Politika

Svetski lideri osudili najavu Rusije o referendumima, iz Kijeva poručuju: Gubi se tračak nade za diplomatsko rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

07:24

Svetski lideri osudili najavu Rusije o referendumima, iz Kijeva poručuju: Gubi se tračak nade za diplomatsko rešenje
Svetski lideri osudili najavu Rusije o referendumima, iz Kijeva poručuju: Gubi se tračak nade za diplomatsko rešenje - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron, Michel Euler,Darko Bandić, Tanjug/Zoran Žestić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su samoproglašene Donjecka i Luganska narodne republike, Zaporoška i Hersonska oblast, u kojima je postavljen proruski režim, najavili refendume o otcepljenju od Ukrajine, brojni svetski lideri su kritikovali ovu izjavu, naglašavajući da se referendum neće smatrati legitimnim.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da ovakvi referendumi nemaju legitimitet i ne menjaju prirodu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

"Ovo je dalja eskalacija Putinovog rata. Međunarodna zajednica mora da osudi ovo očigledno kršenje međunarodnog prava i pojača podršku Ukrajini", ističe Stoltenberg na Tviteru.

Američka Bela kuća takođe je odbacila planove Rusije da održi referendum, uz ocenu da Moskva možda preduzima korake da bi regrutovala nove trupe u tim oblastima nakon što je pretrpela velike gubitke na bojnom polju.

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena nazvao je najavljene referendume "uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Rojters.

Povodom ovog pitanja oglasio se i visoki predstavnik EU Žozep Borelj, koji je najavljene referendume okarakterisao kao "pokušaj Rusije da legitimiše svoju nelegalnu vojnu kontrolu i ciljeve da nasilno promeni granice Ukrajine čime se jasno krše Povelja UN i nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Evropska unija najoštrije osuđuje ove planirane nelegalne referendume koji se protive legalnim i demokratski izabranim ukrajinskim vlastima, krše nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i očigledno krše međunarodno pravo. Rezultati takvih akcija biće ništav i ne bi bio priznat od strane EU i njenih država članica, ističe se u saopštenju.

Borelj je ukazao i na zastrašivanja, propagandu, proterivanje i promenu strukture stanovništva

"Rusija, njeno političko rukovodstvo i svi oni koji su umešani u ove 'referendume' i druga kršenja međunarodnog prava u Ukrajini biće pozvani na odgovornost, a razmotriće se i dodatne restriktivne mere protiv Rusije", podvlači visoki predstavnik EU.

I predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen kritikovala je o referendumima u okupiranim delovima Ukrajine, ocenivši to kao jasno kršenje Povelje Ujedinjenih naroda.

"Nikada nećemo priznati pokušaj Rusije da ozakoni svoju nezakonitu i brutalnu okupaciju ukrajinske teritorije. Pokušaj promene ukrajinskih granica potpuno je neprihvatljiv i predstavlja jasno kršenje Povelje UN-a te nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", izjavila je na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Francuski predsednik Emanuel Makron referendume je nazvao novom provokacijom Rusije, kazavši da bi ta zamisao bila smešna da nije toliko tragična. Celi proces Makron je nazvao parodijom, dodao da ta glasanja neće imati pravne posledice i obećao je će Francuska nastaviti vojno pomagati Kijevu. 

Nemački kancelar Olaf Šolc je ocenio da će svi referendumi koji bi trebalo da budu održani u istočnoj Ukrajini, na teritorijama pod kontrolom Ruske Federacije, biti "lažni" koji se ne mogu prihvatiti.

I predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da neće priznati rezultate referenduma.

"Kanada odbacuje planirane ruske referendume u okupiranim regijama Ukrajine. Nećemo ih nikad priznati. To je eklatantno kršenje međunarodnog prava i daljnja eskalacija rata. To je neprihvatljivo", objavio je kanadski premijer Džastin Trudo na Tviteru.  

Ukrajina: Bez referenduma postoji šansa za diplomatsko rešenje

Iz kancelarije ukrajinskog predsednik Volodimira Zelenskog reagovali su na naglu rusku najavu održavanja referenduma o pripojenju Rusiji u četiri okupirane regije - Donjecku, Luhansku, Zaporižji i Hersonu, odnosno na 15 odsto ukrajinske teritorije.

"Naivna ucena pretnjama i horor pričama o 'referendumima', 'mobilizacija' onih koji se znaju boriti samo protiv dece i miroljubivih ljudi... Tako izgleda strah od poraza. Neprijatelj je u strahu i primitivno manipuliše", objavio je na Telegramu Andrej Jermak, šef ureda Zelenskog.

Portparol ukrajinskog predsednika Serhij Nikiforov rekao je da bilo kakvi referendumi o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništili bi svaki preostali prostor za pregovore Kijeva i Moskve.

"Bez referenduma i dalje postoji minimalna šansa za diplomatsko rešenje, a posle referenduma - ne", rekao je Nikiforov, objavio je portal Liga.net.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da bi u slučaju bilo kakvih referenduma trebalo pojačati ekonomske sankcije Rusiji i povećati isporuku oružja Ukrajini, uključujući projektile ATACMS, koji imaju veći domet nego bilo koji sistem koji trenutno poseduje.

Komentari (0)

Srbija