Evropa

Nova eskalacija na pomolu - šta Putin planira za sutra: Rusija se sprema na aneksiju, svet na dodatnu izolaciju Moskve

Komentari

Autor: BBC, Euronews

29/09/2022

-

15:31

Nova eskalacija na pomolu - šta Putin planira za sutra: Rusija se sprema na aneksiju, svet na dodatnu izolaciju Moskve
Nova eskalacija na pomolu - šta Putin planira za sutra: Rusija se sprema na aneksiju, svet na dodatnu izolaciju Moskve - Copyright Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP/AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin održaće u petak ceremoniju potpisivanja formalnog pripajanja četiri oblasti Ukrajine nakon samozvanih "referenduma" koje su Ukrajina i Zapad osudile kao lažne. Kako je najavio portparol Kremlja, očekuje se da će tim povodom veliki govor održati i ruski predsednik Vladimir Putin.

BBC javlja da je na moskovskom Crvenom trgu već postavljena bina sa bilbordima na kojima se četiri regiona proglašavaju delom Rusije, a za veče je planiran i koncert. Ruski TV kanali pokrenuli su odbrojavanje do događaja koji nazivaju "ceremonijom prijema novih teritorija u sastav Ruske Federacije“, prenose Telegram kanali.

Ovaj događaj, navodi BBC, podseća na rusku aneksiju Krima 2014. godine, koja je takođe usledila nakon nepriznatog referenduma i najavljena predsedničkim pobedničkim govorom sa bine iako ni tu aneksiju ogromna većina međunarodne zajednice nikada nije priznala. 

"Sutra u 15:00 (12:00 GMT) u sali Svetog Đorđa Velike kremaljske palate biće održana ceremonija potpisivanja prisajedinjenja novih teritorija u sastav Rusije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

profimedia

 

Očekuje se da će učestvovati i dva lidera separatista sa istoka koje podržava Rusija. Očekuje se, takođe, da će se ruski predsednik posebno obratiti gornjem domu parlamenta 4. oktobra, tri dana pre svog 70. rođendana. Parlament će takođe imati ulogu u ratifikaciji ruske aneksije, koju je većina međunarodne zajednice odbacila.

"Poslanicima su upućene pozivnice za Kremlj 30. septembra gde je za 15 sati (po lokalnom vremenu) predviđena svečanost uz učešće predsednika Rusije Vladimira Putina", napisao je na svom Telegram kanalu poslanik Denis Parfjonov.

Ukupna površina ukrajinske teritorije koju će sutra Putin proglasiti delom Ruske Federacije iznosi više od 90.000 kvadratnih kilometara, odnosno oko 15 odsto ukupne teritorie Ukrajine. Radi se o površini ekvivalentnoj površini Mađarske ili Portugala. Takođe ukoliko ove delove Ukrajine Rusija proglasi delovima svoje teritorije, moći će da proglasi kako ukrajinska vojska na tim područjima zapravo predstavlja napad na Rusku Federaciju.

profimedia

 

Priznanje DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti kao ruske teritorije, takođe bi moglo da promeni i vojnu strategiju Rusije, rekao je za Eruonews Srbija vojni analitičar Vlade Radulović.

"Onog trenutka kada ih Rusija zvanično proglasi delom svoje teritorije, prvi put ćemo imati ozbiljan ratni sukob na onome što Ruska Federacija smatra svojom teritorijom. To bi značilo dodatno angažovanje ljudstva i tehnike, što bi trebalo tumatiči zajedno sa najavom za delimičnu mobilizaciju. Činjenica je da nema dileme da ovo zapravo znači novu fazu rata i dalju eskalaciju, kao i jednu novu stranicu koja će, čini mi se, biti mnogo drastičnija od onoga što smo gledali do sada", smatra Radulović.

Prema konačnim rezultatima takozvanog "referenduma" koje je Moskva sprovela u ​​Donbasu, Lugansku, Hersonskoj oblasti i Zaporožju više od 90 odsto izašlih na birališta je glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Ovo "glasanje" sprovedeno je u atmosferi rata, bez stranih posmatrača i bez bilo kakve nezavisne kontrole i, kako je najavljeno, u ogromnom delu svetu neće ni priznati kao validno, uključujući i Srbiju.

Nije bilo nezavisnog praćenja procesa i bilo je izveštaja da su izborni zvaničnici išli od vrata do vrata u pratnji naoružanih vojnika.

"Glasanje" uz pretnje i nove sankcije Moskvi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je u četvrtak da su ljudi u okupiranim regionima Ukrajine odvođeni iz svojih domova i radnih mesta uz pretnje, a ponekad i uz pretnju oružjem. 

"Ovo je suprotno slobodnim i poštenim izborima. A ovo je suprotno miru, to je diktiran mir", rekla je ona.

Ruski državni mediji su tvrdili da je upotreba naoružanih stražara bila u bezbednosne svrhe, ali je bilo jasno da je to dodatno zastrašivalo stanovnike.

"Morate da odgovorite usmeno, a vojnik označava odgovor na listu i zadržava ga", rekla je jedna žena u Enerhodaru za Bi-Bi-Si.

Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ocenio je da će referendumi koje je Rusija sprovela u četiri ukrajinska regiona poslužiti kao opravdanje Moskvi za mobilizaciju koju sprovodi i dalje ratne napore, jer će "braniti svoju novu teritoriju", ali i da će potpuno potkopati šanse za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. Trapara ističe da to nisu validni referendumi, već lažni koji se odvijaju u totalno neregularnim uslovima.

"Kada bi, kojim slučajem, bili slobodni i pošteni, pokazali bi da velika većina Zaporoške i Hersonske oblasti ne želi da se pripoji Rusiji. U Donbasu bi verovatno broj takvih bio značajniji, ali ne verujem da bi bila većina", poručuje Trapara Tanjugu.

SAD i Kanada su najavile nove sankcije Rusiji zbog nameštenih referenduma, dok zemlje članice EU razmatraju osmi paket sankcija, uključujući sankcije svima koji su uključeni u glasanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je glasanje kao "farsu" i poručio da će Ukrajina "braniti" svoje stanovništvo u regionima pod ruskom kontrolom.

 

Komentari (0)

Evropa