Evropa

RAT U UKRAJINI Britanija uvodi sankcije zbog referenduma, opada pritisak gasa u Severnom toku 1

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2022

-

06:58

RAT U UKRAJINI Britanija uvodi sankcije zbog referenduma, opada pritisak gasa u Severnom toku 1
RAT U UKRAJINI Britanija uvodi sankcije zbog referenduma, opada pritisak gasa u Severnom toku 1 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 215. dan. Predsednik Volodimir Zelenski je sinoć objavio da ukrajinska vojska ostvaruje uspehe na više položaja i naglasio je da posle referenduma u oblastima na istoku zemlje biše neće biti mogući pregovori sa Rusijom. Začule su se i snažne eksplozije u centru Melitopolja. Evropska komisija bi tokom naredne nedelje trebalo da iznese zvaničan predlog za dodatne sankcije protiv Moskve.

Ključni događaji:

  • Vašington direktno upozorio Moskvu o posledicama upotrebe nuklearnog naoružanja
  • Liz Tras predlaže novu pomoć za Ukrajinu i traži da se zanemari Putinovo "zveckanje oružjem"
  • Vereščuk: U Rusiji 2.500 zarobljenih ukrajinskih vojnika
  • Eksplozija u centru Melitopolja, ekplodirao auto-bomba
  • Zelenski: Referendum znači kraj pregovora sa Rusijom
  • Šolc: Nemačka šalje pomoć ali ne i tenkove
  • Prigožin priznao da je osnovao Vagner grupu 2014. godine
  • Rosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje
  • Putin: Zapad prema Rusiji mora da se odnosi sa poštovanjem

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut.

23.00 Severni tok 1: Opada pritisak na obe gasovodne cevi

Operater gasovoda Severni tok 1 "Nord Strim AG" saopštio je danas da pritisak opada u obe gasovodne cevi, preneo je Interfaks.

"Večeras su dispečeri kontrolnog centra Severnog toka 1 zabeležili pad pritiska na oba toka gasovoda. Razlozi se istražuju", naveo je "Nord Strim AG".

Ranije je objavljeno da je na paralelnom gasovodu "Severni tok 2" došlo do smanjenja pritiska u jednom od navoja, na liniji A, a incident se dogodio u Danskoj, jugoistočno od grada Bornholm.

20.41 Vežbe brojnih zemalja NATO na Baltiku

Brojne NATO zemlje počele su vojne vežbe u Baltičkom moru, pa će u naredna dva dana vazdušne snage iz Velike Britanije, Nemačke, Italije i još nekih zemalja učestvovati u vežbama iznad vode i kopna, sa ciljem da se pojača istočni krak Alijanse.

"Prvi put u naše vežbe uključujemo vazdušnu i kopnenu integrisanu protivraketnu odbranu", rekao je planer i vođa eskadrile Kreg Doker iz Kombinovanog centra za vazdušne operacije Uedem, preneo je "Gardijan".

On je dodao da ovo pokazuje "koliko saveznici štite istočni kraj". "U isto vreme, pripremamo NATO za odvraćanje, a spremamo i odbrambeni koncept u Baltičkom regionu", dodao je Doker.

20.27 Finska diže ogradu na granici prema Rusiji

Finska pogranična straža predlaže da se ogradi deo granice sa Rusijom kako bi se sprečio ilegalni ulazak u zemlju, javlja Interfaks. "Izveštaj finske pogranične straže ukazuje da treba da se ogradi 10 do 20 odsto granice od 1.300 kilometara. To bi znacilo oko 130 do 260 kilometara. Ograda bi trebalo da traje 50 godina", izvestio je finski list "Ile".

Procenjuje se da ce ograda koštati nekoliko stotina miliona evra.

Šef odeljenja za međunarodnu saradnju pogranične straže Mati Pitkaniti rekao je ranije da je agencija već počela da projektuje ogradu. "To neće biti samo ograda, već će imati i sistem tehničke kontrole", rekao je on tokom letnje debate o pristupanju Finske NATO.

18.41 Britanija uvodi sankcije zbog referenduma u Ukrajini

Britanska vlada danas je objavila novi paket sankcija ruskim zvaničnicima i predstavnicima organizacija povezanim sa organizacijom referendumima o pridruživanju Rusiji, koje je Moskva organizovala u četiri regiona istočne Ukrajine.

Među onima koji su kažnjeni su i najviši ruski zvaničnici uključeni u sprovođenje glasanja, prenosi Rojters.

"Lažni referendumi, koji se održavaju uz pretnju dugim cevima, ne mogu biti slobodni ili pošteni, i nikada nećemo priznati njihove rezultate", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Britanija je saopštila da je među sankcionisanima 55 članova odbora i direktora organizacija za koje je vlada rekla da "nastavljaju da finansiraju rusku ratnu mašinu", poput Gasprombanke, Sberbanke i Sovkombanke.

profimedia

 

18.03 Gutereš: Era nuklearnih ucena mora da se okonča

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sve zemlje da odustanu od ideje o pobedniku u nuklernom ratu i zatražio da se "odreknu" retorike koja zalazi u to pitanje.

"Danas, decenijama nakon pada Berlinskog zida, opet možemo čuti da se zvecka nuklearnim oružjem, da budem jasan, era nuklearnih ucena mora da se završi. Ideja da se svaka zemlja može boriti i pobediti je poremećena. Svaka upotreba nuklearnog oružja bi podstakla humanitarni Armagedon. Moramo da se udaljimo od takvih ideja", rekao je Gutereš tokom sastanka na visokom nivou o potpunoj eliminaciji nuklearnog oružja, prenosi TASS.

16.20 EU usaglašava stavove o Rusima koji bi da izbegnu mobilizaciju

Zemlje Evropske unije počele su danas razgovore o usaglašavanju stavova prema građanima Rusije koji pokušavaju da pređu granice EU kako bi izbegli poziv za delimičnu mobilizaciju. Broj vojno sposobnih osoba koje su izrazile želju za ulazak u EU od kako je prošle srede predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju je u stalnom porastu i stavlja predstavnike članica EU pred dilemu, a posebno istočne države, koje su ograničile pristup Rusima kao odgovor na rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

16.00 Orban oštro kritikovao sankcije EU Rusiji

Mađarska bi trebalo da se pripremi za produženi rat u susednoj Ukrajini, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban u nacionalnom parlamentu, oštro kritikujući sankcije Evropske unije uvedene Rusiji, jer, kako je rekao one podižu cene energenata. Orban je rekao da su sankcije EU izazvale povratni efekat i da nije iznenađenje što padaju evropske vlade, aludirajući na jučerašnje izbore u Italiji na kojima se čini da će Ðorđa Meloni postati prva žena premijer Italije na čelu vlade koja je najviše desničarska od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Theresa Wey

 

15.35 Peskov: Blagovremeno ćemo objaviti datum zvaničnog prisajedinjenja

Datum zvaničnog prisajedinjenja novih oblasti Rusiji biće najavljen blagovremeno, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Tome će prethoditi određena zakonodavna procedura. Obavestićemo vas blagovremeno", rekao je Peskov, prenosi TASS. Putinov sekretar za štampu je dodao da će mediji biti obavešteni da li se očekuje obraćanje ruskog lidera nakon rezultata referenduma.

15.15 Blinken: Ukrajini 457,5 miliona dolara dodatne pomoći

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je danas da će SAD obezbediti 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini namenjene civilnom sektoru. Pomoć je osmišljena da pomogne ukrajinskim agencijama za sprovođenje zakona i krivičnom pravosuđu, prenosi Rojters. Ukupna vojna pomoć administracije predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi dolara, saopštio je ranije ovog meseca Stejt department.

15.03 Lukašenko: Ne sumnjam u Moskvu i Minsk, pobedićemo sankcije

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas na sastanku u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Belorusija i Rusija neće tolerisati poniženja koja dolaze iz Zapadnih zemalja

"Nijedna osoba u Rusiji neće tolerisati poniženje, uključujući predsednika Putina", rekao je Lukašenko.

On je upozorio da Belorusija i Rusija neće ulaziti u dijalog sa Zapadom ukoliko im se ne pokaže dužno poštovanje, prenosi Tass.

14.17 Direktor Rosatoma: Kijev ugrožava nuklearnu bezbednost

Kijevski režim direktno ugrožava nuklarnu bezbednost stalnim granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov. "Oružane snage Ukrajine granatiraju Zaporošku atomsku centralu koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme. Ukrajinske diverzantske grupe prekidaju dovod električne energije Kurskoj nuklearnoj elektrani na teritoriji Rusije", rekao je Lihačov na 66. godišnjoj sednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, preneo je portal Sputnjik.

14.10 Turska neće priznati pristupanje ukrajinskih oblasti Rusiji

Turska neće priznati prisajedinjenje Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji, kao što nikada nije priznala ni aneksiju Krima, poručio je danas iz Tokija turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Nećemo priznati aneksiju Krima i o tome smo obavestili Rusiju. Izrazili smo zabrinutost zbog referenduma u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu i jasno smo stavili do znanja da nećemo priznati prisajedinjenje ukrajinskih oblasti sa Rusijom", upozorio je šef turske diplomatije na svom Tviter nalogu.

13.39 Peskov: Kontakti sa SAD o nuklearnom oružju sporadični

Kontakti Moskve i Vašingtona u vezi s nuklearnim naoružanjem na odgovarajućem su nivou, ali se odvijaju sporadično, izjavio je na današnjem brifingu za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je ranije da je Vašington navodno u stalnom kontaktu sa Moskvom zbog nedavne izjave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o nuklearnom naoružanju, prenosi TASS.

Na pitanje novinara na kom su nivou ti kontakti, Peskov je odgovorio da su na "odgovarajućem nivou".

"Postoje kanali za dijalog, ali razgovori se vode sporadično što bar omogućava razmenu hitnih informacija o uzajamnim pozicijama (i potezima)", rekao je Peskov.

13.10 Kremlj:Nisu donete nikakve odluke o zatvaranju ruskih granica

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nisu donete nikakve odluke o zatvaranju granica Ruske Federacije. "Ne znam ništa o tome. U ovom trenutku, nisu donete nikakve odluke u vezi sa tim", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, preneo je Interfaks. Prema njegovim rečima, neki pozivi za mobilizaciju izdati su greškom i te greške će biti ispravljene, preneo je Rojters.

12.41 Čavušoglu: Putin razmatra da se vrati pregovorima sa Ukrajinom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao turskom lideru Tajipu Erdoganu da postoji mogućnost da se vrati pregovorima sa Kijevom, ali pod novim uslovima.

Čavušoglu je naveo da je Putin to izneo u razgovorima sa turskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, koji je nedavno održan u Samarkandu, prenosi RIA Novosti.

"U toku pregovora sa našim predsednikom, gospodin Putin je izneo mogućnost povratka na pregovore sa Kijevom, ali pod novonastalim uslovima", rekao je Čavušoglu na pres konferenciji u Tokiju.

11.50 U Poljskoj stupila na snagu zabrana ulaska ruskim državljanima

U Poljskoj je danas stupila na snagu zabrana ulaska ruskim državljanima koji dolaze morskim i vazdušnim putem. Poljska je ranije zabranila ruskim državljanima da uđu u zemlju i kopnenim putem, podseća ruska agencija TASS.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski 19. septembra je izrekao uputstva za pooštravanje pravila ulaska za Ruse nakon dogovora sa vlastima Estonije, Litvanije i Letonije, koje su zabranile ulaz ruskim državljanima koji imaju šengensku vizu, a putuju u turističke, kulturne, sportske i poslovne svrhe.

Poljska neće dozvoliti ulaz ruskim državljanima koji imaju šengenske vize koju je izdala druga zemlja.

11.42 Poljska: Stupila na snagu zabrana ulaska ruskim državljanima

U Poljskoj je danas stupila na snagu zabrana ulaska ruskim državljanima koji dolaze morskim i vazdušnim putem. Poljska je ranije zabranila ruskim državljanima da uđu u zemlju i kopnenim putem, podseća ruska agencija Tas.

11.35 Rosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) održava se u vreme kada se suočavamo sa kombinacijom izazova, koju čine rat, energetske kriza i kriza snabdevanja namirnicama, koja je pred nama, istakao je danas u Beču generalni direktor ove agencije UN Rafael Mariano Grosi.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

 

„Znamo da u mnogim stvarima koje radimo imamo mogućnost da utičemo pozitivno na izazove. Prioritet izazova sa kojima se suočavamo je svakako rat u Ukrajini, koji, kao što je kazao i generalni sekretar UN rekao, mora stati“, podvukao je Grosi obraćajući se delegatima zemalja članice IAEA. Istakao je da se mora učiniti sve da se spreči nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana. "Ako se nesto desi tamo bićemo sami krivi zbog nedelovanja, jer imamo plan na stolu“, poručio je on.

11.25 Putin: Zapad prema Rusiji mora da se odnosi sa poštovanjem

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Zapad prema Rusiji mora da se odnosi s poštovanjem. Putin je to rekao na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, komentarišući Lukašenkove reči da Minsk neće razgovarati sa Zapadom bez poštovanja, prenosi RIA Novosti.

"Ko želi da živi u miru sa nama i da nas poštuje, mi smo otvoreni. Ali niko neće trpeti poniženje", rekao je Lukašenko.

11.10 Oko 17.000 ruskih državljana za vikend otišlo u Finsku

Blizu 17.000 ruskih državljana prešlo je granicu sa Finskom tokom vikenda, što je porast od 80 odsto u odnosu na nedelju dana ranije, saopštile su danas finske vlasti.

Iz finske granične službe za Rojters je rečeno da se granični saobraćaj rano jutros smanjio, ali da je promet ostao veći nego prethodnih nedelja. "Redovi su i dalje nešto duži nego što su to obično bili od pandemije", navedeno je iz službe.

Naredba o delimičnoj mobilaziciji u Rusiji izazvala je proteste širom Rusije, hapšenje demonstranata, kao i odlazak ruskih državljana iz te zemlje. Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je u petak da će ta zemlja zabraniti ulazak ruskih turista i sa šengenskim vizama.

11.03 Prigožin: Osnovao sam Vagner grupu 2014. godine

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin izjavio je danas da je on 2014. godine osnovao privatnu vojnu kompaniju Vagner grupu. Ovo je prvi put da je Prigožin javno potvrdio da je povezan sa grupom Vagner, što je ranije negirao, preneo je Rojters.

10.15 Sastali se Putin i Lukašenko

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko saszali su se danas u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti pozvajući se na beloruske medije. Kako se navodi, Lukašenko boravi u radnoj poseti Rusiji.

10.00 Muškarac pucao u centru za regrutaciju u Rusiji

Ruska policija je uhapsila muškarca koji je danas pucao u centru za vojnu regrutaciju u Ust Limsku, u oblasti Irkutsk, saopštile su lokalne vlasti. Napadač je izjavio policiji da se zove Ruslan Zinin i da ima 25 godina, javlja Rojters. Guverner Iruktska Igor Kobzev je naveo da je upravnik regrutnog centra u bolnici, u kritičnom stanju, i da će napadač "apsolutno biti kažnjen".

09.40 Zelenski: U Izjumu otkrivene još dve masovne grobnice

Ukrajina je otkrila još dve masovne grobnice sa telima stotina ljudi u severoistočnom gradu Izjumu, koji je Kijev ovog meseca preuzeo od Rusije, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski lider je u intervjuu za Si-Bi-Es pozvao na kontinuirani pritisak sankcija na Rusiju, preneo je Rojters. Ruske vlasti još nisu komentarisale najnoviju tvrdnju Zelenskog o otkriću još dve masovne grobnice.

"Danas sam dobio više informacija. Pronašli su još dve masovne grobnice, velike grobnice sa stotinama ljudi. Govorimo o malom gradu Izjumu", rekao je Zelenski. Naveo je da sankcije treba da se nastave, kao i da će one, osim političkog, imati i finansijski uticaj.

08.40 Zelenski: Posle referenduma nema pregovora

Euronews

07.45 Ruski hakeri objavili podatke 1.500 ukrajinskih obaveštajaca

Ruska hakerska grupa RaHDIt ("Zli ruski hakeri") obajvila je informacije o više od 1.500 zaposlenih u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine. Podaci su objavljeni na sajtu "Nemezida".

Pored toga, objavljeni su i podaci ukrajinskih obaveštajaca koji rade u misijama UN, Evropske unije i NATO-a i više od 40 mesta na kojima su bazirane jedinice Spoljne obaveštajne službe Ukrajine, uključujući i jednu tajnu obrazovnu ustanovu.

07.30 Novi napad dronovima u Odesi

Ruske snage ponovo su napale Odesu dronovima, jedan od njih je oborila protivvazdušna odbrana, a dva su pogodila objekat vojne infrastrukture, saopštio je danas šef oblasne vojne administracije Sergij Bratčuk.

Naveo je da je zbog požara i detonacije municije evakuisano stanovništvo, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema prvim informacijama nema povređenih. U toku je gašenje požara.

06.59 Zelenski: Uspesi vojske Ukrajine na više položaja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da se na mnogim mestima duž linije fronta vode teške borbe sa ruskim snagama i da su pripadnici ukrajinske vojske postigli uspeh na više položaja.,''Ostvarili smo uspehe na više borbenih pozicija'', izjavio je Zelenski u video obraćanju naciji, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je juče izjavio da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS. To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), koji je Kijev dugo tražio i čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog meseca.

"Zločinačku mobilizaciju Rusija koristi ne samo da bi produžila stradanje ljudi u Ukrajini i da bi dodatno destabilizovala svet, već i da fizički istrebi muškarce – predstavnike starosedelačkih naroda koji žive na teritorijama koje je do sada, privremeno, kontrolisala Ruska Federacija", naveo je Zelenski u redovnom obraćanju.

06.58 Pet članica EU: Zabraniti uvoz dijamanata iz Rusije

Evropska unija mora da prestane da uvozi dijamante iz Rusije, navelo je pet od 27 zemalja EU u zajedničkom predlogu, u koji je uvid imala agencija Rojters.

Ova odluka bi morala da bude jednoglasna kako bi postala deo nove runde sankcija usmerenih protiv Ruske Federacije, što je do sada odbijala Belgija - u kojoj se nalazi najveći svetski centar trgovine dijamantima, Antverpen.

06.45 Eksplozija u centru Melitopolja

Jaka eksplozija odjeknula je juče u centru Melitopolja, ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom ruskih snaga, saopštila je gradska vojno-civilna administracija. U saopštenju se navodi da su građani javili da se čula jaka eksplozija, kao i da se proverava da li ima žrtava, preneo je TASS.

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je rekao da je u pitanju auto-bomba. "Prema nepotvrđenim informacijama, eksplodirao je automobil", izjavio je Rogov.

Eksplozija je bila toliko jaka da se vozilo raspalo na dva dela, naveo Rogov na svom Telegram kanalu.

Komentari (0)

Evropa