Evropa

Rama: Na Srbiju ne treba vršiti dalji pritisak za sankcije, jer ta zemlja bez podrške iz Moskve ne može da preživi

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

09:05

Rama: Na Srbiju ne treba vršiti dalji pritisak za sankcije, jer ta zemlja bez podrške iz Moskve ne može da preživi
Rama: Na Srbiju ne treba vršiti dalji pritisak za sankcije, jer ta zemlja bez podrške iz Moskve ne može da preživi - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama smatra da na Srbiju ne treba vršiti dalji pritisak u vezi sankcija protiv Rusije i istovremeno izražava zabrinutost zbog sve većeg uticaja Moskve na Zapadnom Balkanu.

"Na Srbiju, u vezi sankcija protiv Rusije, ne bi trebalo da se vrši dalji pritisak, jer ta zemlja bez podrške iz Moskve ne može da preživi. Uz to se ne sme zaboraviti da je Beograd već tri puta glasao u UN protiv Rusije, što je veliko iznenađenje. To pokazuje da postoji snažna volja za integracijom u EU", kazao je Rama u intervjuu za bečki dnevnik "Prese".

Istakao je da se mora učiniti sve da se potencijalne pretnje drže dalje od Balkana.

To, objašnjava, važi pre svega za Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Republiku Srpsku gde, kako jerekao, Kremlj ima "snažan uticaj".

U vezi pristupnih pregovora Albanije sa EU ocenio je da to neće biti jednostavan put. Austriju je okarakterisao, zbog istorijskih veza, kao idealnog graditelja mostova za Zapadni Balkan.

Govoreći o uspostavljanju NATO baze u Draču objasnio je da je ona povezana sa izgradnjom moderne i komercijalne luke izvan grada.

"Sarađujemo tesno sa NATO kako bi uspostavili tu bazu. Ta baza na ulazu u Jadran je za Albaniju važna, a bitna je i za bezbednost celog regiona. Za sada smo još na početku projekta", ukazao je Rama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa