaže sve napore da okonča rat i postigne održiv prekid vatre kroz inicijative posredovanja. Predsednik Erdogan će, takođe, naglasiti važnost diplomatskoh rešenja. Očekuje se da će tokom sastanka dvojice lidera na dnevnom redu biti i moguća vojna operacija protiv Sirije", preneo je turski "Hurijet". 

07.51 Kijev: Uspeli smo da proteramo neprijatelja iz još 20 naselja

Ukrajinski Generalštab saopštio je na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uspela da protera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata. "Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima", preneo je Ukrinform.

"Neprijatelj je nastavio da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mere da povrati izgubljeno", naveo je Generalštab.

Dodaje se da je ostala pretnja od vazdušnih i raketnih napada na Ukrajinu, uz dodatak da je u prethodnom danu, neprijatelj ispalio 18 projektila i izvršio 39 vazdušnih udara na civilne objekte širom Ukrajine, u kojem je oštećeno više od 30 mesta, računajući Kramatorsk, Dnjepar, Pavlohrad...

profimedia

 

07.35 Balicki: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

07.30 Istanbulski centar odobrio isplovaljavanje jos četiri broda

Zajednički koordinacioni centar sa sedištem u Istanbulu odobrio je isplovljavanje još četiri broda sa ukupno 64.657 tona hrane iz ukrajinskih luka.

Prema Centru, "SafIr Aga" sa 3.300 tona soje krenuće za Tursku, brodovi "Nord Stark" i "Seli M" će prevesti 27.500 tona žita i 6.857 tona kukuruza u Španiju i Liban iz luke Černomorsk, a brod "Hadar" će isploviti iz luke Južni u Italiju sa 23.500 tona pšenice i 3.500 tona kukuruza, preneo je TASS.Očekuje se da će ovi brodovi danas isploviti.

07.25 Ankara i Kijev razmenile stavove o humanitarnoj pomoći, žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar razgovarao je juče telefonom sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom i ministrom za infrastrukturu Aleksandrom Kubrakovim, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane. Strane su razmenile stavove o humanitarnoj pomoći i snabdevanju žitom, navedeno je u saopštenju, preneo je TASS. Izraženo je i zadovoljstvo radom Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, navodi se u saopštenju. Istaknuto je i da će humanitarna pomoć ukrajinskom narodu biti nastavljena.

07.12 Guverner Harkovske oblasti: Nestanak struje i prekid vodosnabdevanja

Nestanak struje i prekidi u vodosnabdevanju pogodili su juče nekoliko oblasti severoistočnog ukrajinskog regiona Harkov, pošto su u ruskim napadima pogođene infrastrukturne lokacije, izjavio je juče guverner regiona Oleg Sinehubov. Kako je napisao na Telegramu, ruske snage su pogodile ključnu infrastrukturu u gradu i regionu Harkova, preneo je Rojters. "U nekoliko naseljenih centara prekinuto je snabdevanje strujom ili vodom. Požari su izbili tamo gde je došlo do ovih napada, a ekipe za hitno delovanje... obuzdavaju požar", istakao je on.

07.00 Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovovd u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

06.50 Lavrov: Ne odbacujemo pregovore,odlaganje otezava dogovor

Rusija ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali što ih Kijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum s Moskvom, izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je u intervjuu za TV Rusija-1 objasnio da je ruski predsednik Vladimir Putin preneo tu poziciju Moskve na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Državnoj dumi. "Predsednik je rekao učesnicima sastanka da ne odbacujemo pregovore, ali da oni koji ih odbacuju, trebalo bi da razumeju da, što se duže taj proces odlaže, teže će im biti da pregovaraju s nama", rekao je Lavrov, kako prenosi TASS.

06.30 Ukrajinske snage napreduju u regionu Harkova

Urajinske snage napreduju severno od grada Harkova, na istoku zemlje, i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a deluju ofanzivno i na jugu i istoku harkovskog regiona, potvrdio je juče glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužnji. On je na nalogu na "Telegramu", napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju da oslobađaju područja koja je okupirala Rusija.

06.00 Gasprom isporučuje Evropi 42,4 miliona kubnih metara gasa

Gasprom isporučuje Evropi preko Ukrajine 42,4 miliona kubnih metara gasa dnevno preko gasne distributivne stanice Sudža u Rusiji u regionu Kurska na zapadu zemlje, potvrdio je juče predstavnik ruske gasne kompanije za TASS.

Ukrajina je odbila predlog da isporučuje gas preko grada Sukhanovke, rekao je predstavnik "Gasproma". Tranzit preko Ukrajine ostao je jedina ruta za transport ruskog gasa za zemlje Zapadne i Centralne Evrope.

Komentari (0)

Evropa