Evropa

Osmi paket sankcija EU: Gornja granica cene za rusku naftu i mere koje bi mogle da koštaju Kremlj sedam milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2022

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je odobrila nacrt novih sankcija Rusiji, uključujući gornju granicu cena ruske sirove nafte i rafinisanih proizvoda. To je direktan odgovor na nezakonitu ankesiju četiri ukrajinska regiona.

Najnovije sankcije, koje su u sredu ujutru odobrili ambasadori EU, takođe podrazumevaju novu zabranu izvoza i uvoza, kao i potpuno novu odredbu koja bi sprečila državljane EU da sede u upravnim odborima ruskih državnih kompanija. Na opsežnu "crnu listu" dodaju se novi pojedinci i subjekti optuženi za podrivanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine.

G7 je početkom septembra u principu dogovorila gornju granicu za naftu koju sada treba preneti u zakon EU kako bi bila delotvorna i primenljiva. Štaviše, zapadne zemlje nameravaju da zabrane svojim osiguravajućim i brodarskim kompanijama da pružaju usluge ruskim tankerima koji prodaju naftu po ceni koja prelazi dogovorenu granicu.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

Komercijalnim naftnim tankerima je potrebno osiguranje da pokriju troškove incidenata van njihove kontrole, kao što su kašnjenja, oštećenje zaliha, krađa ili čak rat. Osiguravači sa sedištem u EU i Velikoj Britaniji uživaju dominantnu poziciju na ovom tržištu usluga, što otežava ruskim brodovima da nađu pokriće negde drugde.

Brodarska industrija Grčke, Kipra i Malte igra ključnu ulogu u transportu ruske nafte širom sveta. Razgovori između ambasadora EU bili su usresređeni na rešavanje zabrinutosti ove tri primorske zemlje koje strahuju da će njihove poslovne prilike biti preuzete od strane zemalja kao što su Liberija, Panama ili Maršalska ostrva.

Ograničenje nafte trebalo bi da ima eksteritorijalnu dimenziju jer će, kada se primeni, uticati na međunarodnu trgovinu izvan granica EU i G7.

EU inače već postepeno ukida uvoz ruske nafte pod postepenim embargom.

"Ovo ograničenje nafte će pomoći da se smanje ruski prhodi i da globalna energetska tržišta budu stabilna", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje dok je predstavljala predlog.

Novi paket sankcija EU jednostavno pruža "pravnu osnovu" za potkrepljivanje gornje granice za cene nafte.

Inicijativa će se sada vratiti na sto G7, gde će se definisati raspon cena ograničenja i drugi praktični detalji. Još uvek je nejasno koliko će zemalja van G7 biti spremno da učestvuje u neproverenoj šemi, što u praksi predstavlja uspostavljanje kapitala.

profimedia

 

Indija i Kina su poslednjih nekoliko meseci pojačale kupovinu ruske nafte koju Moskva prodaje sa izraženim popustom. Trenutna razlika između barela nafte tipa Brent i Urals je 23 dolara.

Pored gornje granice za naftu, nova runda sankcija uvodi strože zabrane uvoza kako bi se određeni ruski proizvodi zadržali van tržišta EU i Kremlj lišio prihoda od 7 milijardi evra, prema procenama komisije.

Takođe će biti zabranjen izvoz robe proizvedene u EU, posebno ključnih tehnologija koje se koriste u ruskoj vojsci, kao što su avijacija, elektronske i hemijske komponente.

Tačan spisak proizvoda još nije objavljen.

Osmi paket sankcija stupiće na snagu nakon objavljivanja u zvaničnom časopisu EU.

Komentari (1)

Vale

05.10.2022 16:37

Definitivno Evropom upravljaju ljudi idioti. Dalje od svog nosa ne vide ni milimetar. Sta je Evropa dozivela i mi sa njom ? Da sve eliminisemo i zaboravimo znanje o trgovini. Ali i polupametan kupuje ono sto mu treba i zna da mora da plati prodavcu. Evropljanin bi da kupuje jer mu treba roba ali i da odredi cenu prodavcu, ha, ha kakva glupost i kakav cinizam !

Evropa