Evropa

RAT U UKRAJINI Putinovo obraćanje naciji odloženo za ujutro, Bajdenov savetnik: Moskva sprema mobilizaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

07:59

RAT U UKRAJINI Putinovo obraćanje naciji odloženo za ujutro, Bajdenov savetnik: Moskva sprema mobilizaciju
RAT U UKRAJINI Putinovo obraćanje naciji odloženo za ujutro, Bajdenov savetnik: Moskva sprema mobilizaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 209. dan. Borbe su nastavljene i prethodnog dana, a Zelenski tvrdi da će vojska Ukrajine nastaviti da napreduje. Iz Kijeva stižu tvrdnje da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu Južnoukrajinska, ali i da su iz grobnice koja je otkrivena u blizini grada Izijum forenzičari do sada ekshumirali 146 tela, uglavnom civila. Moskva odbacuje optužbe da je počinila ratne zločine u Harkovskoj oblasti. 

Ključni događaji

  • Iz masovne grobnice kod Izjuma dosad ekshumirano 146 tela
  • Nemačka i Slovenija šalju oružje u Ukrajinu
  • Peskov: Laž da je Rusija počinila ratne zločine u Izjumu
  • Energoatom: Ruska vojska napala nukelarku Južnoukrajinska
  • Samoproglašene Donjecka i Luganske narodna republika, Zaporoška i Hersonska oblasta u kojoj je postavljen proruski režim, najavljuu da će od 23. do 27. septembra održati referendum o otcepljenju od Ukrajine
  • Moskva najavljuje spremnost da prihvati te teritorije u sastav Rusije
  • Svetski zvaničnici osuđuju odluku o referendumu
  • Kijev uz osudu odluke najavljuje da će to značiti ukidanje prostora za pregovore

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.14 Borelj: Referendum je ilegalan

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj nazvao je referendume koji se održavaju na pojedinim teritorijama Ukrajine "ilegalnim".

"Danas su takozvane 'vlasti', koje je Rusija nelegitimno imenovala na teritorijama Ukrajine koje vojno okupira, najavile pripreme za nelegalne 'referendume'. Ovo je pokušaj Rusije da legitimiše svoju nelegalnu vojnu kontrolu i ciljeve da nasilno promeni granice Ukrajine čime se jasno krše Povelja UN i nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi on.

22.50 Američki i ukrajinski tužioci potpisali memorandum

Američki državni tužilac sastao se danas sa glavnim ukrajinskim tužiocem pošto su se njih dvojica dogovorili da bliže sarađuju na procesuiranju više pojedinaca umešanih u ratne zločine.

Merik Garland i ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin razgovarali su o naporima da se počinioci pozovu na odgovornost nakon ruske invazije i potpisali memorandum o razumevanju koji će omogućiti bližu saradnju, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

22.33 Sputnjik: Putinovo obraćanje u sredu u osam

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se javnosti u sredu ujutru u 8 sati, a ministar odbrane Sergej Šojgu govoriće u 8.30 sati, javio je Sputnjik.

21.46 Putinovo obraćanje odloženo?

Putinovo obraćanje naciji koje je svet s nestrpljenjem čekao satima odloženo je do sutra, preneo je Skaj njuz reči Sergeja Markova, ruskog politikologa koji je bivši bliski savetnik Vladimira Putina. Vest je objavio na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Urednica ruskog državnog medija RT, Margarita Simonjan, je na Telegramu jednostavno napisala „idite na spavanje“.

21.11 Makron: To je parodija

Francuski predsednik Emanuel Makron referendume je nazvao novom provokacijom Rusije, kazavši da bi ta zamisao bila smešna da nije toliko tragična. Celi proces Makron je nazvao parodijom, dodao da ta glasanja neće imati pravne posledice i obećao je će Francuska nastaviti vojno pomagati Kijevu. 

21.10 Šolc: Lažni referendum

Nemački kancelar Olaf Šolc je ocenio da će svi referendumi koji bi trebalo da budu održani u istočnoj Ukrajini, na teritorijama pod kontrolom Ruske Federacije, biti "lažni referendumi" koji se ne mogu prihvatiti.

21.00 Saliven: Putin sprema mobilizaciju

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven saopštio je da postoje informacije da se Putin sprema na potencijalne mere mobilizacije, prenela je Nexta.

20.33 Erdogan: Turska neće priznati rezultate referenduma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska takođe neće priznati rezultate referenduma, prenosi NEKSTA.

20.16 Portparol Zelenskog: Referendum ukida pregovore

Bilo kakvi referendumi o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništili bi svaki preostali prostor za pregovore Kijeva i Moskve, rekao je danas portparol ukrajinskog predsednika Serhij Nikiforov.

"Bez referenduma i dalje postoji minimalna šansa za diplomatsko rešenje, a posle referenduma - ne", rekao je Nikiforov, objavio je portal Liga.net.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da bi u slučaju bilo kakvih referenduma trebalo pojačati ekonomske sankcije Rusiji i povećati isporuku oružja Ukrajini, uključujući projektile ATACMS, koji imaju veći domet nego bilo koji sistem koji trenutno poseduje Ukrajina. 

19.51 Kuleba: Sramotni referendumi neće ništa promeniti

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odgovorio je na najavu referenduma u okupiranim teritorijima u istočnoj i južnoj Ukrajini kako bi se pridružili Ruskoj Federaciji.

"Sramotni referendumi neće ništa promeniti. Kao niti hibridna mobilizacija. Rusija je bila i ostala agresor koji je nezakonito okupirao delove ukrajinske teritorije. Ukrajina ima puno pravo osloboditi svoje teritorije i nastaviće to raditi, bez obzira što na to Rusija o tome misli", poručio je.

19.30 Stoltenberg: Lažni referendumi nemaju legitimitet

Lažni referendumi nemaju legitimitet i ne menjaju prirodu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. "Ovo je dalja eskalacija Putinovog rata. Međunarodna zajednica mora da osudi ovo očigledno kršenje međunarodnog prava i pojača podršku Ukrajini", ističe Stoltenberg na Tviteru.

19.12 SAD odbacuju najavljene referendume na istoku Ukrajine

Bela kuća je odbacila danas planove Rusije da održi referendume u istočnim delovima Ukrajine uz ocenu da Moskva možda preduzima korake da bi regrutovala nove trupe u tim oblastima nakon što je pretrpela velike gubitke na bojnom polju.

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena nazvao je najavljene referendume "uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Rojters.

On je rekao da će predsednik Bajden, u svom sutrašnjem govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija uputiti "odlučnu kritiku" Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

18.44 Jermak: Pretnja može biti eliminisana samo silom

Iz kancelarije ukrajinskog predsednik Volodimira Zelenskog reagovali su na naglu rusku najavu održavanja referenduma o pripojenju Rusiji u četiri okupirane regije - Donjecku, Luhansku, Zaporižji i Hersonu, odnosno na 15 odsto ukrajinske teritorije.

"Naivna ucena pretnjama i horor pričama o 'referendumima', 'mobilizacija' onih koji se znaju boriti samo protiv dece i miroljubivih ljudi... Tako izgleda strah od poraza. Neprijatelj je u strahu i primitivno manipuliše", objavio je na Telegramu Andrej Jermak, šef ureda Zelenskog.

"Ukrajina će rešiti ruski problem. Pretnja može biti eliminisana samo silom", dodao je Jermak.

18.33 UEFA izbacila Rusiju iz kvalifikacija za EP 2024.

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da reprezentacija Rusije neće biti u žrebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, koji će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu.

"Svi ruski timovi trenutno su suspendovani odlukom Izvršnog odbora UEFA-e od 28. februara 2022. godine. Ovu odluku je potvrdio Sud za sportsku arbitražu 15. jula ove godine. Rusija zbog toga nije uključena u žreb kvalifikacija za EP od 2022. do 2024. godine", saopštila je UEFA. Opširnije u odvojenoj vesti.

18.29 Morzov: Duma spremna da prihvati teritorije u sastav Rusije

Ruska Duma spremna je da hitno donese sve neophodne odluke u vezi sa prihvatanjem novih teritorija u sastav Ruske Federacije, u skladu sa rezultatima referenduma, izjavio je agenciji Tass predsednik Kontrolnog komiteta parlamenta Oleg Morzov.

"Već imamo iskustvo sa priključenjem Krima Rusiji. Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma procedura može da se završi za samo nekoliko sati. Ako građani to budu želeli, parlament će se sastati po hitnoj proceduri kako bi doneo relevantne odluke", kazao je Morzov.

Prema njegovim rečima, to pitanje ne treba odlagati, "jer će potom uslediti neizbežne pravne, političke i vojne odluke u vezi sa zaštitom ruskih državljana koji žive na teritorijama koje su ušle u sastav Rusije".

18.27 Putin se obraća naciji

Ruski predsednik Vladimir Putin večeras bi trebalo da se obrati naciji. Očekuje se da je njegovo obraćanje povezano s ratom u Ukrajini. Očakuje se i obraćanje ministra odbrane Sergeja Šojgua.

18.24 Zvaničnik: Referendumsko pitanje u zaporožju na ruskom i ukrajinskom

Pitanje na referendumu o pridruživanju Zaporoške oblasti Rusiji biće napisano i na ruskom i na ukrajinskom jeziku, izjavio je danas šef vojno-civilne administracije regiona zaporoškog Jevgenij Balicki.

"Pitanje na glasačkom listiću će glasiti: "Da li ste za to da se Zaporoška oblast otcepi od Ukrajine, uspostavi nezavisnu državu i pristupi Rusiji?", rekao je Balicki u intervjuu televiziji Rosija-24, preneo je TAS S.

16.45 Putin: Ruska industrija će pojačati proizvodnju oružja

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je naredio nadležnima da pojačaju proizvodnju oružja usred borbi u Ukrajini, osudivši napore SAD da očuvaju svoju globalnu dominaciju. Govoreći dok je primao akreditive od stranih ambasadora u Moskvi, Putin je rekao da se "razvoj multipolarnog sveta suočava sa otporom onih koji pokušavaju da održe hegemoniju u globalnim poslovima i kontrolišu sve - Latinsku Ameriku, Evropu, Aziju i Afriku", preneo je AP.

16.23 Rusija pooštrava kazne za dezerterstvo, uništavanje vojne imovine i nepoštovanje naređenja

Donji dom ruskog parlamenta Duma danas je usvojio predlog zakona kojim se pooštravaju kazne za prestupe, kao što su dezerterstvo, uništavanje vojne imovine i nepoštovanje naređenja ukoliko su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbe, javile su agencije. Predlog sada treba da odobri i gornji dom parlamenta, a stupa na snagu pošto ga potpiše ruski predsednik Vladimir Putin. Prema novom predlogu napuštanje vojne jedinice u vreme mobilizacije ili ratnog stanja kažnjava se kaznom do 10 godina zatvora, a ista kazna preti i onima  koji se dobrovoljno predaju neprijatelju,  ili odbiju da idu u borbu ili da se pridržavaju naređenja oficira.

16.20 Rogov: Referendum u Zaporoškoj oblasti od 23. do 27. septembra

Referendum u Zaporoškoj oblasti trajaće nekoliko dana da bi se izbegle gužve, izjavio je danas za radio stanicu Kosmolskaja pravda član glavnog saveta regionalne administracije te oblasti Vladimir Rogov. Takođe rekao je da će referendum u toj oblasti biti održan od 23. do 27. septembra. "Definitivno, referendum će biti održan ne na jednom mestu i ne u toku jednog dana", rekao je Rogov, prenela je agencija TAS S.

14.16 I u DNR referendum o ulasku u sastav Rusije od 23 do 27. septembra

Referendum o ulasku samoproglašene Donjecke Narodne Republike u sastav Rusije biće održan od 23. do 27. septembra, saopštio je danas lider DNR Denis Pušilin. Kako se navodi u saopštenju društvenog pokreta "Donjecka republika", poslanici Narodnog veća DNR usvojili su zakon o referendumu o ulasku republike u sastav Rusije, prenela je agencija RIA Novosti.

Prethodno je predsednik Narodnog veća samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Denis Mirošničenko saopštio da će referendum o ulasku LNR u sastav Rusije biti održan od 23. do 27. septembra. Javne komore LNR i DNR obratile su se juče liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File

 

14.00 Slovenija isporučuje Ukrajini 28 tenkova M55S

Nakon dogovora sa Nemačkom Slovenija će isporučiti Ukrajini 28 tenkova tipa M55S. Isporuka je deo dogovora sa Nemačkom o razmeni u okviru vojne pomoći Ukrajini.

Naime, Slovenija će Ukrajini isporučiti 28 svojih starih tenkova, a zauzvrat od Nemačke dobija vojnu opremu, kako je i dogovoreno u telefonskom razgovoru slovenačkog premijera Roberta Goloba i nemačkog kancelara Olafa Šolca. Prema saopštenju kabineta slovenačkog premijera Slovenija će dobiti od Nemačke 35 vojnih teretnih vozila i pet cisterni.

13.45 Saldo: Biće referenduma u Hersonskoj oblasti

Hersonska oblast donela je odluku da raspiše referendum za ulazak regiona u sastav Ruske Federacije, saopštio je šef administracije Vladimir Saldo.

"Poštovani stanovnici Hersonske oblasti! Razmotrivši obraćanje javnih organizacija i stanovnika regiona, rukovodstvo administracije Hersonske oblasti odlučilo je da održi referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Ruske FederacijeSiguran sam da će rukovodstvo Ruske Federacije prihvatiti rezultate referenduma i da će Hersonska oblast postati deo Rusije, kao punopravni subjekt jedinstvene države. Siguran sam da će ulazak Hersonske oblasti u sastav Ruska Federacija dati sigurnost našem regionu i otvoriti nove mogućnosti na putu povratka mirnom životu. To će biti i trijumf istorijske pravde", napisao je Saldo na svom telegram kanalu.

On je rekao je da će se posle referenduma obratiti predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kako bi što pre pravno potvrdio rezultate.

Associated Press • Euronews Serbia

13.35 Kompanija "PepsiCo" prestala da proizvodi svoja pića u Rusiji

Američka kompanija "PepsiCo Inc" prestala je da proizvodi "Pepsi", "7UP" i "Mountain Dew" u Rusiji skoro šest meseci nakon što je saopštila da će obustaviti prodaju i proizvodnju zbog ruskog napada na Ukrajinu. Najava je usledila nakon što su izveštači Rojtersa posetili desetine supermarketa, prodavnica i teretana u Moskvi i drugim mestima i pronašli limenke i boce "Pepsija" na kojima su štampani datumi proizvodnje u julu i avgustu iz fabrika u Rusiji. 

12.27 Savet EU zvanično odobrio pet milijardi evra zajma Ukrajini

Savet Evropske unije je saopštio danas da je zvanično usvojio odluku o hitnom pružanju pet milijardi evra dodatne makrofinansijske pomoći Ukrajini kroz povoljno dugoročno kreditiranje. Više pročitajte u odvojenoj vesti.

10.45 Tras za povećanje vojne pomoći Ukrajini

Britanska premijerka Liz Tras rekla je u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, da će pomoć Velike Britanije Ukrajini u oružju iduće godine iznositi 2,6 milijardi dolara i da će biti udvostručena u odnosu na ovogodišnju, objavio je danas Rojters.

10.15 Sijarto: Sankcije naškodile Evropi mnogo više nego Rusiji

Evropa više pati od posledica sankcija koje je uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini, nego sama Moskva, i bilo bi najbolje da se odustane od osmog paketa kaznenih mera, jer će on samo dodatno produbiti probleme, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

09.20 Peskov: U ovom trenutku nema izgleda za diplomatsko resenje

U ovom trenutku nema izgleda za političko- diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U ovom trenutku takvi izgledi se ne vide“, rekao je Peskov za Interfaks.

8.45 Ukrajinska vojska nastavila kontraofanzivu na istoku

Ukrajina je saopštila da je njena vojska nastavila napredovanje na istoku na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija, pripremajući se na taj način za mogući napad ruskih snaga u regionu Donbasa, preneo je danas Rojters. Istovremeno, Kijev traži još veće isporuke oružja sa Zapada.

"Okupatori su očigledno u panici", izjavio je predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski za televiziju kasno sinoć, dodajući da je sada fokus na brzom osvajanju teritorija koje su okupirane i uspostavljanju normalnog života.

8.30 Erdogan: Rusija spremna da okonča sukob u Ukrajini što pre

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobednika, završi mirom, a ruski stav "da želi da okonča sve što pre" je veoma važan, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore.

"I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan", izjavio je turski predsednik.

8.15. Načelnik Dnjepropetrovske oblasti: Rusi ispalila 100 granata na Nikopoljski okrug

Ruske snage ispalile su noćas više od 100 granata na Nikopoljski okrug, objavio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne administracije Valentin Rezničenko. Prema preliminarnim podacima nema povređenih, prenosi Unian. U toku je utvrđivanje razmera razaranja. Na mestu napada su spasioci i policija.

07.57 Ukrajinske vlasti: Rusija u ponedeljak izvela 81 napad na ciljeve u Ukrajini

Ruske snage su u ponedeljak izvele 81 napad na objekte na teritoriji Ukrajine, saopštio je jutros generalštab Oružanih snaga Ukrajine. U napadima je oštećena infrastruktura u više od 33 naselja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Navodi se da je infastruktura oštećena, između ostalog, u Slavgorodu, Kramatorsku, Bahmutu, Majorsku, Soledaru, Novopolju, Zaporožju, Nikolajevu i Belogorsku. Ruske snage izvodile su granatiranje na pravcu Severska, Kramatorska i Bahmuta, dodaje ukrajinski generalštab. 

07.40 Britansko Ministarstvo odbrane: Rusi premeštaju svoje podmornice klase "Kilo" u Crnom moru

Bezbedonosni strahovi su skoro sigurno doveli do toga da ruska flota na Crnom moru premesti svoje podmornice klase "Kilo" iz Sevastopolja na Krimu u Novorosijsk na jugu Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem brifingu o ratu u Ukrajni.

07.30 Rat i Ukrajini u fokusu ovonedeljnog samita UN u Njujorku

Rat u Ukrajini dominiraće ove nedelje na dnevnom redu samita UN u Njujorku s obzirom da će UN ove nedelje održati svoju prvi opštu debatu od početka pandemije koronavirusa, prenosi Gardijan. Na samitu GS UN ove nedelje, kako navodi ovaj britanski list, u foks će se staviti odnos SAD i njenih saveznika sa jedne strane, i Rusije sa druge. Govoriće se i o sudbini i globalnoj pomoći Ukrajini zbog ratnih okršaja koji se tamo odvijaju od 24. feburara i njihovih posledica.

Gardijan podseća da je Rusija trenutno u povlačenju na bojnom polju. Generlana skupštna UN glasala je sa 101 za i 19 uzdržanih oko pitanja da se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom omogući da održi unapred snimljen video u kojem bi se obratio. 

07.25 Zvaničnik SAD tvrdi da Vagner grupa regrutuje osuđenike

Ruska privatna vojna kompanija Vagner grupa pokušava da regrutuje preko 1.500 osuđenika za učešće u ratu u Ukrajini, ali mnogi odbijaju da se uključe u ratna dejstva, izjavio je visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

"Naše informacije pokazuju da Vagner grupa trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno stradaju mladi i neiskusni boraci", rekao je američki zvaničnik novinarima govoreći pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Rojters.

07.10 Samoproglašene LNR, DNR i Hersonska oblast traže referendum o ulasku u Rusiju

Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR,DNR) i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, zatražile su hitne referendume o ulasku u sastav Rusije, prenose ruski mediji.

Javne komore LNR i DNR obratile su se liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije, navodi RIA Novosti. Istovremeno je zamenik šefa ruske administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio da stanovnici žele da što pre sprovedu referendum, dodajući da građani žele garancije o ulasku tog regiona u sastav Rusije.

07.00 Iz grobnice kod Izjuma dosad ekshumirano 146 tela

Ukrajinski forenzičari su do sada ekshumirali 146 tela, uglavnom civila iz grobnice u blizini grada Izjum u istočnoj Ukrajini, a na nekim telima su primetni znaci nasilne smrti, rekao je juče regionalni guverner. Predsednik Volodimir Zelenski naveo je da se veruje da je oko 450 tela zakopano na lokaciji u šumi na periferiji Izjuma, koji su ukrajinske snage nedavno ponovo zauzele tokom kontraofanzive u oblasti Harkov, prenosi Rojters. Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, istakao je da je među ekshumiranim telima bilo dvoje dece.

Associated Press

06.45 Slovenija šalje 28 tenkova Kijevu, a Nemačka još mobilnih haubica i municije

Slovenački premijer Robert Golob u ponedeljak je s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom postigao dogovor o slanju 28 slovenačkih tenkova M55S u Ukrajinu, za što će Slovenija od Berlina primiti 40 nemačkih transportnih vozila, saopštila je kancelarija slovenačkog premijera, a prenosi agencija STA.

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht prethodno je izjavila da će njena zemlja Ukrajini obezbediti četiri dodatne samohodne haubice i municiju. Lambreht je rekla da se 10 haubica koje je Nemačka već isporučila Ukrajini i osam iz Holandije dokazalo u borbi, preneo je AP.

profimedia

 

06.30 Peskov: Laž da je Rusija počinila ratne zločine u Izjumu

"Optužbe upućene Rusiji da je počinila ratne zločine u Harkovskoj oblasti su laž, koja se odvija po istom scenariju kao i u Buči", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinska policija ranije je navel da je više od 440 tela pronađeno u masovnoj grobnici u Izjumu, na severoistoku zemlje, koji je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu, kao i da su neke žrtve ubijene u granatiranju i vazdušnim udarima.

06.20 Baltičke države i Poljska zabranili ulazak Rusima sa vizama

Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska od danas zabranjuju ulazak ruskim državljanima sa turističkim vizama, uključujući šengenske vize koje su izdale treće zemlje.

"Odlučili smo da zajednički ograničimo mogućnosti turizma za ruske građane kako bismo zaštitili javni red i bezbednost. Trenutno je nemoguće garantovati da ruski turisti koji dolaze preko Estonije u EU ne predstavljaju bezbednosni rizik“, navedeno je u saopštenju premijera četiri zemlje, prenosi Interfaks.

06.05 Energoatom: Ruska vojska napala nukelarku Južnoukrajinska

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je juče da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu Južnoukrajinska u južnom regionu Mikolajiva. Energoatom navodi da reaktori nisu oštećeni i da rade normalno, preneo je Rojters. Eksplozija se dogodila na oko 300 metara od reaktora, ali, kako se dodaje, oštećene su zgrade u okolini elektrane i obližnja hidroelektrana i dalekovodi.

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa