Evropa

Mišel zakazao prvi sastanak Evropske političke zajednice - pozivnice poslate na 17 adresa van EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

11:08

Mišel zakazao prvi sastanak Evropske političke zajednice - pozivnice poslate na 17 adresa van EU
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslao je poziv liderima zemalja EU za prvi sastanak Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu, a dan kasnije i neformalni samit Evropskog saveta.

Lideri EU će razgovarati o tome kako da pojačaju podršku Ukrajini, posle poslednjih dešavanja, uključujuć potez Rusije prošle nedelje da proglasila aneksiju četiri regiona Ukrajine, zatim zajedničkim narednim koracima za borbu protiv rastućih cena energije, a tema će biti i evropski odgovor posle isticanja gasa iz gasovoda Severni tok.

"Na našem sastanku ćemo razgovarati o tome kako da nastavimo da pružamo snažnu ekonomsku, vojnu, političku i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno“, rekao je Mišel.

On je podsetio na dogovor lidera u junu, kada je bilo rešeno da se pokrene Evropska politička zajednica, čiji je cilj da ujedini zemlje na evropskom kontinentu i obezbedi platformu za političku koordinaciju i podstakne politički dijalog i saradnju o pitanjima od zajedničkog interesa i zajednicki rad na jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope u celini.

Sastanak će biti održan u Praškom dvorcu 6. oktobra, uvodnom plenarnom sednicom od 13 do 14 časova, a zatim počinju diskusije na okruglom stolu do 16 časova. Na kraju dana je ostavljen prostor za bilateralne sastanke.

Završna plenarna sednica održaće se za večerom,a nije predviđen pisani zaljučak ovog prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Tri ključne teme Samita EU

Sutradan, na neformalnom sastanku šefova država i vlada EU, tri ključne teme su na stolu: ruski rat u Ukrajini, energetika i ekonomska situacija, eskalacije situacije na terenu sa kampanjom za nacionalnu mobilizacu u Rusiji, lažne "referendume" i nezakonitu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Predsednik Evropskog saveta traži od lidera EU da budu “jedinstveni i čvrsti u odgovoru” i da pokažu da EU "solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom ostaje nepokolebljiva".

Mišel najavljuje debate o tome kako najbolje zaštititi evropsku kritičnu infrastrukturu.

"Rat u Ukrajini ima dramatičan uticaj na energetsku situaciju u Evropi, sa efektom prelivanja na našu ekonomiju. Naš primarni cilj je da garantujemo sigurnost snabdevanja i pristupačnu energiju za naša domaćinstva i preduzeća, posebno kada se približavaju zimski dani. Mi ćemo proceniti odluke koje su već donete u vezi sa tim i dati smernice o daljim akcijama potrebnim da bi se obezbedio dobro koordiniran evropski odgovor", stoji u pismu Mišela.

Agencija Hina ranije je javila da su pozivnice na prvi samit Evropske političke zajednice i na sastanak s čelnicima 27 članica EU, poslate i na 17 adresa van bloka.

Nimenovani zvaničnik EU tada je potvrdio da su pozivnice upućene Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bosni i Heregovini, Crnoj Gori, Gruziji, Islandu, Kosovu, Lihtenštajnu, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Srbiji, Švajcarskoj, Turskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa