Evropa

RAT U UKRAJINI Sastanak zvaničnika EU zbog poteza Moskve, Zelenski u UN: Ukrajina ima pet zahteva za mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

08:31

RAT U UKRAJINI Sastanak zvaničnika EU zbog poteza Moskve, Zelenski u UN: Ukrajina ima pet zahteva za mir
RAT U UKRAJINI Sastanak zvaničnika EU zbog poteza Moskve, Zelenski u UN: Ukrajina ima pet zahteva za mir - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky, Konstantin Zavrazhin

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 210 dan. Ruska najava referenduma u samozvanim LNR, DNR, Zaporoškoj  i Hersonskoj oblasti od 23. do 27.septembra izazvala je burne reakcije najvećih svetskih lidera. Upravo zbog toga svet je juče s nestrpljenjem očekivao obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina ali je ono, bez obrazloženja, odloženo je za danas. Očekivano obraćanje bacilo je u drugi plan i zasenilo i Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija na kojoj je rat u Ukrajini bio jedna od glavnih tema.

Ključni događaji:

  • Putin se obratio javnosti, najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji
  • Ruski ministar Sergej Šojgu rekao da će biti pozvano 300.000 rezervista
  • U samozvanim LNR, DNR, Zaporoškoj  i Hersonskoj oblasti od 23. do 27.septembra najavljen referendum u ulasku u sastav Rusije
  • Najava referenduma izazvala oštar odgovor zapadnih lidera i Turske
  • Ukrajina smatra da referendum ukida mogućnost bilo kakvih pregovora
  • Stoltenberg: Lažni referendumi nemaju legitimitet
  • Širom Rusije protesti zbog najavljene mobilizacije i rata, uhapšeno više od 1.000 osoba
  • Savet Ruske Federacije odobrio izmene krivičnog zakona o služenju vojnog roka
  • Zelenski pred GS UN izneo uslove za mir i tražio kaznu za Rusiju

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

00.11 Zelenski: 215 zarobljenih ukrajinskih boraca stiže kućama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u večernjom obraćanju naveo da je upravo završio razmenu i da će 215 ukrajinski boraca među kojima je naveo i imena onih koji su zarobljeni u fabrici Azovstalj u Marijupolju stići kući.

"Dovodimo kući naše ljude. Ovo je definitivno pobeda za našu državu, za celo naše društvo. I najvažnije, za 215 porodica koje će moći da vide svoje voljene na sigurnom", rekao je Zelenski.

23.36 Zelenski pred UN: Protiv Ukrajine počinjen zločin, tražimo pravednu kaznu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u unapred snimljenom video obraćanju Generalnoj skupštini UN rekao da je protiv Ukrajine počinjen zločin.

"Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtevamo pravednu kaznu za to", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je dodao da Ukrajina ima pet zahteva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora. Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbednosne garancije i rešenost Ukrajine i njenih saveznika, istakao je on. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

 

23.00 Tras i Bajden: Postupci Putina zahtevaju nastavak podrške Ukrajini

Britanska premijerka Liz Tras i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se danas da postupci predsednika Rusije Vladimira Putina zahtevaju da saveznici nastave ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini, saopšteono je iz kabineta britanske premijerke. "Dvoje lidera su osudili Putinove nedavne ratoborne izjave o Ukrajini", rekao je portparol Trasove.

22.24 Protest u Beogradu: Ukrajini mir - sloboda Rusiji"

Pokret "Rusi, Ukrajinci, Srbi i Belorusi protiv rata" organizovali su u centru Beograda skup protiv rata u Ukrajini i najavljene mobilizacije u Rusiji.

Učesnici protesta su nosili plavo-bele zastave, zastave Ukrajine i transparente sa natpisima „Putin je ubica“ na srpskom i engleskom jeziku i „Zaustavite rat u Ukrajini“, "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji"... Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

21.40 Lavrov: Zapad nastoji da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini

Zapad na čelu sa SAD otvoreno nastoji da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za američki magazin "Njuzvik".

"Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici su spremni da žrtvuju Ukrajinu zarad svojih geopolitičkih ciljeva. Da bi ih postigli 'pumpaju' zemlju oružjem, a to dovodi do eskalacije i produženja sukoba. To odlaže izglede za njegovo rešavanje", rekao je Lavrov, preneo je TAS S.

Lavrov je istakao da je "pomahnitali" odgovor SAD i njihovih satelita na rusku specijalnu vojnu operaciju stavio tačku na čitavu eru saradnje između Moskve i Zapada.

19.55 Šolc: Neprihvatljiva pretnja Putina nuklearnim oružjem

Bilo kakva pretnja ruskog predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje je "neprihvatljiva", ali Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu i pokušaće da spreči eskalaciju rata između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Mi ćemo se držati našeg izbalansiranog i odlučnog kursa u davanju podrške Ukrajini, kao i nastojanja da sprečimo eskalaciju rata između Rusije i Ukrajine. Nastavićemo i dalje to da činimo", rekao je Šolc za televiziju ARD, preneo je Rojters.

19.46 Šefovi diplomatija EU održaće hitan sastanak u Njujorku

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće hitan sastanak u Njujorku kasnije danas, saopštile su diplomate. Sastanak će biti održan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju. Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je da Putinova najava, koja uključuje poteze koji vode pripajanju delova ukrajinske teritorije i pretnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije, pokazuje paniku i očaj.

"Ministri moraju da razgovaraju o ovoj pretnji, da ponove stalnu podršku Ukrajini i da upozore međunarodnu zajednicu o neprihvatljivoj situaciji u koju Putin sve nas dovodi", rekao je Borelj novinarima, preneo je Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

19.33 Rusija oslobodila deset ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat 

Rusija je danas, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika, zarobljenih u Ukrajini, izjavio je saudijski zvaničnik. Među njima je i jedan hrvatski državljanin - Vjekoslav Prebeg, kome je u Donjecku zaprećena smrtna kazna. Opširnije u posebnom tekstu.

19.22 U Rusiji privedeno više od 1.000 protivnika rata i mobilizacije

Širom Rusije večeras su, uprkos zabrani i hapšenjima, održani protesti nakon najave ruskog predsednika Vladimir Putina da će u zemlji biti proglašene delimična mobilizacija. Ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info saopštio je da je više od 1.000 ljudi uhapšeno širom Rusije. Opširnije u posebnom tekstu.

18.23 Makron: Putinova odluka greška

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da su planovi ruskog predsednika Vladimira Putina o proglašenju delimične vojne mobilizacije zbog rata u Ukrajini "greška" koja će dodatno izolovati Rusiju. "Nuklearne sile sada moraju da se ponašaju odgovorno", rekao je Makron povodom Putinove objave.

18.00 Fon der Lajen i Tras: Ruska invazija doživljava neuspeh

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da naredi delimičnu mobilizaciju u ratu protiv Ukrajine znak je slabosti, ocenile su u zajedničkom saopštenju šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanska premijerka Liz Tras. "Ruska invazija doživljava neuspeh", navele su zvaničnice u saopštenju objavljenom posle sastanka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku, preneo je Rojters.

17.47 Putin: Rusija neće izgubiti suverenitet i popustiti pod ucenama

Predsednik Rusije Vladimir Putin, izjavio je danas da Rusija neće izgubiti suverenitet i da neće popustiti pred ucenama i zastrašivanjem. Govoreći na događaju organizovanom povodom 1.160 godina ruske državnosti, Putin je pohvalio rusku vojsku, za koju je kazao da se bori da spase ljude u regionu Donbasa, preneo je Rojters.

17.25 Bajden: Jedino je Rusija želela rat

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini. U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters. Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

16.51 Kuleba pozvao na još sankcija Rusiji i udvostručavanje podrške Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je danas da je jedini odgovarajući odgovor na Putinove ratoborne pretnje da se udvostruči podrška Ukrajini.

"Još sankcija Rusiji. Više oružja Ukrajini. Više solidarnosti sa Ukrajincima", naveo je Kuleba u objavi na društvenoj mreži Tviter.

16.37 Borelj: Pretnja nuklearnim oružjem neprihvatljiva

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas, reagujući na govor predsednika Rusije Vladimira Putina, da je pretnja nuklearnim oružjem neprihvatljiva i realna opasnost.

"Međunarodna zajednica mora da se ujedini u sprečavanju takvih akcija. Svetski mir je ugrožen", navodi se u objavi Borelja na društvenoj mreži Tviter.

15.44 Savet Ruske Federacije odobrio izmene krivičnog zakona o služenju vojnog roka

Savet Ruske Federacije odobrio je danas izmene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka koje je Državna Duma usvojila dan ranije. Da bi ove izmene i dopune stupile na snagu, zakon mora da potpiše predsednik Ruske Federacije.

Kako se navodi u dokumentu, kao otežavajuća okolnost za krivična dela protiv služenja vojnog roka smatraće se sva kršenja zakona koja su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i "u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja i u ratnom periodu", prenosi RIA Novosti.

Pored toga, krivično će biti sankcionisano i neizvršavanje vojnih naređenja, otpor načelniku vojne službe, neovlašćeno napuštanje mesta službe, dezerterstvo, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine ukoliko se dogodio "tokom vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava".

15.27 Zelenski: Putin želi da udavi Ukrajinu u krvi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da Vldimir Putin želi da "utopi Ukrajinu u krvi", nakon što je ruski lider jutros pozvao na delimičnu mobilizaciju u Rusiji. Govoreći za Bild TV, Zelenski je rekao da Putina nije briga da li "ubija Ruse isto kao i Ukrajince".

"On želi da udavi Ukrajinu u krvi, uključujući krv i njegovih sopstvenih vojnika", rekao je on, prenosi Independent.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

14.45 Peskov: Vlast još ne razmatra punu mobilizaciju

Odluka o delimičnoj mobilizacije doneta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju rekao kako su se uslovi promenili tokom specijalne vojne operacije. Predsednik Putin je bio taj koji je rekao da smo zapravo suočeni sa vojnim potencijalom NATO i niza drugih zemalja koje su nam trenutno neprijateljske", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, a prenela je ruska agencija TASS.

Portparol Kremlja je ponovio izjavu od prošle nedelje da vlasti još ne razmatraju punu mobilizaciju. Takođe je precizirao da će ruska vlada vrlo brzo objaviti koje kategorije građana će biti izuzete od mobilizacije rezervista sa vojnim iskustvom.

13.40 Kadirov podržao odluku Putina o mobilizaciji

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov podržao je odluku Putina o delimičnoj mobilizaciji i naveo da je Zapad pokušao da pobedi Rusiju naoružavajući Ukrajinu.

"Vidimo da trenutna situacija oko naše države predstavlja pretnju po njenu bezbednost. Siguran sam da nikome nije tajna da se poslednjih godina vodio rat protiv Rusije i to na najpodliji način. U nekoj fazi, ovaj rat je nosio skrivenu formu, ali sada je to svima očigledno", ocenio je on u objavi na Telegramu.

On tvrdi da je veoma važno da se završi započeta takozvana "specijalna operacija" u Donbasu.

"Jer u suprotnom umišljeni neprijatelj može doći u našu zemlju, u naše gradove i sela, u naše domove. Sprovođenje NVO je neophodna mera za suprotstavljanje neprijatelju. Kako kaže naš predsednik Vladimir Putin: „Ako je tuča neizbežna, prvi treba da udarite", naveo je Kadirov.

13.27 Putin povećao ulog: Referendumi i mobilizacija u Rusiji uvod u novu fazu rata 

Ukoliko Moskva prizna DNR, LNR, Zaporošku i Hersonsku oblast kao svoje teritorije, onda će moći da proglasi da ukrajinska vojska napada Rusku Federaciju i da koristi sva raspoloživa sredstva za odvraćanje kontranapada, upozoravaju analitičari i ističu da to znači veći rizik od dalje esklacije. Kada se to posmatra zajedno za najavom delimične mobilizacije rezervista u Rusiji, to bi mogla da bude uvod u novu fazu rata koja će biti još brutalnija. Opširnije u posebnom tekstu.

13.00 Rusija hitno izmenila zakon o vojnoj službi, oštrije kazne za dezerterstvo i izbegavanje mobilizacije

Savet Rusije odobrio je hitne izmene i dopune zakona o vojnoj službi. On predviđa znatno oštrije kazne, pa tako svako ko se preda dobija 10 godina zatvora, ista tolika kazna je iz za dezerterstvo i nedolazak na regrutaciju, a ta kazna sleduje i za svako kršenje ugovora o odbrani države.

12.31 Litvanija podigla borbenu gotovost, Finska prati situaciju

Litvanija je danas podigla stepen borbene gotovosti svojih jedinica za brzo reagovanje da bi sprečila svaku eventualnu provokaciju sa ruske strane, objavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas nakon što je Moskva proglasila delimičnu mobilizaciju.

Pošto će Rusija sprovesti mobilizaciju i u regionu Kalinjingrada, u susedstvu Litvanije, Viljnus ne može samo da čeka, već mora da se pripremi, napisao je Anušauskas na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen rekao je danas da ta zemlja pažljivo prati situaciju u susednoj Rusiji posle ukaza o delimičnoj mobilizaciji.

"S obzirom na okruženje, mogu da kažem da je situacija stabilna i mirna, a naše snage su dobro pripremljene", rekao je Kaikonen, prenosi Rojters.

12.25 Ruska opozicija pozvala na proteste protiv Putina

Ruska opozicija pozvala je danas na proteste protiv ruskog predsednika Vladimira Putina nakon što je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji 300.000 rezervista. Najistaknutiji ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, rekao je da Putin šalje još Rusa u smrt zbog neuspelog rata, prenosi Rojters.

„Jasno je da se zločinački rat pogoršava, produbljuje, a Putin pokušava da u to uključi što više ljudi“, rekao je Navaljni u video poruci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi advokati.

Ruske antiratne grupe pozvale su na ulične proteste protiv naredbe o mobilizaciji. Antiratna koalicija Vesna ocenila je u saopštenju da „mobilizacija znači da će hiljade ruskih muškaraca - naših očeva, braće i muževa - biti bačeni u ratnu mašinu za mlevenje mesa“.

12.14 Šojgu naredio početak mobilizacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je danas da počne realizacija ukaza predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji. Šojgu je izjavio da je potrebno pojačati bezbednost vojnih odseka gde će se obavljati delimična mobilizacija.

"Neophodno je blagovremeno i kvalitetno organizovati obaveštavanje građana, pojačati mere za suzbijanje provokacija i protivzakonitih radnji, kao i zaštitu vojnih odseka, mesta za prijem i okupljanje građana", rekao je ruski ministar odbrane, prenosi Sputnjik.

 

 

Naveo je da je došlo vreme "da se iskustvo stečeno tokom godišnjih strateških vežbi primeni u praksi“.

12.08 Kremlj: Uskoro ćemo objaviti ko je izuzet od mobilizacije

Ruska vlada vrlo brzo će objaviti koje kategorije građana će biti izuzete od mobilizacije rezervista sa vojnim iskustvom, najavio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da u razgovoru sa novinarima prokomentariše mogućnost zatvaranja granica kako bi se sprečilo da građani izbegnu poziv na mobilizaciju, prenosi Rojters.

12.00 Predstavnički dom usvojio zakon za sprovođenje sankcija

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon koji će omogućiti primenu sankcija protiv više od 200 ruskih zvaničnika, biznismena, preduzetnika, javnih ličnosti i ostalih koje Vašington sumnjiči za korupciju i kršenje ljudskih prava, preneo je danas TASS.

Zakon je usvojen juče na inicijativu kongresmena Toma Malinovskog i treba da ga usvoji i američki Senat, a potpiše predsednik Džozef Bajden da bi stupio na snagu. Sankcije su uvedene protiv Rusa koji podržavaju rusku vladu i specijanu vojnu operaciju u Ukrajini.

Listu sankcija je sačinila Antikorupcijska fondacija, a na njoj se pojavljuju imena pojedinih Rusa kojima su već uvedene sankcije. Na osnovu zakona Bajdenova administracija treba da revidira sankcije protiv svake osobe posebno ili da objasni Kongresu zbog čega sankcije ne mogu da se sprovedu.

11.48 Kosačov: Napad na oslobođene teritorije biće napad na Rusiju

Nakon referenduma napad na oslobođene teritorije smatraće se napadom na Rusiju, izjavio je danas potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

"Posle referenduma, zaštita ljudi u ovom regionu neće biti naše pravo, već naša dužnost. Napad na ljude i teritorije biće napad na Rusiju. Sa svim posledicama", napisao je Kosačov na Telegramu, prenela je agencija RIA Novosti. Istakao je da se više neće voditi računa o mišljenju Zapada.

"Priznavanje ili nepriznavanje rezultata referenduma na slobodnim teritorijama je čisto unutrašnje mišljenje američkih političara i njihovih sluga, uplašenih predstojećim slomom jednopolarnog sveta", kazao je Kosačov.

Kako je rekao, izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja potrebno je da se stavljaju u isti koš sa njihovim obećanjima da se neće širiti NATO i da je to samo odbrambeni savez.

11.28 OEBS osudio najavljene referendume u Ukrajini

Najviši zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudili su danas planove za održavanje referenduma u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga, saopšteno je danas iz te organizacije.

Planove za održavanje referenduma osudili su poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt i direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Mateo Mekači.

"Bilo kakve izbore ili referendume na teritoriji Ukrajine mogu raspisati i sprovesti samo legitimni organi vlasti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima. Stoga će planirani referendumi biti nezakoniti", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Dodaju da bi svaki referendum koji se planira uz podršku snaga koje nezakonito sprovode kontrolu na okupiranim teritorijama bio u suprotnosti sa međunarodnim standardima i obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu, a ishod takvog izjašnjavanja neće imati pravu snagu.

11.12 Papa: Ukrajinci mučenički narod koji se suočava s torturom

Papa Franja izjavio je danas da su Ukrajinci suočeni sa divljaštvom, monstruoznostima i torturom i nazvao ih je "mučeničkim" narodom, prenosi Rojters.

U obraćanju na kraju audijencije na Trgu Svetog Petra, papa, koji nije posebno imenovao Rusiju, govorio je okupljenima o razgovoru koji je u utorak imao sa kardinalom Konradom Krajevskim, njegovim izaslanikom koji je napadnut u Ukrajini kad je doneo humanitarnu pomoć.

10.40 Kina poziva na dijalog nakon obraćanja Putina

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan", prenosi Rojters.

10.01 Kigan: Putinov govor izaziva strah od eskalacije sukoba

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina izaziva strahovanje od eskalacije sukoba i pretnje koje je uputio moraju se shvatiti ozbiljno, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Džilijan Kigan.

Ona je, za Skaj njuz, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

09.45 Nemačka: Mobilizacija u Rusiji dalja eskalacija sukoba

Delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor, izjavio je danas nemački vicekancelar Robert Habek.

On je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", prenosi Rojters.

09.32 Podoljak: Delimična mobilizacija u Rusiji "predvidljiv korak"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, ocenio je danas da je najavljena delimična mobilizacija u Rusiji "predvidljiv korak" koji će se pokazati krajnje nepopularnim. Podoljak smatra da se rat u Ukrajini ne odvija prema planu Moskve.

On je u poruci Rojtersu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da prebaci na Zapad krivicu za otpočinjanje "ničim izazvanog rata" i za pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji.

08.57 Šojgu: Borimo se s kolektivnim Zapadom, biće pozvano 300.000 vojnika

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da se delimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.

Šojgu je, obraćajući se javnosti posle Putina, rekao da će oni koji će biti pozvani dobiti vojnu obuku, pre nego što budu raspoređeni. Šojgu je rekao da se Rusija u Ukrajini bori sa kolektivnim  Zapadom.

On je poručio da skoro sva satelitska mreža NATO radi protiv Rusije u Ukrajini i da Ukrajina sve češće koristi zapadno oružje za napad na civile. Šojgu je rekao da Zapad isporučuje Ukrajini oružje u ogromnim količinama.

On tvrdi da je Rusija u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini izgubila 5.937 ljudi, a Ukrajina polovinu svoje vojske. Opširnije u posebnom tekstu

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

Prema njegovim rečima, Rusija ima ogromne resurse za mobilizaciju, a tokom delimične mobilizacije koju je Putin prethodno objavio, biće pozvano 300.000 rezervista. 

08.37 Pušilin: Glasaju i sa teritorija DNR pod kontrolom Kijeva

Stanovnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koji se nalaze na teritorijama pod kontrolom ukrajinskih snaga, imaće priliku da glasaju na predstojećem referendumu o pridruživanju Rusiji, ako uspeju da se prebace u Rusiju ili na oslobođene teritorije DNR, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

"Planirali smo održavanje referenduma nakon povratka na ustavne granice DNR. Ali morali smo da prilagodimo naše planove i daćemo priliku stanovnicima teritorija koje su ostale pod ukrajinskom okupacijom da glasaju, ako uspeju da se evakuišu na teritoriju Rusije ili područja Donjecke Narodne Republike pod našom kontrolom“, rekao je on za TV Rusija-24, prenosi TASS.

08.29 Obratio se Putin, objavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji i uputio poruku da "ne blefira"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je neophodno da podrži odluku Ministarstva odbrane i Generalštaba o delimičnoj mobilizaciji na teritoriji Rusije. On je najavio da će pozivu u vojnu službu podlegati samo građani koji se nalaze u rezervi, oni koji su službovali u oružanim snagama i imaju određeno iskustvo i specijalnosti.

Šta je sve Putin još govorio pročitajte u posebnoj vesti

08.12 Kadirov: Ruske snage počeće da primenjuju novu taktiku

Predsednik ruske severnokavkaske Republike Čečenije, Ramzan Kadirov, izjavio je da će ruske snage početi da primenjuju novu taktiku u ratu protiv Ukrajine. Kadirov je napisao na svom nalogu na Telegramu da se Rusija više neće baviti ukrajinskim nacistima, prenosi TASS. 

"O svim detaljima sam razgovarao s Magomedom Daudovim, načelnikom Operativnog štaba Republike Čečenije za sprovođenje operacije", naveo je sinoć Kadirov.

07.50 Zelenski: Cilj Ukrajine nepromenjen uprkos najavama iz Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da stav i ciljevi Kijeva ostaju nepromenjeni, uprkos najavama o predstojećim referendumima u samoproglašenim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), kao i oblastima Herson i Zaporožje, prenosi TASS.

"Stav Ukrajine nije se promenio zbog ''neke buke'' iz Rusije, a naši partneri nas u tome u potpunosti podržavaju" izjavio je Zelenski u video obraćanju.

07.30 Zapad osuđuje ruske planove za "lažno" glasanje u Ukrajini

Zapadne zemlje osudile su planove Mosvke da održe hitan referendume u delovima Ukrajine koji se trenutno nalazi pod ruskom kontrolom, piše BBC. SAD, Nemačka i Francuska rekle su da nikada ne bi priznale rezultate ovih glasanja. Vojna alijansa NATO-a saopštila je da ovakvi planovi mogu da dovedu do eskalacije rata. Oglasio se i nemački kancelar Olaf Šolc koji je osudio ruske planove, dok ih je francuski predsednik Emanuel Makron označio kao "parodiju" na demokratiju.

"Da ideja o referendumu u Donbasu nije tako tragična, bila bi smšna", poručio je Makron iz Njujorka gde prisustvuje GS UN. 

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven rekao je da SAD nikada neće priznati glasove, nazvavši ih "uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta". I Visoki predstavnik EU Žozep Borelj nazvao je referendume "nelegalnim". Ovo je pokušaj Rusije da legitimiše svoju nelegalnu vojnu kontrolu i ciljeve da nasilno promeni granice Ukrajine čime se jasno krše Povelja UN i nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se svojim partnerima na podršci.
Kako BBC navodi, bilo je spekulacija da će se Putin obratiti u utorak uveče gde bi mogao da govori i o potencijalnom glasanju i široj mobilizaciji ruskih trupa u Ukrajini, ali govora nije bilo, pa su nagađanja da je on prebačen za sredu. Što se glasanja tiče, plan rusije je da u četiri ukrajinska regiona koji podržavaju Rusiju, postave pitanje o tome da li treba da postanu deo Rusije.

07.15 Šolc: Putin će odustati kad shvati da ne može da pobedi

Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih "imperijalnih ambicija", koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

"Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada", poručio je Šolc u utorak, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters. Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

07.00 Makron u UN optužio Rusiju za savremeni imperijalizam

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je danas Rusiju za savremeni imperijalizam koji je zasnovan na zakonu džungle i zamolio da neutralne zemlje prestanu da budu saučesnici tako što ćute povodom "ruske invazije na Ukrajinu". U govoru pred svetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Makron je upozorio da ruska invazija na Ukrajinu deli svet i vraća ga u "doba kolonijalizma", prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

 

"Oni koji danas ćute ili tajno saučestvuju (sa Rusijom), služe ciljevima novog imperijalizma i savremenog cinizma koji uništava svetski poredak", rekao je Makron u svom 30-minutnom govoru. Opširnije u posebnoj vesti.

06.55 Oštre osude najavljenog referenduma

Evropska unija, SAD, NATO, Turska i pojedini lideri osudili su najavljene referendume. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj nazvao je referendume koji su najavljeni u pojedinim delovima Ukrajine "nelegalnim", Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena smatra ih "uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta", dok generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenjuje da je u pitanju "dalja eskalacija Putinovog rata"  koju međunarodna zajednica mora da osudi. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska neće priznati rezultate referenduma.

06.45  Portparol Zelenskog: Referendum ukida pregovore

Bilo kakvi referendumi o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništili bi svaki preostali prostor za pregovore Kijeva i Moskve, rekao je danas portparol ukrajinskog predsednika Serhij Nikiforov.

"Bez referenduma i dalje postoji minimalna šansa za diplomatsko rešenje, a posle referenduma - ne", rekao je Nikiforov. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da bi u slučaju bilo kakvih referenduma trebalo pojačati ekonomske sankcije Rusiji i povećati isporuku oružja Ukrajini.

06.40 Jermak: Pretnja može biti eliminisana samo silom

Iz kancelarije ukrajinskog predsednik Volodimira Zelenskog na najavljene referendume reagovali su saopštenjem i tvrdnjom da je u pitanju "naivna ucena pretnjama i horor pričama o 'referendumima', 'mobilizacija' onih koji se znaju boriti samo protiv dece i miroljubivih ljudi". "Tako izgleda strah od poraza. Neprijatelj je u strahu i primitivno manipuliše", objavio je Andrej Jermak, šef kancelarije Zelenskog."Ukrajina će rešiti ruski problem. Pretnja može biti eliminisana samo silom", dodao je Jermak.

 

06.30 Saliven: Putin sprema mobilizaciju

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven saopštio je da postoje informacije da se Putin sprema na potencijalne mere mobilizacije, prenela je Nexta.On je nazvao najavljene referendume "uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Rojters.

06.20 Najavljeno obraćanje Vladimir Putina odloženo za danas 

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se javnosti danas ujutru u 8 sati, a ministar odbrane Sergej Šojgu govoriće u 8.30 sati, javio je Sputnjik. Putinovo obraćanje naciji koje je svet s nestrpljenjem juče čekao satima odloženo je bez obrazloženja iako je prethodno bilo najavljeno na ruskim državni medijima.

06.10 Morzov: Duma spremna da prihvati teritorije u sastav Rusije

Ruska Duma spremna je da hitno donese sve neophodne odluke u vezi sa prihvatanjem novih teritorija u sastav Ruske Federacije, u skladu sa rezultatima referenduma, izjavio je agenciji Tass predsednik Kontrolnog komiteta parlamenta Oleg Morzov.

"Već imamo iskustvo sa priključenjem Krima Rusiji. Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma procedura može da se završi za samo nekoliko sati", kazao je Morzov.

06.00 Najavljeni referendumi u Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj oblasti i Zaporožju

Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR,DNR), kao i Zaporoška i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, donele su odluku o hitnom održavanja referenduma o ulasku u sastav Rusije. Lideri samoproglašenih republika najavili su juče da će referendumi biti održani od 23. do 27. septembra.

 

Komentari (2)

Mirjana

21.09.2022 19:54

Ima ovde još dosta Rusofila i Putinofila koji još dobijaju Ruske Rublje da bi komentarisali po svim našim forumima. Biće veoma kratko nihovo vreme samo dok još ima rublja. Kada će se trošiti onda naši Rusofili idu u Rusiji kod Putina da tražu gde su im obećane Rublje.

Драган

21.09.2022 22:21

Чему састанак, зар Русија није пропала и зар овим Путиновим говором није "исказала своју слабост"? Што су се онда толико на западу успрољетали... ко она мечка у цртаним филмовима, па јој ноге трче на једну страну, труп на другу а глава на трећу... Сад се Мински споразум (коме су се ругали његови гаранти, Немачка и Француска и Украјина) и не чини тако лоше решење јел де?! А и оно одцепљење и признање Косова као независне државе сад и не изгледа као баш тако паметан потез... дошло на наплату...

Evropa