Evropa

Referendum koji niko ne priznaje: Objavljeni konačni rezultati glasanja na istoku Ukrajine, na Zapadu burne reakcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/09/2022

-

09:02

Referendum koji niko ne priznaje: Objavljeni konačni rezultati glasanja na istoku Ukrajine, na Zapadu burne reakcije
Referendum koji niko ne priznaje: Objavljeni konačni rezultati glasanja na istoku Ukrajine, na Zapadu burne reakcije - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Prema konačnim rezultatima referenduma koje je Moskva sprovela u ​​Donbasu, Lugansku, Hersonskoj oblasti i Zaporožju više od 90 odsto izašlih na birališta je glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Ovo glasanje sprovedeno je u atmosferi rata, bez stranih posmatrača i bez bilo kakve nezavisne kontrole, očekivano, niko ga neće ni priznati kao validno.

Zvanično, u LNR je 98,42 odsto birača glasalo za priključenje Rusiji, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, Zaporoškoj oblasti 93,1, a u DPR 99,23 odsto.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je glasanje kao "farsu" i poručio da će Ukrajina "braniti" svoje stanovništvo u regionima pod ruskom kontrolom, pošto su vlasti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu i Zaporoške i Hersonske oblasti objavile rezultate referenduma koje je Zapad već osudio, prenosi Gardijan.

"Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma. Mi ćemo delovati da zaštitimo naš narod: i u Hersonskoj oblasti, u Zaporoškoj oblasti, u Donbasu, u trenutno okupiranim oblastima Harkovske oblasti i na Krimu", saopštio je Zelenski u utorak u video snimku objavljenom na Telegramu. Ranije je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle ovog glasanja.

Sa Zapada su već stigle prve reakcije i nijedna zemlja neće prihvatiti rezultate ovakvog glasanja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Zapad nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, a NATO je referendume nazvao „lažiranjem“ i „kršenjem međunarodnog prava“.

Ujedinjene nacije su saopštile da ostaju posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar priznatih granica, navodi britanski list.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da Evropska unija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije ni njihove rezultate. "Lažni referendumi. Lažni rezultati. Nećemo priznati ni jedno ni drugo", napisao je Mišel na Tviteru.

EU osuđuje održavanje nelegalnih „referenduma“ u Ukrajini i njihov falsifikovani ishod, jer predstavljaju narušavanje ukrajinskog suvereniteta, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je dodao da će EU nastaviti da podržava Kijev koji se "hrabro suprotstavlja ruskoj agresiji".

"EU osuđuje održavanje nelegalnih referenduma i njihov falsifikovani ishod. Ovo je još jedno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uz sistematsku zloupotrebu ljudskih prava. Pohvaljujemo hrabrost Ukrajinaca, koji nastavljaju da se suprotstavljaju ruskoj invaziji ", napisao je danas Borelj na Tviteru.

Kanada će kao odgovor uvesti nove sankcije

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na "lažne referendume", održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

On je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate tih referenduma ili pokušaja nelegalne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije, prenosi Rojters.

Trudo je napomenuo da Kanada aktivno sarađuje s međunarodnim partnerima i saveznicima i da zemlja namerava da uvede nove sankcije osobama i subjektima koji su učestvovali u ovom poslednjem pokušaju narušavanja ukrajinskog državnog suvereniteta i onima koji su odgovorni za ratna stradanja u Ukrajini.

"Nameravamo da uvedemo nove sankcije protiv osoba i subjekata koji su saučesnici u ovom najnovijem pokušaju podrivanja principa državnog suvereniteta i koji dele odgovornost za aktuelno besmisleno krvoproliće širom Ukrajine“, naveo je Trudo u saopštenju.

A šta kaže Kina

Nakon što su Sjedinjene Američke Države pozvale Savet bezbednosti UN da osudi referendume u regionima na istoku Ukrajine koje je zauzela Rusija, ambasador Kine pri UN Džang Jun upozorio je na zasedanju SB da izolacija i sankcije "vode u ćorsokak".

"Blokovska konfrontacija, politička izolacija, sankcije i pritisak samo će dovesti do ćorsokaka", poručio je Džang na sednici SB, prenosi Rojters.

Kina je Rusiji dala diplomatsku podršku nakon invazije na susednu Ukrajinu 24. februara, a Džang je danas ponovio poziv Pekinga na pregovore za okončanje sukoba koji "uključuju legitimnu zabrinutost obe strane".

Rusija se poziva na primer Kosova

Ruska specijalna vojna opreracija u Ukrajini ne bi bila potrebna da je Zapad primorao Kijev da poštuje ljudska prava, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

Nebenzja je rekao da specijalna operacija ne bi bila potrebna da je Ukrajina poštovala osnovna ljudska prava, a pre svega pravo na život.

"Zapad, koji je podržao jednostarno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, primenjuje dvostruke standarde kada su u pitanju referendumi u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti", ukazao je Nebenzja. On je podsetio da je Zapad insistirao da Kosovo i Metohija ima pravo da se odvoji od države Srbije, jer je ona navodno kršila prava Albanaca.

Podsetimo, šef srpske diplomatije Nikola Selaković kazao je ranije da Srbija neće priznati rezultate referenduma koje je sprovela Moskva.

"Sa jedne strane principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, navodi Gardijan.

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio je da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije, prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa