Evropa

Švajcarska potpuno suspendovala sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

12:20

Švajcarska potpuno suspendovala sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije
Švajcarska potpuno suspendovala sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Švajcarske odlučila je danas da u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije, čime su švajcarska vizna pravila za Ruse izjednačena sa pravilima Evropske unije, prenosi Rojters.

Evropski savet je 9. septembra usvojio odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije.

Na ruske državljane će se od početka ove nedelje primenjuju opšta pravila viznog zakonika, što rezultira povećanjem takse za podnošenje zahteva za vizu sa 35 na 80 evra, potrebom za dostavljanjem dodatne dokumentacije, produžetkom vremena obrade vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan, zemlje koja predsedava EU, istakao je da je takva odluka direktna posledica delovanja Rusije i dokaz evropske privrženosti Ukrajini.

"Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od poverenja sa kojima delimo zajedničke vrednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je prekršila poverenje i pogazila osnovne vrednosti. naše međunarodne zajednice“, rekao je on.

Dan ranije, odluku o zabrani ulaska ruskim državljanima sa važećim šengenskim vizama su dogovorile tri baltičke države i Poljska.

Komentari (0)

Evropa