Evropa

Hladno vreme nije smanjilo kilometarski red ispred kraljičinog kovčega: Više od 500 zvanica u ponedeljak na sahrani

Komentari

Autor: FoNet

17/09/2022

-

14:25

Hladno vreme nije smanjilo kilometarski red ispred kraljičinog kovčega: Više od 500 zvanica u ponedeljak na sahrani
Hladno vreme nije smanjilo kilometarski red ispred kraljičinog kovčega: Više od 500 zvanica u ponedeljak na sahrani - Copyright AP Photo/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Britanaca i dalje, uprkos hladnoj noći i danu, stoje u kilometrima dugim redovima da bi odali počast preminuloj kraljici Elizabeti Drugoj.

Očekuje se da će sahrani kraljice Elizabete Druge u ponedeljak, 19. septembra, prisustvovati oko 500 šefova država i stranih velikodostojnika.

Kako navodi BBC, većina lidera zamoljena je da putuje komercijalnim letovima, a saopšteno im je da će biti prebačeni grupno autobusom sa lokacije u zapadnom Londonu.

Ceremonija će biti održana u Vestminsterskoj opatiji, koja može da primi oko 2.200 ljudi.

Očekuje se da će kraljičina sahrana biti jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara održanih u Velikoj Britaniji decenijama unazad.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda potvrdili su da će doći, kao i kralj Vilem-Aleksander i njegova žena, kraljica Maksima, zajedno sa njegovom majkom, bivšom holandskom kraljicom princezom Beatriks.

Kralj Felipe i kraljica Leticija od Španije takođe su prihvatili poziv, kao i kraljevske porodice Norveške, Švedske i Danske.

Sahrani će prisustvovati i američki predsednik Predsednik Džo Bajden prisustvovaće sahrani zajedno sa prvom damom Džil Bajden

Bela kuća je potvrdila da će predsednik Džozef Bajden zajedno sa suprugom Džil Bajden, ali nije sigurno da će prisustvovati još neko od bivših predsednika SAD.

Među zvanicama se očekuju i lideri iz svih krajeva Komonvelta, kojima je kraljica služila kao šefica države tokom čitavog trajanja njene vladavine.

Australijski premijer Entoni Albaneze prihvatio je poziv, kao i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i kanadski premijer Džastin Trudo.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati veliki broj generalnih guvernera, koji služe kao predstavnici monarha u kraljevstvu Komonvelta, zajedno sa liderima svojih zemalja.

Dugogodišnja premijerka Bangladeša Šeik Hasina i predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge navodno su takođe prihvatili poziv.

Indijski premijer Narendra Modi tek treba da potvrdi dolazak.

Svoj dolazak na sahranu potvrdili su predsednici Nemačke i Italije Frank-Valter Štajnmajer i Serđo Matarela, irski premijer Majkl Martin, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol i brazilski predsednik Žair Bolsonaro takođe su potvrdili prisustvo.

Prisustvovaće i japanski car Naruhito, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i francuski predsednik Emanuel Makron.

Iz Pekinga je saopšteno da će na sahranu doći potpredsednik Vang Ćišan kao specijalni izaslanik predsednika Kine Sija Đinpinga.

Islamska republika Iran, dugo godina pod međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa, biće predstavljena samo na ambasadorskom nivou, saopštili su izvori iz Vajthola.

Na sahranu isu pozvani predstavnici Rusije, Belorusije i Mjanmara.

Diplomatski odnosi Velike Britanije i Rusije potpuno su prekinuti otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, a portparol ruskog predsednika Vladimira Putina izjavio je prošle nedelje da on „ne razmišlja" da prisustvuje sahrani.

Invazija je pokrenuta delimično sa teritorije Belorusije, čiji je predsednik Aleksandar Lukašenko, bliski Putinov saveznik.

Velika Britanija je takođe značajno smanjila diplomatsko prisustvo u Mjanmaru od vojnog puča u ovoj zemlji u februaru 2021. godine. 

Komentari (0)

Evropa