Evropa

RAT U UKRAJINI Rodnom gradu Zelenskog prete poplave nakon ruskog granatiranja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2022

-

07:00

RAT U UKRAJINI Rodnom gradu Zelenskog prete poplave nakon ruskog granatiranja
RAT U UKRAJINI Rodnom gradu Zelenskog prete poplave nakon ruskog granatiranja - Copyright Tanjug AP/Andriy Andriyenko, Kostiantyn Liberov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 203. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga. Što se nuklearke Zaporožje tiče, sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom ponovo su osposobljena. S druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je sinoć ruskog predsednika Vladimira Putina da pronađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini. Međutim, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba saopštio je da je razočaran što Nemačka nije isporučila Ukrajini tenkove i borbena vozila.

Ključne stvari:

  • Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju
  • Kuleba razočaran što Berlin neće da isporuči tenkove
  • Borelj: Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu Rusiji
  • Šolc pozvao Putina da nađe diplomatsko rešenje za Ukrajinu
  • Još sedam brodova sa žitaricama isplovilo juče

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.23 Rodnom gradu Zelenskog prete poplave nakon ruskog granatiranja

Grad Krivi Rog u centralnoj Ukrajini je u opasnosti od poplava nakon što je ruski udar oštetio vodovodnu infrastrukturu i izazvao izlivanje reke, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo.

"Na mestu udara vidimo protok vode od 100 kubih metara u sekundi, što predstavlja veliku zapreminu. Nivo vode u Inguletu se menja iz sata u sat", rekao je šef kabineta Predsedničke administracije Kiril Timošenko.

Prema njegovim rečima, centru i još jednom okrugu ovog grada od 600 hiljada stanovnika "prete poplave".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji potiče iz ovog grada, ranije je najavio ruski udar na "hidrauličnu infrastrukturu", koji nije izazvao žrtve. Prema njegovim rečima, to je bio "pokušaj da se preplavi Krivi rog".

Guverner regiona Valentin Rezničenko je sa svoje strane govorio o sedma ruskih raketa Kh-22 koje su lansirane iz aviona i "nanele ozbiljnu štetu" ovoj infrastrukturi.

22.56 Lambreht: Dodatna podrška za pomoć ukrajinskim snagama

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je danas da je prerano govoriti o tome da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine, poslednjih dana, označava prekretnicu u ratu u toj zemlji. Lambreht je dodala da napredovanje Ukrajine dokazuje da su snage te zemlje taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne da odbiju napade na način, za koji su mnogi mislili da nisu sposobne. Ona je obećala dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih meseci, pored generatora, zimske odeće i šatora koje je prethodno obećala na međunarodnom sastanku u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn prošle nedelje.

21.20 Ruska delegacija još čeka vize

Veći deo ruske delegacije koja bi trebalo da učestvuje na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija još nije dobila američke vize, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Jednom delu delegacije koji putuje sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Larovom dali su vize, ali većini nisu. Čekamo da američke vlasti odobre vize za delegaciju koja putuje na debatu Generalne skupštine na visokom nivou, rekao je Nebenzja, prenosi Sputnjik. Nebenzja je kazao da Rusija neće podržati inicijativu Kijeva da se dozvoli ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da se obrati Generalnoj skupštini UN unapred snimljenom video porukom.

20.03 Gutereš razgovarao sa Putinom o Zaporožju i izvozu hrane

Gutereš rekao je da je danas telefonom razgovorao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pored ostalog i o situaciji oko nuklearke u Zaporožju. Gutereš je na konferenciji za novinare posvećenoj početku 77. zasedanja Generalne skupštine UN istakao da su on i ruski predsednik pričali o produženju ugovora o izvozu žitarica i njihovom nesmetanom transportu na Crnom moru, prenosi TAS S. On je dodao da je bilo i reči o izvozu ruskih amonijumskih đubriva.

Associated Press

19.05 Šolc: Putin nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška

Predsednik Rusije Vladimir Putin, nažalost, izgleda još nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući telefonski razgovor koji je sa Putinom imao dan ranije.

Šolc je rekao da je i dalje važno da se Putinu naglasi da Rusija mora da se povuče iz Ukrajine, preneo je Rojters. U jučerašnjem 90-minutnom telefonskom razgovoru, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i potpunom povlačenju ruskih trupa što je pre moguće.

14.19 Peskov: Evropa nije jedini kontinent kome je potreban gas

Kremlj je danas saopštio da interesovanje za ruski gas u zemljama u razvoju nadomešćuje pad potražnje za tim energentom u Evropi, preneo je TASS.

Odgovarajući na pitanja da li bi prekid izvoza gasa Evropi bio nemoguć na duže vreme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi drugi kupci mogli da nadoknade evropsku potražnju, preneo je Rojters.

"Evropa nije jedini potrošač prirodnog gasa i nije jedini kontinent kome je potreban prirodni gas. Postoje regioni koji se brzo razvijaju... Oni mogu da nadoknade manjak potražnje ruskog gasa u Evropi," izjavio je Peskov.

13.00 Zelenski podigao zastavu Ukrajine u Izjumu i zahvalio vojnicima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je danas grad Izjum, koji su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog veća, saopštila je ukrajinska vojna brigada. Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija", prenosi Rojters.

Kratko se obratio novinarima, rekavši da je prizor u Izjumu koji AP opisuje kao razoren grad, veoma šokatan, ali da nije šokantan za njega "jer smo iste slike videli iz Buče, sa prvih oslobođenih teritorija, tako da su isti rušili zgrade i ubijali ljude".

Ruske snage su prošle nedelje napustile Izjum, dok je Ukrajina napredovala u velikoj kontraofanzivi tokom koje je, kako tvrdi, za nekoliko dana povratila ogromne delove teritorije u severoistočnoj Harkovskoj oblasti.

12.30 Kirilenko pozvao na evakuaciju iz područja pod upravom proruskih snaga

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti na jugoistoku zemlje Pavlo Kirilenko ponovo je danas pozvao na evakuaciju ljude iz područja koja su ostala pod kontrolom proruskih snaga navodeći da će u suprotnom biti mete ruskih napada.

"Rusi namerno muče lokalno stanovništvo na osvojenim područjima i zbog toga je jedino rešenje za civilno stanovništvo da se evakuiše u bezbednija područja u Ukrajini", istakao je Kirilenko. On je na Telegramu postavio slike ruskih napada na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, objavio je Gardijan.

11.54 Iz ukrajinskih luka isplovilo još pet brodova sa žitaricama

Još pet brodova natovarenih žitaricama isplovilo je jutros iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi agencija Anadolija.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

11.44 Rusija tvrdi da je pokrenula masovne napade kao odgovor na ukrajinsku kontraofanzivu

Rusija je saopštila da je pokrenula "masovne napade" kao odgovor na kontraofanzivu ukrajinskih trupa. Ukrajinsko predsedništvo je saopštilo da je od posledica ukrajinskog bombardovanja do sada preminulo osam osoba, a ranjeno 19 u poslednja 24 sata u severoistočnom regionu Harkova i istočnom regionu Donjecka.  

"Ruske vazdušne snage, raketne i artiljerisjke jedinice izvode masovne napade na ukrajinske oružane snage u svim operacionim područjima", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u utorak.

Kako prenosi Euronews, to se odnosi na bombardovanja blizu Slavjanska, Konstantinivke i Bahmuta u istočnoj Ukrajini, kao i na jučne regione Mikolajiva i Zporožja, kao i na region Harkova odakle su se ruski vojnici skoro potpuno povukli zbog ukrajinskih napredovanja.  

AP Photo

 

10.35 Fon der Lajen: EU ostaje solidarna sa Ukrajinom

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen poručila je danas, u obraćanju Evropskom parlamentu (EP), na sednici kojoj je prisustvovala i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, da se čitav kontinent krajem februara probudio uz solidarnost sa Ukrajinom i da EU ostaje solidarna.

„Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi i sada je vreme odlučnosti i jasnoće“, podvukla je ona.

10.18 Rojters: Putin odbio sporazum koji je s Kijevom sklopio Kozak

Britanska agencija Rojters objavila je danas informaciju da je glavni ruski pregovarač za Ukrajinu Dmitri Kozak saopštio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na početku rata u februaru, da je sklopio privremeni dogovor s Kijevom, koji bi zadovoljio zahtev Moskve da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali da je Putin to odbio i nastavio sa vojnim pohodom.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na trojicu ljudi bliskih ruskom rukovodstvu, da je izaslanik Dmitri Kozak, koji je rođen u Ukrajini, rekao Putinu kako veruje da je dogovor koji je sklopio otklanja potrebu da Rusija nastavi vojnu operaciju protiv Ukrajine velikih razmera.

09.00 Britansko ministarstvo odbrane: Rusija verovatno koristila iranske bespilotne letelice

Rusija je verovatno prvi put koristila bespilotne letelice iranske proizvodnje u ratu protiv Ukrajine, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. Rusija je verovatno prvi put upotrebila iranske dronove u Ukrajini, saopštila je danas britanska obaveštajna služba , nakon što je Kijev izvestio da je juče oborio jednu od bespilotnih letelica "Šahid-136", prenosi Rojters.

Britansko ministarstvo je saopštilo da je reč o oružju za „jednosmerne misije“ i da je ono već korišćeno na Bliskom istoku.

Euronews

08.30 Bajden: Rat će se odužiti

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruske vojske, ali da nije moguće reći da li je rat na prekretnici.
Na pitanje novinara da li je rat u Ukrajini na prekretnici, Bajden je rekao da je teško na to odgovoriti, ali da misli da će se sukob odužiti, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

07.45 Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

"Stabilizacione mere su završene na otprilike polovini te teritorije, a na oslobođenom području približno iste veličine, mere stabilizacije su još uvek u toku“, rekao je Zelenski u sinoćnom obraćanju, navodi britanska agencija uz napomenu da u ovom trenutku nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije.

07.20 Kijev: Snabdevanje strujom u Harkovu potpuno obnovljeno

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da je snabdevanje električnom energijom u Harkovu i Harkovskoj oblasti "obnovljeno 100 odsto".

"Harkovska oblast. Snabdevanje grada i regiona strujom je obnovljeno za 100 odsto", napisao je Timošenko na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti. Gradonačelnik Harkova Ihor Terekov saopštio je u ponedeljak da je usled ruskih napada ponovo onemogućeno snabdevanje tog grada strujom i vodom.

Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Ukrajinski vojnici u oblasti Harkova

07.10 Zelenski: Ukrajina kontroliše više od 4.000 kilometara kvadratnih

Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu, naveo je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je u ponedeljak saopštio da su ukrajinske snage povratile od ruskih 6.000 kvadratnih kilometara u nedavnoj ofanzivi, preneo je Rojters.

07.00 Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je sinoć Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters. Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije. Druga dva voda, snage 330 i 150 kilovolti, drže se kao rezervni, navodi se u saopštenju IAEA.

06.40 Ministar spoljnih poslova Ukrajine razočaran što Berlin neće da isporuči tenkove

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je danas razočarenje što Nemačka nije isporučila Ukrajini "Leopard" tenkove i borbena vozila ,"Marder". "Razočaravajući signali Nemačke dok su Ukrajini potrebni tenkovi 'Leopard' i vozila 'Marder' - da oslobodi ljude i spasi ih od genocida", objavio je Kuleba na Tviteru. On je ocenio da nema racionalnog argumenta zašto ovo oružje ne bi trebalo da se isporuči Ukrajini već da samo postoje strahovi i izgovori.

06.30 Borelj: Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu Rusiji

Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu potencijalu Moskve da održi svoju oružanu i vojnu opremu u ratu sa Ukrajinom, smatra šef diplomatije EU Žozep Borelj. On dodaje da gotovo polovina ruske vojne tehnologije zavisi od uvoza sa Zapada. On je dodao da "45 odsto ruske tehnologije zavisi od evropskog uvoza, a on je prekinut". Borelj tvrdi da dve trećine svih ruskih civilnih aviona ne mogu vise da lete jer delovi za njih potiču iz evropskih zemalja. Borelj takođe tvrdi da Moskva više ne može da prevaziđe vojne gubitke koje je pretrpela.

06.20 Šolc pozvao Putina da nađe diplomatsko rešenje za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u jučerašnjem u telefonskom razgovoru ruskog predsednika Valdimira Putina da pronađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i kompletnom i što hitnijem povlačenju ruskih trupa, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt. Kako je naveo, Šolc je upozorio da bilo kakvi koraci Rusije ka aneksiji teritorija neće proći bez odgovora i neće biti priznati ni pod kakvim uslovima.

Preneo je da je Šolc u 90-minutnom razgovoru istakao potrebu da se osigura bezbednost nukelarne elektrane Zaporožje, prenosi Rojters. Prema rečima portparola, nemački kancelar je apelovao na Putina da Rusija nastavi da u potpunosti primenjuje sporazum o izvozu ukrjainskog žita koji su podržale Ujedinjene nacije.

06.10 Danska će obučavati ukrajinske vojnike

Danska je pristala da obučava ukrajinske vojnike na svom tlu, citirala je danska novinska agencija Ricau reči danskog ministra odbrane Mortena Bodskova.

On je to izjavio juče nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom u Kijevu, preneo je Rojters. Bodskov nije želeo da iznese više detalja o broju ukrajinskih vojnika, kao ni lokaciji ili vremenu kada će biti realizovana obuka. Dansko ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo ovaj izveštaj.

06.05 Još sedam brodova sa žitaricama isplovilo juče

Tursko ministarstvo odbrane soapštilo je na Tviter nalogu da je još sedam brodova natovarenih žitaricama isplovilo iz ukrajinskih luka jutros.

Dugo je izvoz žitarica iz Ukrajine bio problem koji je ostavljao posledice na zemlje širom sveta, a naročito na siromašnje države u Africi i Aziji, ali od dogovoroa Rusija i Ukrajine u kom su posredovali UN i Ankara, žito je krenulo ka najugroženijima.

06.00 Ukrajina: Ruski obaveštajci i vojni komandanti beže sa Krima

U oblastima Krima i južne Ukrajine koje je okupirala Rusija, ruski zvaničnici, obaveštajci i vojni komandanti počeli su da se evakuišu i "hitno sele svoje porodice" nazad na rusku teritoriju, saopštila je obaveštajna služba ukrajinske vojske.  Ukrajinski obaveštajni zvaničnici su primetili da ruski državljani "tajno pokušavaju da prodaju kuće i da hitno evakuišu svoje rođake sa poluostrva", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa