Evropa

Češku je pogodio najrazorniji tornado u Evropi u poslednjih 20 godina, potpredsednik Vlade proglasio vanredno stanje

Komentari

Autor: Jutarnji list, Euronews

25/06/2021

-

18:36

Češku je pogodio najrazorniji tornado u Evropi u poslednjih 20 godina, potpredsednik Vlade proglasio vanredno stanje
Češku je pogodio najrazorniji tornado u Evropi u poslednjih 20 godina, potpredsednik Vlade proglasio vanredno stanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje petoro ljudi je poginulo, a desetine su povređene u tornadu i jakim olujama koje su u četvrtak pogodile južne delove Češke razrušivši i delove nekih gradova skoro do temelja.

Gotovo 200 osoba je povređeno, a na terenu su spasioci koji traže zarobljene pod ruševinama.

Associated Press

Potpredsednik češke Vlade Karel Havliček objavio je da je "proglašeno vanredno stanje za deo područja koje uključuje Breclav i Hodonin zbog pretnje po sigurnost i pouzdanost rada elektroenergetskog sistema".

Kako prenosi Idnes.cz, prema Evropskoj bazi podataka o opasnim meteorološkim pojavama, tornado koji je pogodio Češku bio je najrazorniji tornado u Evropi od 2001. godine. 

"Snaga tornada je bila razarajuća"

Robin Duspara, koji se bavi proučavanjem ekstremnih vremenskih prilika, kaže da je Češku pogodio tornado snage F3 ili F4  na skali od pet stepeni.

"Sve je razrušeno, neke kuće su ostale bez krova i zida, kuće od cigle su razrušene. U životu nisam video nešto slično. Moramo da se pripremimo na sve, sada vidimo da ovo nije nešto što je kararkteristično samo za Ameriku ili filmove", kazao je Duspara, dodajući da je snaga ovog tornada bila prilično razarajuća.

Uspoređujući stanje u Češkoj i potresom razrušenoj Petrinji, Duspara je za N1 kazao da je stanje u tornadom poharanoj Češkoj nešto ozbiljnije.

Meteorolozi i za naredne dane predviđaju u Češkoj promenljivo vreme sa letnjim olujama ali i navode da je verovatnoća da će se negde ponoviti tornado, vema mala.

U Evropi se svake godine pojavi oko 300 tornada, najčešće od Francuske prema Srednjoj Evropi, ali Češka se ne nalazi na evropskoj "aleji tornada" kako je meteorolozi zovu.

Podsetimo, sedam gradova i sela pretrpelo je veću materijalnu štetu, čitave zgrade pretvorene su u ruševine, a automobili su prevrnuti, dok je u jednom trenutku više od 120.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, nakon što je pokrajinu Južna Moravska juče pogodio tornado, prenosi AP.

Policija je saopštila da je pronađeno najmanje pet mrtvih osoba, ali je predsednik regionalne vlade Jan Grolih rekao da je za očekivati porast broja poginulih.

U to područje je poslato oko 360 dodatnih policajaca, zajedno sa vojskom, a spasilačkim timovima iz mnogih delova zemlje koji su došli da pomognu pridružili su se kolege iz susednih Austrije i Slovačke, i oni dronovima i helikopterima pretražuju ruševine u potrazi za povređenima i nastradalima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa