Biznis vesti

Mađarska sklopila sporazum sa Gaspromom, Evropska komisija nema detalje ugovora

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

22:28

Mađarska sklopila sporazum sa Gaspromom, Evropska komisija nema detalje ugovora
Mađarska sklopila sporazum sa Gaspromom, Evropska komisija nema detalje ugovora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija nema detaljne informacije o novom sporazumu o isporuci gasa iz Rusije u Mađarsku, rekao je  predstavnik EK Tim Mekfi.

"Evropska komisija nije strana u ovom ugovoru, nema detaljne informacije o ovom ugovoru, tako da ne možemo reći koja će cena biti plaćena za gas“, rekao je na brifingu Mekfi odgovarajući na pitanje o ceni gasa po novom sporazumu, prenosi RIA Novosti.

On je podsetio da su zemlje članice EU dogovorile smanjenje zavisnosti od ruskih energenata i propise o uštedi energije radi smanjenja potražnje za gasom.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto saopštio je juče da je sa Gaspromom potpisan sporazum prema kojem će se od danas u zemlju svakodnevno isporučivati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa Turskim tokom i preko Srbije.

Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. potpisali ugovore o isporuci 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje otpada na trasu kroz Srbiju, iz Turskog toka i milijardu kubnih metara preko Austrije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis