Evropa

Rusija pooštrava kazne za dezerterstvo, uništavanje vojne imovine i nepoštovanje naređenja

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

17:33

Rusija pooštrava kazne za dezerterstvo, uništavanje vojne imovine i nepoštovanje naređenja
Ruska Duma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Donji dom ruskog parlamenta Duma danas je usvojio predlog zakona kojim se pooštravaju kazne za prestupe, kao što su dezerterstvo, uništavanje vojne imovine i nepoštovanje naređenja ukoliko su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbe, javile su agencije.

Predlog zakona je usvojen u trenutku kada se u Rusiji vodi debata o mogućoj opštoj mobilizaciji, što bi moglo da dovede do eskalacije sukoba u Ukrajini, naveo je Rojters.

Kremlj je prošle nedelje saopštio da nije bilo razgovora o opštoj mobilizaciji u cilju jačanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali se pojedini ruski političari i nacionalisti zalažu za to.

Predlog zakona sada treba da odobri i gornji dom parlamenta, a stupa na snagu pošto ga potpiše ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema novom predlogu zakona napuštanje vojne jedinice u vreme mobilizacije ili ratnog stanja kažnjava se kaznom do 10 godina zatvora, za razliku od dosadašnjih pet godina, prema važećem krivičnom zakonu, preneo je AP.

Oni koji se dobrovoljno predaju neprijatelju, takođe, bi mogli biti kažnjeni na kaznu do 10 godina zatvora, a osuđeni za pljačku do 15 godina zatvora.

Uvodi se i zatvorska kazna do 10 godina za one koji odbiju da idu u borbu ili da se pridržavaju naređenja oficira.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa