Evropa

Protest Turske nemačkom ambasadoru: Uvredljive izjave o našem predsedniku

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

17:48

Protest Turske nemačkom ambasadoru: Uvredljive izjave o našem predsedniku
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Tursko ministarstvo spoljnih uložilo je protest nemačkom ambasadoru u Ankari zbog komentara nemačkog političara.

"Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Volfganga Kubickog, potpredsednika nemačkog saveznog parlamenta, o našem predsedniku Erdoganu u govoru tokom predizborne kampanje u državi Donja Saksonija", naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tanžu Bilgič u saopštenju, prenosi Rojters.

On je dodao da je Kubicki potpuno lišen političkog morala i odgovornosti.

"Takve nepristojne izjave u suštini daju predstavu o političkom i moralnom nivou Kubickog i otkrivaju njegovu vulgarnost", rekao je portparol.

Kubicki je za Rojters potvrdio da je to komentarisao tokom predizbornog mitinga, pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske takozvanom balkanskom rutom ka Nemačkoj.

"Pacov iz kanalizacije je malo, slatko, ali u isto vreme pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dečijim pričama", rekao je Kubicki, navodeći kao primer popularni animirani film "Ratatuj".

Kubicki, poslanik iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP), jedne od partija u nemačkoj vladajućoj koaliciji, rekao je da je Erdogan napravio dobar posao za Tursku kada je pristao da ograniči broj izbeglica koje ulaze u Evropsku uniju 2015. godine.

"Ali u isto vreme moramo primetiti da se talas izbeglica duž balkanske rute, iz Turske, ponovo povećava, što je izazov za nemačku spoljnu i unutrašnju politiku", rekao je on.

Rojters podseća da je Turska kandidat za članstvo u EU, ali su pregovori dugo bili u zastoju zbog neslaganja oko brojnih pitanja, uključujući i stanje ljudskih prava u Ankari, migracije i geopolitiku.

Ističe se da je uvreda predsednika krivično delo u Turskoj, gde Erdogan i njegova vladajuća partija Pravde i razvoja (AK) drže vlast dve decenije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa