Evropa

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete II stigao u Vestminstersku opatiju (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

17:21

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete II stigao u Vestminstersku opatiju (FOTO)
Kovčeg sa telom kraljice Elizabete II stigao u Vestminstersku opatiju (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Oli Scarff/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge prenet je danas iz Bakingemske palate u svečanoj procesiji do Vestminsterske opatije.

Kralj Čarls III, njegovi sinovi prinčevi Vilijam i Hari, kao i drugi članovi kraljevske porodice, hodali su iza kovčega, koji će na u Vestminsterskoj opatiji ostati četiri dana, sve do sahrane kraljice u ponedeljak, prenosi AP.

Kovčeg je bio umotan u Kraljevski standard, a na vrhu je stajala imperijalna državna kruna, ukrašena sa skoro 3.000 dijamanata, kao i buketom cveća i biljkama, uključujući i bor sa imanja Balmoral, gde je kraljica preminula prošle nedelje.

Pratnja od dva oficira i 32 vojnika iz Prvog bataljona grenadirske garde u crvenim uniformama i šeširima od medveđe kože išla je sa obe strane povorke, a odjekivali su i počasni plotuni sa Big Bena i iz Hajd parka.

Dok je prolazila svečana povorka hiljade ljudi su apaludirali i snimali, a neki od okupljenih su brisali suze.

Kako javlja BBC, kralj Čarls Treći i njegova braća i sestre, princeza Ana i princ Edvard, kao i njegov sin princ Vilijam, danas su nosili vojne uniforme, ali su kraljev brat princ Endru i njegov drugi sin princ Hari bili u odelima.

Bajden razgovarao sa kraljem Čarlsom III

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim i preneo mu izraze saučešća povodom smrti njegove majke, kraljice Elizabete Druge, saopštila je danas Bela kuća

U saopštenju se navodi da se Bajden rado seća kraljičine ljubaznosti i gostoprimstva, preneo je AP. Bajden i prva dama Džil Bajden boravili su u kraljičinom zamku Vindzor u junu.

Bela kuća je navela da je Bajden, takođe, preneo veliko divljenje američkog naroda prema kraljici, čije dostojanstvo i postojanost produbljuju trajno prijateljstvo i poseban odnos između SAD i Velike Britanije.

Bajden će se u ponedeljak pridružiti drugim svetskim liderima na sahrani Elizabete Druge u Londonu.

Komentari (0)

Evropa