Evropa

"Nova mađarska barikada": Budimpešta traži od EU da tri ruska oligarha budu skinuta sa liste sankcija

Komentari

Autor: Politico

07/09/2022

-

21:06

"Nova mađarska barikada": Budimpešta traži od EU da tri ruska oligarha budu skinuta sa liste sankcija
"Nova mađarska barikada": Budimpešta traži od EU da tri ruska oligarha budu skinuta sa liste sankcija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska zahteva od Evropske unije da ukine sankcije za tri ruska oligarha nakon 15. septembra do kada trenutno važe mere zabrane koje im je izrekla EU, piše Politiko ocenjujući da se još jednom pokazuje da je ta zemlja u ulozi "barikade" kada je reč o evropskim sankcijama Rusiji. 

EU, naime, ima rok do 15. septembra da obnovi svoje mere protiv pojedinaca koji su sankcionisani od izbijanja ruskog rata u Ukrajini ili će mere isteći, dok Mađari traže da se protiv nekih ruskih državljana one ne obnavljaju. Unutar bloka, međutim, odluka o produženju takvih mera bila je do sada puka tehnička formalnost, kao što je bilo i sa scim prethodnim sankcijama usmerenim protiv Rusije, a u vezi sa Ukrajinom još od 2014. godine.  

Zahtev Mađarske razbesneo je druge zemlje EU, koje još uvek imaju gorka sećanja na odluku premijera Viktora Orbana da se usprotivi zabrani uvoza ruske nafte.

Postojanje ovakvog zahteva Budimpešte - da tri ruska državljana budu skinuta sa liste sankcija EU - za Politiko su potvrdila četvorica diplomata i zvaničnika EU, pod uslovom da ostanu anonimni. 

 

Ko su tri oligarha

Prema rečima dvojice diplomata, ruski biznismeni o kojima je reč su Ališer Usmanov, Petr Aven i Viktor Rašnjikov. 

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File

Ališer Usmanov

Usmanov se obogatio u rudarstvu i investicijama i bivši je akcionar fudbalskog kluba Arsenal. Aven je biznismen i političar koji je vodio najveću rusku komercijalnu banku, dok je Rašnjikov milijarder koji je svoje bogatstvo stekao u industriji gvožđa i čelika.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da će EU doneti zajedničku odluku o listi sankcija.

"Takve liste EU se stalno pregledaju i javlja se zabrinutost da stavljanje određenih lica ili entiteta na listu sankcija nije dovoljno opravdano", tvitovao je Kovač.

Mađarska je takođe zatražila od EU da proširi izuzetak na sankcije za humanitarnu pomoć, što je među ostalim zemljama Evropske unije shvaćeno kao želja Budimpešte da sabotira mere koje EU želi da još više pooštri.

Izaslanici EU bi trebalo da razgovaraju o ratu u Ukrajini na svom sastanku u sredu, pa iako proširenje spiskova sankcija nije formalno na dnevnom redu, o mađarskim zahtevima će se sigurno razgovarati, kažu neimenovane diplomate za Politiko. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa