Evropa

Ruski odgovor na Vikipediju: Propaganda Kremlja ili enciklopedija "zdravog razuma"

Komentari

Autor: Euronews

15/09/2022

-

22:48

Ruski odgovor na Vikipediju: Propaganda Kremlja ili enciklopedija "zdravog razuma"
Wikipedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nezadovoljni načinom kako se u svetu govori o invaziji na Ukrajinu, ruske vlasti su krajem avgusta pokrenule alternativni izvor informacija kao kontraudar na Vikipediju i taj su projekat nazvali  Runiversalis ili "Runi". 

Ta veb lokacija, iza koje stoji država, naziva sebe "enciklopedijom zdravog razuma“ i ima mnogo sličnosti sa svetski poznatom Vikipedijom, koju pišu i uređuju volonteri na više od 300 jezika. Da bi dobili na verodostojnosti i kredibilitetu, neki od autora ruske enciklopedije tvrde da su baš oni ranije pisali ili uređivali tekstove za Vikipediju.

Sajt je pokrenula Moskva usred rata u Ukrajini, pošto su mnoge internet platforme bile suočene sa cenzurom od strane Kremlja. Ruske vlasti već su kaznile mnoge zbog navođenja informacija iz Vikipedije za koju kažu da je puna "zabranjenih materijala" i "lažnih" sadržaja o ratu.

Pretraživači su primorani da obaveštavaju onlajn korisnike u Rusiji da Vikipedija krši zakone zemlje i kompanije se suočavaju sa kaznama zbog namernog deljenja takozvanih "lažnih vesti" o ruskom delovanju u inostranstvu. Moskva je kriminalizovala upotrebu reči "invazija" ili "rat" i umesto toga svoju agresiju u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom".

I objave  Runiversalisa o "specijalnoj vojnoj operaciji" u skladu su sa narativom Kremlja da Rusija želi da "denacifikuje" i "demilitarizuje" Ukrajinu. Međutim, nije samo rat u pitanju. Na veb-stranici se takođe navodi da će njeni autori promovisati samo "tradicionalne vrednosti" o temama kao što su rod i seksualnost, što izaziva zabrinutost LGBTQ zajednice. 

"Urednici neće polaziti od onoga što piše u zapadnim naučnim časopisima koji su podlegli pritisku LGBT lobija," stoji u izveštaju Runiversalisa na svojoj Telegram stranici.

"Kada neko počne da čita Runiversalis, primetiće da je to platforma za dezinformacije i propagandu Kremlja", rekao je Eto Buziašvili, istraživač- saradnik za Kavkaz u laboratoriji za digitalna forenzička istraživanja (DFRLab) Atlantskog saveta u intervjuu za Euronews.

"Još jedna zanimljiva stvar je ta što kad potražite reference, većina izvora se bazira na zvanične državne institucije kao što su Ministarstvo odbrane ili mediji pod kontrolom Kremlja", rekao je istraživač.

Eto Buziašvili je u svom izveštaju napisao da Runiversalis nije Vikipedija.

"Vikipedija ima transparentnu politiku uređivanja i uređivački nadzor. Nasuprot nje, Runiversalis je propagandna veb lokacija koja se maskira u Vikipediju koristeći stilske dodatke da bi dobila privid potrebnog kredibiliteta", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa