Evropa

Švedska ukida embargo na oružje Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

16:09

Švedska ukida embargo na oružje Turskoj
Švedska ukida embargo na oružje Turskoj - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je danas saopštila da će dozvoliti izvoz oružja u Tursku, koja se protivi članstvu te skandinavske države u NATO-u zbog te zabrane.

Odluka znači da će Švedska, koja je tražila članstvo u NATO-u zajedno sa susednom Finskom, ukinuti embargo na oružje koji je uvela Ankari 2019. nakon vojne operacije Turske protiv kurdske policije, javlja AP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će blokirati članstvo dve nordijske države u NATO insistirajući da promene svoj stav o kurdskim pobunjeničkim grupama koje Turska smatra teroristima i da ukinu embargo na oružje Turskoj. NATO deluje konsenzusom tako da je odobrenjeTurske neophodno.

"Zahtev Švedske za članstvo u NATO-u uveliko jača razloge, odbrambene i bezbednosne politike, za odobravanje izvoza vojne opreme u druge zemlje članice, uključujući Tursku", navodi se u saopštenju Inspektorata za strateške proizvode, švedskog administrativnog organa.

Očekuje se da će delegacija Švedske u Ankari sledeće nedelje razgovarati o turskim zahtevima za ekstradiciju osoba koje Turska traži.

Nekada neutralne Finska i Švedska napuštaju ono što je u slučaju Švedske bilo 200 godina vojne nesvrstanosti, vođene željom da se pridruže NATO paktu nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa