Evropa

RAT U UKRAJINI Iz masovne grobnice u Izjumu ekshumirano 447 tela; NATO najavio odgovor na referendume

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2022

-

08:10

RAT U UKRAJINI Iz masovne grobnice u Izjumu ekshumirano 447 tela; NATO najavio odgovor na referendume
RAT U UKRAJINI Iz masovne grobnice u Izjumu ekshumirano 447 tela; NATO najavio odgovor na referendume - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa, Evgeniy Maloletka, Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se 212 dana. Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile da će od danas do 27. septembra, biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti - u samoproglašenim republikama Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Istovremenoj u samoj Rusiji, počela je najavljena mobilizacija, a grupe za ljudska prava tvrde da su vojni pozivi uručeni nekima od uhapšenih na protestima protiv rata i mobilizacije. I dok mnogi Rusi nastoje da pobegnu iz zemlje iz Ukrajine stiže poruka pnima koji to ne ne uspeju: "Predajte se prvom prilikom, nećete biti izručeni Rusiji osim ako to ne želite".

Ključni događaji:

  • Počinju referendumi u četiri okupirane oblasti za pripajanje Rusiji 
  • Komisija UN: Rusija počinila ratne zločine
  • NATO: Rusija lažnim referendumima grubo krši Povelju UN
  • Ukrajina tvrdi da su mnogi zarobljenici pretrpeli mučenje u Rusiji
  • Pojedinim demonstrantima u Rusiji poziv za vojsku stigao u pritvor
  • Podoljak pozvao buduće ruske borce da se predaju prvom prilikom
  • Kuleba zahvalio Srbiji što je primila Ukrajince
  • Gutereš ocenio da je kraj rata u Ukrajini još daleko
  • Blinken pozvao Moskvu da prestane sa nepromišljenim nuklearnim pretnjama

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.13 Slucki: Bezuslovna predaja Ukrajine uslov za pregovore

Pregovori sa Ukrajinom mogući su samo pod uslovom njene potpune predaje, odnosno denacifikacije, demilitarizacije i proglašenja nenuklearnog statusa, što se u ovom trenutku čini nemogućim, izjavio je danas predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne dume i član pregovaračkog tima Leonid Slucki.

"Nažalost, kijevska strana je odustala od svih prethodnih sporazuma", rekao je Slucki u intervjuu za TV kanal "Rosija-24", a prenela agencija TASS.

23.11 Veršinjin: Nastavak kontakata sa UN oko izvoza žitarica

Rusija će nastaviti kontakte sa Ujedinjenim nacijama kako bi postigla konkretne rezultate u vezi sa sporazumom o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je danas za TAS S zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

"Nastavili smo kontakte sa zvaničnicima UN na marginama Generalne skupštine UN. Nastavili smo da razgovaramo o onome o čemu smo prilično detaljno razgovarali u Ženevi", rekao je Veršinjin.

21.56 BBC: Vojnici idu od vrata do vrata i prikupljaju glasove

Ukrajinci su prijavili da naoružani vojnici idu od vrata do vrata u okupiranim delovima zemlje kako bi prikupili glasove za „referendume“ o pridruživanju Rusiji.

„Morate da odgovorite usmeno, a vojnik označava odgovor na listu i zadržava ga“, rekla je jedna žena u Energodaru za Bi-Bi-Si.

U južnom Hersonu, ruski gardisti su stajali sa glasačkom kutijom usred grada kako bi prikupili glasove ljudi. Glasanje od vrata do vrata je organizovano zbog „bezbednosti“, pišu ruski državni mediji.

Tanjug/Ap Photo

 

20.47 Iz masovne grobnice u Izjumu ekshumirano 447 tela

Završena je ekshumacija iz masovne grobnice u Izjumu i otkrivno je 447 tela, preneo je Ukrinform.

"Radili smo nedelju dana bez prekida. Iz grobnica je izvađeno 447 tela mrtvih. Od toga je 215 žena, 194 muškaraca, 5 dece i 22 vojna lica. Pored toga, pronađeni su i posmrtni ostaci 11 osoba čiji pol u ovom trenutku nije moguće utvrditi", objavio je na Fejsbuku šef Nacionalne policije Ukrajine Igor Klimenko.

Prema njegovim rečima, "postoji mnogo tela sa tragovima torture. Policijski kriminolozi i medicinski islednici suočavaju se sa teškim zadatkom - da identifikuju telo svake preminule osobe. Rodbina treba da ih pristojno sahrani".

20.35 Lideri G7 osudili ruske "lažne" referendume

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) osudili su ruske "lažne" referendume, navodeći da su to pokušaj Moskve da stvori "lažni" izgovor za promenu statusa ukrajinske suverene teritorije.

"Nikada nećemo priznati ove referendume koji izgledaju kao korak ka ruskoj aneksiji i nikada nećemo priznati navodnu aneksiju ako do nje dođe", napisali su lideri G7 u zajedničkom saopštenju koje prenosi portparol nemačke vlade, preneo je Rojters.

20.24 NATO: Naš odgovor na referendume veća pomoć Kijevu

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na ruske "lažne" referendume koji se održavaju na teritorijama Ukrajine, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. "Naš odgovor, odgovor NATO je da pojačamo podršku", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Si-En-En.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, najbolji način da se okonča ovaj rat je da se dodatno ojačaju Ukrajinci na bojnom polju kako bi u nekom trenutku mogli da postignu rešenje koje je prihvatljivo za Ukrajinu i koje čuva tu državu kao suverenu, nezavisnu naciju u Evropi.

19.54 Proruske vlasti Energodara: Ukrajinska vojska pokušala da sravni sa zemljom biračko mesto

Proruska vojno-civilna administracija grada Energodar u Ukrajini saopštila je danas da ukrajinska vojska pokušava da sravni sa zemljom glasačko mesto u selu Balki u Zaporoškom regionu, pošto je ispaljeno šest granata iz haubica hovicer američke proizvodnje. "Nacionalisti ukrajinskih oružanih snaga pokušavaju da unište glasačko mesto pripremljeno za 27. septembar za stanovnike Balkija", objavila je vojno-civilna administracija Energodara, preneo je TASS.

18.24 Skupovi podrške Putinu u Moskvi i Groznom

Po 50.000 ljudi okupilo se u Moskvi i Groznom u znak podrške referendumima u samoproglašenim republikama Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, javlja agencija RIA Novosti.

18.23 Peskov: Laž je da je mobilisano više od 300.000 ljudi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je lažna informacija da je Rusija mobilisala više od 300.000 ljudi. Kako prenosi agencija RIA Novosti, ranije su se u brojnim medijima i na Telegram kanalima pojavili izveštaji da je mobilisano više od milion ljudi.

"Ovo su sve lažni izveštaji", rekao je Peskov za RIA Novosti.

17.28 Finska će ograničiti ulazak u zemlju ruskim državljanima

Kancelarija predsednika Finske Saulijia Ninista saopštila je da je ta zemlja donela odluku o ograničavanju ulaska ruskih državljana u Finsku i izdavanje viza "zbog ozbiljne štete za međunarodnu saradnju Finske". Ranije u toku dana saopšteno je da su nastavljene saobraćajne gužve na finsko-ruskoj granici, a potvrđeno je Rojtersu iz granične službe Finske.

Takođe je navedeno da je broj ruskih državljana koji su ušli u četvrtak u Finsku više nego dvostruko veći u odnosu na nedelju ranije. Gužve na granici sa Finskom počele su kada je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz mobilizaciji u Rusiji, prvoj od Drugog svetskog rata.

16.26 Antonov: Verujemo da neće biti nuklearnog rata sa SAD

Moskva želi da veruje da se odnosi sa Vašingtonom nisu toliko pogršali da bi mogli da eskaliraju do nuklearnog konflikta, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

On je dodao da je Rusija posvećena principu da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu i da se to nikada ne sme dogoditi. Ruski diplomata je istakao da su SAD "praktično uništile sve što se napravilo na polju kontrole naoružanja u prethodnim decenijama".

15.33 Rjabkov: Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva nikome ne preti nuklearnim oružjem, ali je upozorio na rizik od intervencije Zapada u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, uputivši poziv Vašingtonu da "izbegava situaciju koja bi mogla da dovede do direktnog vojnog sukoba s Rusijom".

14.37 Peskov: Za DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast važio bi Ustav Rusije

Ustav Rusije će važiti za DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast u slučaju njihovog ujedinjenja sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će najviši državni akt važiti i za te teritorije ukoliko se Kijev odluči na napad na njih.

"Bezuslovno. Na tim teritorijama će početi da važi Ustav Rusije. Sve je sasvim jasno po tom pitanju“, rekao je on na brifingu za novinare, prenosi Sputnjik. Peskov je dodao i da Moskva polazi od toga da je osigurano da bezbednost bude na visokom nivou na teritorijama na kojima se održavaju referendumi o ujedinjenju s Rusijom.

Govoreći o mobilizaciji, on je naveo da se Kremlj ponosi ljudima koji su se sami javili u vojne odseke u prvim satima od kada je počela delimična mobilizacija. Upitan da li ima dobrovoljaca i među zaposlenima u Kremlju rekao je da mu takvi primeri nisu poznati. Peskov je rekao i da je pregovarački proces sa Ukrajinom potreban, ali da Moskva ne vidi pretpostavke za njihovo obnavljanje.

14.00 Balicki: Otkrili smo ukrajinske sabotere u Zaporožju

Proruski administrator Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki rekao je danas da su dva automobila sa "ukrajinskim saboterima" ušla u taj region, preneo je TAS S. Grupa je otkrivena u blizini grada Polohi i stvari se "rešavaju", prenele su RIA Novosti izjavu Balickog. Ovaj region je pojačao kontrolne punktove i uveo ograničenja na ulazak u oblast, kao deo bezbednosnih mera dok traje referendum o pripajanju Zaporoške oblasti Rusiji.

Associated Press

13.08 Ambasador SAD: Rusi deportovali do 1,6 miliona Ukrajinaca

Američka predstavnica u Savetu UN za ljudska prava, Mišel Tejlor, izjavila je danas, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Rusija prisilno deportovala između 900.000 i 1,6 miliona Ukrajinaca. Ona je istovremeno pozvala nadležnu Komisiju UN da sprovede istragu u vezi sa tim navodima, prenosi Rojters.

"Pozivamo članove Komisije da nastave da istražuju sve veći broj dokaza o ruskim operacijama prisilnog deportovanja i nestancima", rekla je američka ambasadorka Tejlor u obraćanju Savetu UN za ljudska prava u Ženevi. "Brojni izvori ukazuju da su ruske vlasti privodile i prisilno deportovale između 900.000 i 1,6 miliona ukrajinskih građana", dodala je Tejlor, prenela je britanska agencija.

12.59 Komisija UN: U Ukrajini počinjeni ratni zločini

Predsedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu Erik Moze izjavio je danas da je zaključeno da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, a na osnovu dokaza prikupljenih u četiri regiona te zemlje. "Na osnovu dokaza koje je prikupila, Komisija je zaključila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini", rekao je Moze u Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Njegovo obraćanje usledilo je nakon istraga sprovedenih u Kijevu, Černihovu, Harkovu i Sumiju gde je Komisija posetila 27 mesta i razgovarala sa više od 150 svedoka i žrtava nasilja, navela je britanska agencija. Nezavisnu komisiju formirao je Savet UN za ljudska prava u martu, povodom navoda o zločinima počinjenim u Ukrajini od 24. februara, kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u toj zemlji.

11.18 Lukašenko: Neće biti mobilizacije u Belorusiji

U Belorusiji neće biti mobilizacije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. On je rekao da pojedine opozicione partije pokušavaju da razviju tezu o tome da je u Belorusiji moguća mobilizacija, kao u Rusiji. "Neće biti mobilizacije.To je laž", rekao je Lukašenko, prenosi Belta.

09.20 Rogov: Eksplozija u Melitopolju teroristički napad

Eksplozija koja je jutros ođeknula u Melitopolju je teroristički napad, a eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini privatne kuće, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. Prethodno je saopšteno da je u jutarnjim satima u Melitopolju ođeknula eksplozija. "Izvršen je još jedan teroristički napad režima Zelenskog. Eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini privatne kuće. Izbačena je iz automobila, povređenih nije bilo", rekao je Rogov za RIA Novosti. Naveo je da su podaci o automobilu predati policiji i da je potraga za njim u toku.

08.55 Staruh: Troje povređenih u ruskom raketnom napadu na Zaporožje

Tri osobe su lakše povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Zaporožje, izjavio je načelnik oblasne vojne uprave Oleksandar Staruh. On je na Fejsbuku napisao da je u gradu uništen civilni infrastrukturni objekat, da su oštećene kuće i automobili u okolini, prenosi Interfaks Ukrajina. Jedna od raketa pogodila je gradilište u blizini grada, a povređenih u tom napadu nije bilo.

Euronews TV

08.40 Kijev: Rusija izvela četiri raketna i 27 vazdušnih udara

Ruske snage su u protekla 24 sata izvele četiri raketna i 27 vazdušnih udara na ciljeve u Ukrajini, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Izvedeno je više od 75 napada višecevnim raketnim sistemima na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform. Navodi se da ruske snage nastavljaju aktivnosti na potpunom zauzimanju Donjecke oblasti, organizovanju odbrane i zadržavanju teritorija koje kontrolišu. Ukrajinski generalštab dodaje da ruske snage granatiraju položaje ukrajinskih snaga duž cele linije razdvajanja i pokušavaju da povrate izgubljene položaje.

08.25 DNR: Sedam poginulih u granatiranjima ukrajinskih snaga

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je da je u protekla 24 sata sedmoro civila poginulo u granatiranjima teritorije DNR koja su izvele ukrajinske trupe. U granatiranjima je povređeno osam osoba, navodi agrencija RIA Novosti.

08.10 Počelo glasanje na referendumima

Stanovnici samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR), kao i teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod ruskom kontrolom, glasaće na referendumima o pristupanju Rusiji od danas pa do 27. septembra. Pitanje hitnog održavanja referenduma pokrenula su ranije ove nedelje veća DNR i LNR, prenosi TAS S. Datumi referenduma određeni su u utorak, a lokalni parlamenti su jednoglasno usvojili referendumske zakone, dok su izborne vlasti odobrile proceduru.

07.50 NATO: Lažni referendumi u Ukrajini grubo kršenje Povelje UN

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja". "Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Severnoatlantskog vojnog saveza.

"Saveznici u NATO neće priznati njihovu nelegalnu i nelegitimnu aneksiju. Ove teritorije su Ukrajina", kaže se u saopštenju.

07.40 Lavrov u UN: Pitajte Kijev da objavi imena žrtava u Buči

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da od ukrajinskih vlasti traži da objave spisak ljudi ubijenih u ukrajinskom gradu Buči. "Molim vas, pitajte ukrajinske vlasti da preduzmu ovaj jednostavan korak i objave imena ljudi čija su tela razbacana po Buči. Tražio sam ovo mesecima, ali niko ne želi da odgovori. Gospodine generalni sekretare, najmanje što biste mogli je da iskoristite svoj autoritet", rekao je Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, preneo je TAS S.

Ukrajina je 3. aprila optužila ruske snage da su izvršile masakr u Buči, kod Kijeva, a lokalne vlasti su saopštile da je ubijeno 419 ljudi.

Associated Press • FRONTLINE PBS • Euronews Serbia

07.20 Sijarto: Mađarska ne vidi razlog za nove sankcije Rusiji

Mađarska ne vidi razlog da se nastavi sa usvajanjem novog paketa sankcija Rusiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prenosi TAS S. "Naš stav je kristalno jasan. Ne vidimo nikakav racionalan razlog da se ide na još jedan paket sankcija, posebno kada je reč o energetici.

"Energija je za nas jasna crvena linija. Nismo spremni da primoravamo mađarski narod da plaća cenu rata za koji apsolutno nije odgovoran“, rekao je mađarski ministar novinarima, prenosi TAS S.

06.50 Ukrajinska služba: Mnogi zarobljenici pretrpeli mučenje u Rusiji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je juče da je prilično visok procenat oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su pretrpeli mučenje dok su bili u ruskom pritvoru. Budanov je o tome govorio na konferenciji za novinare dan nakon što je dogovorena razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine u kojoj je učestvovalo skoro 300 ljudi, uključujući strance, prenosi Rojters.

Neki od ukrajinskih zarobljenika koje je Rusija oslobodila trenutno su na rehabilitaciji u bolnici u Ukrajini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski na istoj konferenciji za novinare.

06.45 Demonstrantima stigli pozivi za vojsku

Pojedinim Rusima uhapšenima na demonstracijama protiv odluke predsednika Vladimira Putina o uvođenju delomične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je juče udruženje za ljudska prava OVD-Info, javlja Rojters.

06.40 Podoljak mobilisanim Rusima: Predajte se prvom prilikom

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog poslao je poruku Rusima koji će biti prisilno mobilisani i poslani na front.

"Prisilno regrutovani Rusi koji ne želite da sramotno umirete u stranoj zemlji, predajte se kad se ukaže prva prilika. Ukrajina vam garantuje život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji osim ako to ne želite", napisao je.

06.35 Kuleba: Hvala Srbiji što je primila Ukrajince

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, koji je zahvalio Beogradu na prijemu ukrajinskih izbeglica koje su se sklonile u Srbiju zbog ruskog napada.

"Tokom našeg sastanka, gospodin Selaković je ponovio srpsku podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu. Pozvao sam Beograd da uskladi svoju politiku po pitanju rata u Ukrajini sa politikom EU. Takođe, zahvalio sam Srbiji što je prihvatila Ukrajince koji su pobegli od rata", naveo je Kuleba.

06.30 Gutereš: Ne nazire se kraj rata u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je juče da nema naznaka da će se konflikt u Ukrajini završiti u skorije vreme. "Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znakove slabljenja. Najnoviji razvoj događaja je opasan i uznemirujući. To su sve dalji koraci od bilo kakvih perspektiva za mir", kazao je Gutereš, preneo je TASS. On je pozvao države da ponove svoju posvećenost da ne koriste nuklearno oružje i da ih u potpunosti odbace.

Komentari (3)

Драган

23.09.2022 10:20

Грубо кршење повеље УН-а Ајде? Немојте рећи? Ма н'и ваљда? А где сте били да осудите своје акције задњих 30 година и бомбардовање Србије, економске једностране санкције .... све противно повељи УН-а и међународног права. Како тада повеља УНа није била релевантна него ваши приземни, а често и подземни интереси? 1999 је убијено међунродно право и повеља УНа. Америка и НАТО су је убили. Од тада они више - не важе и не потоје. Руси су рекли - не отварајте пандорину кутију, запад се изругивао са Русима и игнорисао их. Сада гледајте природне последице вашег отварања пандорине кутије и гажења права другиха народа и држава. Од сада ће се односи оснивати само на основама реалног односа снага - и воље народа - изражених на референдуму. Нема више међунродног права има смо "право" јачега, а то је ситем који су НАТО и колективни запад увели у међународне односе, систем џунле и дивљаштва - врвара.

Марија

24.09.2022 08:28

Запад не признаје народну вољу када није у складу са њиховим плановима. На КиМ није ни било референдума када су шиптарски стерорист прогласили RepubljikKosova

Evropa